Jalkapallon MM pelipaikat ja stadionit

football player with the ball in the stadiumVuoden 2022 jalkapallon MM lopputurnauksen pelipaikat sijaitsevat Qatarissa, jossa ottelut pelataan 21.11. – 18.12.2022 viidessä eri kaupungissa. Jalkapallon MM-kisat 2022 on historiallinen tapahtuma, sillä turnaus järjestetään ensimmäistä kertaa talvella. Ajoituksen syynä ovat kisaisäntämaan kohtuuttoman kuumat sääolosuhteet kesäkuukausina. Turnausta varten on rakennettu hulppeat jalkapallon MM-stadionit, joihin pääset tutustumaan tämän artikkelin myötä. Tutustu myös jalkapallon asiantuntijoidemme laatimiin vedonlyöntivihjeisiin LV BET vedonlyöntisivuston blogissa ja aseta vetoja maailman suosituimman joukkueurheilulajin parissa!

   • Millaisia ovat jalkapallon MM 2022 stadionit? – Tutustu MM-jalkapallon pelipaikkoihin
 • Miten voin ostaa Fifa world cup 2022 otteluihin pääsylippuja? – Lue tästä, miten voit osallistua eri stadioneilla järjestettävien otteluiden pääsylippujen ostoarvontaan.      

Millaisia ovat jalkapallon MM 2022 stadionit

Jalkapallon MM 2022 ottelut pelataan kahdeksalla eri stadionilla. Jalkapallon MM-kisojen stadionit sijaitsevat viidessä eri kaupungissa. Stadioneista kolme sijaitsee Dohassa, Qatarin pääkaupungissa. Loput viisi sijaitsevat läheisissä naapurikaupungeissa.

Logistisesti stadionien keskinäinen läheisyys palvelee sekä joukkueiden siirtymistä että yleisöä, joka halua nähdä useamman ottelun eri stadioneilla. Qatar 2022 kisoja varten käytettäviä stadioneita on kunnostettu ja rakennettu seuraaviin kaupunkeihin:

 • Kaupunki: Al Khor – Stadionin nimi: Al Bayt
 • Kaupunki: Al Rayyan – Stadionin nimi: Ahmad Bin Ali
 • Kaupunki: Al Rayyan – Stadionin nimi Khalifa International
 • Kaupunki: Al Wakrah – Stadionin nimi: Al Janoub
 • Kaupunki: Lusail City – Stadionin nimi: Lusail
 • Kaupunki: Doha – Stadionin nimi: Al Thumama
 • Kaupunki: Doha – Stadionin nimi: Education City
 • Kaupunki: Doha – Stadionin nimi: Stadion 974

Stadionien joukkoon mahtuu niin perinteisiä urheiluareenoita, joita on huolella rakennettu ja remontoitu tulevia MM-kisoja varten, sekä pelkästään jalkapallon MM-kisoja varten kierrätysmateriaaleista rakennettu stadion. Tutustumme jokaiseen seuraavaksi hieman tarkemmin.

Al Bayt

Al Baytin stadionin rakenne kuvastaa vanhaa qatarilaistan nomadi- eli paimentolaiskulttuuria. Stadionin nimi on johdettu nimestä bayt al sha’ar, mikä tarkoittaa liikkuvaa paimentolaista. Entis- ja nykyajan kunnioituksen ohella Al Baytin toteutuksessa on ajateltu myös tulevaisuutta. Aivan kuten entisaikojen paimentolaisten asumukset, myös Al Bayt stadion on helposti purettavissa ja siirrettävissä. Jo nyt on päätetty, että irrotettavat yläkatsomorakenteet lahjoitetaan kisojen jälkeen johonkin kehitysmaahan urheiluareenan rakentamista varten.

Al Baytissa pelataan kisojen avausottelu 21.11.2022, jossa kohtaavat Qatar ja Ecuador. Kapasiteetiltaan 60 000 katsojaa vetävällä stadionilla pelataan alkulohko-otteluiden lisäksi yksi neljännesvälieräottelu sekä yksi semifinaaliottelu. Näiden otteluiden maat selviävät turnauksen aikana.

Ahmad Bin Ali

Ahmad Bin Ali stadion rakennettiin Al Rayyanin kaupunkiin ennen kisoja. 40 000 katsojaa vetävästä areenasta tulee hyvin suositun paikallisen jalkapallojoukkue Al Rayyan Sports Clubin kotiareena.

Turnauksen avajaispäivänä USA kohtaa joko Walesin, Ukrainan tai Skotlannin tällä stadionilla riippuen siitä, millä näistä kolmesta on korkein Fifa ranking. Osallistujamaiden lohkoarvonta on jo suoritettu, vaikka viimeiset karsintaottelut ovat vielä pelaamatta. Vastustajamaa selviää kesän 2022 aikana, kun jalkapallon MM-karsinnat saadaan päätökseen. Alkulohko-otteluiden lisäksi stadionilla pelataan myös yksi pudotuspeli.

Turnauksen jälkeen puolet stadionin modulaarisista katsomorakenteista lahjoitetaan kehitysmaiden jalkapallokulttuurin edistämiseen.

Khalifa International

Qatarin ikonisin stadion Khalifa International on rakennettu 1970-luvulla, ja käynyt läpi täydellisen remontin, joka valmistui vuonna 2017. Khalifa International vetää 40 000 katsojaa ja stadion on aiemmin isännöinyt lukuisia suurtapahtumia, kuten esimerkiksi Asian Games ja AFC Asian Cup urheilutapahtumia.

Avajaispäivänä Iran kohtaa Englannin Khalifa International stadionilla. Stadion isännöi alkulohko-otteluiden sekä pudotuspelien lisäksi turnauksen pronssimitaliottelua.

Al Janoub

Qatarin eteläosassa sijaitseva Al Janoub stadion valmistui vuonna 2019 ja on siitä lähtien toiminut suurtapahtumien ohella myös paikallisten pienempien tapahtumien keskipisteenä. Stadion vetää enimmillään 40 000 katsojaa. Turnauksen jälkeen modulaarisesta katsomorakenteesta puolet lahjoitetaan kehitysmaiden urheiluareenoiden kehityshankkeisiin.

Turnauksen toisena päivänä 22.11.2022 Ranska kohtaa tällä stadionilla joko Perun, Australian tai Yhdistyneet arabiemiirikunnat. Ranskan vastustaja tarkentuu kesän 2022 aikana. Alkulohkon otteluiden lisäksi Al Janoubin stadionilla pelataan yksi pudotuspeliottelu.

Lusail

Kisojen suurin ja kaunein stadion on eittämättä Lusailin stadion, joka sijaitsee 15 km Dohan keskustasta. Stadionin on suunnitellut kuuluisa arkkitehti Norman Foster, joka on tunnettu monipuolisesta arkkitehtuuristaan. Stadion ja sen ympärille rakennettu Lusail City nousivat käytännössä keskelle autiomaata. Massiivinen urheiluareenaan avajaisia vietettiin viivästysten jälkeen marraskuussa 2021.

Kisojen aikana Lusailin stadion vetää enimmillään jopa 80 000 katsojaa. Kisojen toisena pelipäivänä 22.11.2022 kohtaavat Argentiina ja Saudi-Arabia. Tällä suurstadionilla ratkeaa myös jalkapallon maailmanmestaruus finaaliottelussa.

Kisojen jälkeen lähestulkoon kaikki 80 000 modulaarista katsomopaikkaa rakenteineen lahjoitetaan kehitysmaiden urheilurakennushankkeisiin. Itse stadion tulee toimimaan kisojen jälkeen sen ympärille rakentuneen kaupungin keskuksena. Sinne avataan kouluja, kauppoja, kahviloita, terveysasema sekä tietysti kaikille avoimia urheilutiloja.

Al Thumama

Al Thumaman stadion vihittiin käyttöön lokakuussa 2021. Dohan keskustasta 12 km etelään sijaitsevan stadionin arkkitehtuurissa on kunnioitettu arabialaista kulttuuria ja traditioita. Stadionin pyöreä muoto on otettu perinteisestä arabialaisesta päähineestä, gahfiyasta, jota pojat ja nuoret miehet ovat käyttäneet jo vuosisatojen ajan. Nuoruuden voiman symboloima stadion tulee toimimaan huippu-urheiluun keskittyvänä urheilukeskuksena.

MM-kisojen avajaispäivänä Al Thumaman stadionilla kohtaavat Senegal ja Hollanti. Hollannilla saattaa olla vielä viime hetken valmentajan vaihdos edessä nykyisen maajoukkuevalmentajan Louis van Gaalin syöpäsairauden vuoksi. Toivotaan kuitenkin parasta, että mies toipuu sairaudestaan. Stadionilla pelataan alkulohkojen otteluiden lisäksi yksi neljännesvälieräottelu sekä yksi puolivälieräottelu.

Stadion vetää 40 000 katsojaa, mutta kisojen jälkeen puolet tästä modulaarista kapasiteetista luovutetaan kehitysmaiden urheiluareenahankkeisiin. Purettavien katsomotilojen tilalle tulee muun muassa urheilulääketieteen klinikka ja hotelli sekä muita alueelle sopivia palveluita.

Education City

Education City stadion valmistui kesäkuussa 2020 Dohaan. Nimensä mukaisesti stadionia ympäröi opiskelijoiden, opettajien, professorien ja tutkijoiden yliopistomaailma. Stadionin ympärille levittäytyy Qatarin korkeakoulutuksen ja tieteellisen tutkimuksen kehto.

MM-kisojen toisena päinä stadionilla kohtaavat Tanska ja Tunisia. Alkulohkon otteluiden jälkeen stadionilla pelataan vielä pudotuspeliottelu sekä neljännesvälieräottelu.

Kisojen jälkeen stadionin 40 000 katsojan modulaarisesta katsomokapasiteetista puolet lahjoitetaan kehitysmaiden jalkapallostadionien kehityshankkeisiin. Tämän jälkeen stadion jatkaa elämäänsä Qatarin yliopistomaailman urheilukehtona.

Stadium 974

Erikoisesto nimetty Stadium 974 stadion on myös rakenteiltaan hyvin poikkeuksellinen. Numerokoodi 974 on Qatarin puhelinsuuntanumero, mutta se kuvastaa myös sitä tarkkaa laivauskonttien määrää, joita käytettiin stadionin rakentamisessa. 40 000 katsojaa vetävän stadionin rakennelmat ovat väliaikaisia ja kisojen jälkeen koko stadion puretaan. Puretun stadionin osat, kuten mainitut lähes tuhat laivakonttia, otetaan jälkeen käyttöön toisaalla.

MM-kisojen toisena päivänä Meksiko ja Puola kohtaavat toisensa tällä areenalla. Alkulohkon otteluiden lisäksi Stadium 974:llä pelataan myös yksi pudotuspeliottelu.

Miten voin ostaa Fifa world cup 2022 otteluihin pääsylippuja?

Lipunmyynti Fifa world cup 2022 lopputurnaukseen tapahtuu Fifan sivuston kautta tehtävän arvonnan myötä. Kuka tahansa voi ilmoittautua halukkaaksi ottelulippujen ostajaksi. Jokaista ottelua kohden voi ilmoittautua enimmillään kuuden lipun ostamisen arvontaan. Koko turnauksen osalta voi enimmillään ilmoittautua 60 lipun ostajaehdokkaaksi.  

Mikäli onni ei ole lippuarvonnassa myöten, voit aina katsoa kisat ilmaiseksi Ylen kanavilta. Muista myös, että voit aina kokeilla onneasi vedonlyönnissä asettamalla vetoja jalkapallon MM 2022 kisojen otteluiden tuloksista. Tutustu LV Bet vedonlyöntivälityksen laajaan kohdevalikoimaan kisojen lähestyessä ja kisojen aikana.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *