Qatar – historian pienin jalkapallon MM isäntämaa

fans at the FIFA World Cup 2022Qatarin valinta jalkapallon MM isäntämaaksi vuonna 2010 tehdyssä Fifan äänestyksessä oli todellinen yllätysveto. Alle kolmimiljoonaisen asukkaan kansoittaman Lähi-idän valtion oma jalkapallojoukkue ei ole koskaan pelannut jalkapallon MM-kisojen lopputurnauksessa, mutta se ei estänyt maan saamista kisoja järjestettäväkseen. Kahdessatoista vuodessa kisojen valmistelut on saatu lähes päätökseen ja Qatar on valmistautunut ottamaan kisaturistit vastaan sekä tarjoamaan kotikatsomoihin välitettäväksi poikkeukselliset MM-jalkapallon talvikisat. Muista tutustua myös laatimiimme vedonlyöntivihjeisiin LV BET vedonlyöntisivuston blogissa ja aseta vetoja hyvien kertoimien kera!

  • Jalkapallon MM 2022 kisapaikan valinta – Lue taustatietoa siitä, miten Qatar valittiin vuoden 2022 kisaisännäksi.
  • Millainen isäntämaa Qatar on Fifa World Cup 2022 turnaukselle? – Tutustu tarkemmin siihen, mitä Qatar tarjoaa kisavieraille ja kotikatsomoihin.
  • Millainen on Qatarin jalkapallojoukkue? – Qatarin joukkue osallistuu ensi kertaa MM-kisoihin. Lue lisää joukkueen viimeaikaisesta kehityksestä.

Jalkapallon MM 2022 kisapaikan valinta

Qatarin valinta jalkapallon MM 2022 kisapaikaksi nostatti välittömästi vastalauseiden ryöpyn ympäri maailman. Suurinta pettymys oli luonnollisesti muissa hakijamaissa, joita olivat Yhdysvallat, Australia, Etelä-Korea ja Japani. Yhdysvallat on sittemmin tullut valituksi yhdessä Kanadan ja Meksikon kanssa vuoden 2026 kisojen järjestäjämaaksi.

Maailman esittäessä vastalauseitaan jalkapallon MM-kisojen järjestämisestä äärimmäisen kuumassa maassa, jossa jalkapallo ei omaa erityisen pitkää historiaa, qatarilaiset itse lähtivät kaduille juhlimaan Fifan historiallista päätöstä. ”Qatarin ansiosta Lähi-idän jalkapalloilu nousee maailmankartalle”, totesi Qatarin hallitsijaperheeseen kuuluva ja urheiluasioista vastaava ministeri Saud bin Abdulrahman al-Thani valinnan julkistuksen jälkeen.

Qatar ei ollut säästellyt mahtipontisissa suunnitelmissaan pyrkiessään vakuuttamaan FIFAn päättäjiä maan sopivuudesta tulevien kisojen isäntämaaksi. Valintaraadille esitellyt suunnitelmat sisälsivät lukuisia satojen miljoonien eurojen stadionhankkeita. Jalkapallon MM-kisojen stadionit luvattiin rakentaa ympäristönsuojelu huomioon ottaen käyttäen mahdollisimman vähän luontoa kuormittavia ja kierrätettäviä materiaaleja. Pitkien etäisyyksien sijaan Qatarissa pelipaikkojen luvattiin sijaitsevan lähellä toisiaan. Suurin osa peleistä pelattaisiin Dohassa tai sen lähiympäristössä.

Fifan valintatilaisuudessa 2010 valittiin sekä 2018 että 2022 kisapaikat. Jalkapallon MM-kisat 2022 valinta eteni valitsijamiesten tasaisen äänestystuloksen myötä neljässä kierroksessa, kunnes jäljellä olivat enää Qatar ja Yhdysvallat. Qatarin lupaukset öljyrahan avulla toteutettavista jalkapallohistorian hulppeimmista kisoista sai tuomarit puolellensa ja Qatar 2022 valinta vei voiton Yhdysvaltojen nenän edestä.

Millainen isäntämaa Qatar on Fifa World Cup 2022 turnaukselle?

Yksi suurista huolenaiheista Qatarin kisojen osalta oli sääolosuhteet kisojen aikana. Tavallisesti kesäkuukausina pidettävä turnaus olisi tarkoittanut Qatarissa pelaamista jopa yli 40 asteen lämpötilojen vallitessa. Polttava kuumuus oli FIFA World Cup 2022 kisoihin liittyvien keskustelujen kuuma peruna pitkään, kunnes lopulta asia ratkaistiin siirtämällä kisat talvikuukausille. Keväällä 2005 Fifan johtokunta lopulta vahvisti päätöksen kisojen siirrosta marras-joulukuulle. Tämä helpottaa sekä pelaajien että kisavieraiden mukavuutta lämpötilojen pysyessä alle 30 asteessa.

Toinen kiistanalainen asia on liittynyt siirtotyöläisten olosuhteisiin Qatarissa. Useiden ihmisoikeusjärjestöjen raportit valoivat kuvaa raskaista työolosuhteista stadionien ja infrastruktuurihankkeiden työmailla sekä epäselvyyksistä liittyen palkanmaksuun. Vuodesta 2017 alkaen Qatarin hallinto alkoi tosissaan puuttua väärinkäytöksiin ja sitoutui parantamaan siirtotyöläisten olosuhteita.

Kisavieraille huolta on aiheuttanut myös yksi jalkapalloviihteen keskeinen oheistuote – oluen juonti. Qatar on muslimivaltio, jossa on kireät säädökset alkoholin käyttöä koskien. Alkoholi ei ole laitonta, mutta erittäin paheksuttua ja julkinen alkoholin nauttiminen on rangaistuksen ohella kiellettyä. FIFA lobbasi aktiivisesti lainsäädännön höllentämiseksi kisojen ajaksi, jotta stadioneilla voitaisiin tarjoilla kisavieraille alkoholia muuallakin kuin erittäin hintavissa yksityisaitioissa. Qatar on lopulta heltynyt, ja erityisillä fanialueilla tulee alkoholipitoista olutta myyntiin. Samaan hengenvetoon Qatar tosin lätkäisi jo ennestään hintaville alkoholijuomille 100 % syntiveron, joten kisavieraat joutuvat pulittamaan oluttuopistaan kymmeniä euroja.

Majoituksen osalta kisavieraille on tarjolla runsaasti hotellimajoitusta. Uusia hotelleja on rakennettu runsaasti ja lisäksi erityisesti kisoja varten tullaan tarjoamaan telttamajoitusta. Jalkapallon MM-stadionit saavat kylkeensä beduiinitelttoja, joissa kisavieraat voivat tutustua paimentolaiskulttuurista tuttuun majoitukseen.

Millainen on Qatarin jalkapallojoukkue?

Qatarin maajoukkue ei ole koskaan ennen pelannut MM-kisojen lopputurnauksessa. Isännyyden suoma automaattinen osallistumisoikeus MM-turnaukseen tarkoitti sitä, että Qatarin joukkue saattoi jättää väliin jalkapallon MM-karsinnat. Tämä ei tarkoita sitä, että kyseessä olisi täysin jyrättävissä oleva amatöörijoukkue.

Qatarin tultua valituksi vuoden jalkapallon MM 2022 kisojen isännäksi kaksitoista vuotta sitten, on kansallinen jalkapallobuumi elänyt vahvaa nousua kansan keskuudessa. Rahalliset satsaukset maan omien pelaajien harjoitus- ja kehitysmahdollisuuksiin ovat myös nousseet reippaasti. Maan urheilupiirien unelmissa elää tavoitteena saavuttaa jalkapallon maailmanmestaruus kotikisoissa.’

Qatarin jalkapallojoukkue on kahteen otteeseen päässyt mukaan olympialaisin, joista jälkimmäisellä kerralla vuoden 1992 Barcelonan olympialaisissa Qatar oli kahdeksan parhaan joukossa. Tämän menestyksen ohella Qatarin joukkue ei ole menestystä nauttinut kansainvälisillä kentillä ennen vuotta 2019. AFC Asian Cup -turnauksessa saatiin juhlia systemaattisen kehitystyön tuloksia kun Qatar voitti turnauksen finaalissa Japanin luvuin 3-1. Qatar on myös noussut FIFA ranking -listalla kohisten aiempiin sijoituksiinsa nähden. Tämä jo viimeistään on herättänyt tulevien MM-kisojen vastustajat varautumaan tiukkaan peliin Qataria vastaan pelatessaan.

Qatarin joukkueen otteita kannattaa seurata ja muista, että voi myös lukea LV BET sivuston blogista viimeisimpiä uutisia ja analyysejä jalkapallon tiimoilta. Qatarin joukkueen pelit tarjoavat myös hyviä vedonlyöntimahdollisuuksia. Islamin lain mukaan vedonlyönti on kiellettyä, joten Qatarissa vedonlyönti ei onnistu. Sen sijaan kannattaa valita parhaat vedonlyöntikohteet LV BET vedonlyöntivälityssivustolta parhaimpien kertoimien kera.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *