ATP Davis Cup: Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää World Groupista

ATP Davis Cup: Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää World Groupista

Davis Cup – The World Cup of TennisATP tennis, eli miesten tenniskalenteri pitää sisällään useita turnauksia, mutta Davis Cup on suhteellisen uniikki oma ainutlaatuinen turnaus. Se on kenties parhaiten verrattavissa useiden muiden urheilulajien maailmanmestaruuskilpailuihin (World Cup). Valitettavasti lajin kannalta ei vuoden 2022 Davis Cup ole aivan huipputasollaan, sillä Venäjä ja Valko-Venäjä ovat molemmat evätty osallistumaan.

Jos pidät lukemastasi artikkelista, tai vedonlyönnistä tennikseen (taikka mihin muuhun urheiluun), löydät kaiken tarvittavan täältä LV BETistä!

  • Tenniksen Davis Cupin pitkä historia lyhyesti kerrottuna
  • Tennis Davis Cup: Nykypäivän vahvat joukkueet ja ennakkosuosikit
  • Tennis, Davis Cup ja LV BET

Tenniksen Davis Cup järjestettiin jo 122 vuotta sitten

Vuonna 1900 Davis Cup aloitti lähinnä Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian välisenä tennisturnauksena. Nimi oli tuolloin ”1900 International Lawn Tennis Challenge”, ja se kesti kaksi päivää syyskuussa. Käytännössä kolme ottelijaa saapuivat peleihin molemmista maista. Yhdysvaltalaiset voittivat kolme ensimmäistä ottelua, ja tämä riitti nopeaan 3–0 voittoon formaatissa. Vuonna 1905 turnaukseen oli liittynyt jo kolme muuta joukkuetta: Ranska, Belgia ja Australasia (Australia ja Uusi-Seelanti).

Vuonna 1923 joukkueita alkoi olla jo sen verran, että turnaus jaettiin amerikkalaiseen alueeseen ja eurooppalaiseen alueeseen. Vuonna 1939 kun järjestettiin International Lawn Tennis Challenge, oli se viimeinen tällä nimellä kulkeva turnaus, ennen kuin Davis Cup muuttui viralliseksi nimeksi. Koska toinen maailmansota tuli kuitenkin väliin, Davis Cup palasi virallisesti vuonna 1946.

1955 ”Itäinen” alue lisättiin turnaukseen, ja 1966 eurooppalainen alue jaettiin kahtia. Vasta 1972 turnaus vaihdettiin pudotuspeliformaattiin. Sitä ennen puolustava mestari pelasi aina finaalissa automaattisesti.

Vuonna 2020–21 Davis Cup oli pienoinen sekamelska pandemian vuoksi, mutta turnauksen voitti lopulta Venäjän joukkue finaalissa kroatiaa vastaan. Venäjä voitti turnauksen myös vuosina 2002 ja 2006. Venäjä on ollut turnauksessa viime vuosina kenties paras joukkue, mutta pääsy evättiin 2022 vuoden turnaukseen. Vuoden 2022 turnauksessa yhteensä 16 maata ottavat finaaleissa yhteen. Karsinnat pelattiin alkaen 4. maaliskuuta 2022, riippuen vähän alueesta. Eri maat karsiutuvat turnaukseen omien aluekarsintojen kautta.

2022 Davis Cup Finaalit pelataan alkaen 13. syyskuuta, ja ne loppuvat 27. marraskuuta. Otteluita pelataan Italiassa, Iso-Britanniassa, Saksassa ja Espanjassa. Itse suurfinaali pelataan siis 27. marraskuuta Malagassa. Ennakkosuosikki kilpailuun vuonna 2022 on Kroatia, mutta katsellaan seuraavaksi tarkemmin ennakkoasetelmia.

Suomi oli lähellä karsiutua vuoden 2022 editioon. Davis Cup Suomi – Belgia oli lopputurnauskarsintojen yksi jännittävimpiä otteluita, joka lopulta päättyi Belgialle otteluvoitoin 2–3. Davis Cup Suomi Belgia tulokset määräytyivät loppuvaiheissa muun muassa Emil Ruusuvuoren ja Otto Virtasen tappioihin. Emil Ruusuvuori pelasi David Goffinia vastaan, joka löytää itsensä ATP-rankings listan sijalta 61, kun taas Ruusuvuori on ATP-rankinglistan sijalla 44, joten tulos oli pettymys. Emil Ruusuvuori ATP:ssa oli vielä voittanut saman vastustajan pari viikkoa ennen Davis Cupin karsintoja.

Davis Cup nykyisin ja vahvimmat maat tenniksessä

ATP Tennis voi varsin hyvin nykyisin, vaikkakin Venäjän poissaolo heikentää turnauksen yleistä tasoa. Kroatia lähtee ennakkosuosikin viitta yllään vuoden 2022 editioon. Kroatian menestys perustuu pääasiallisesti Mate Pavicin ja Nikola Mekticin nelinpelisuorituksiin. He ovat ATP-listan ykkös- ja kakkospaikoilla miesten nelinpelissä. Marin Cilic on kaksinpelissä sijalla 30 tällä hetkellä, ja pystyy täten voittamaan usein sen vaadittavan ottelun Kroatialle. Kroatia on myös virallisen maajoukkuerankinglistan (ITF) sijalla 1.

Espanja on niin ikään todella kova joukkue, vaikkei esimerkiksi Rafael Nadal tällä hetkellä todennäköisesti pelailekaan turnauksessa. Viimeksi Nadal otti osaa Davis Cuppiin 2019, ja tuolloin Espanja voitti koko turnauksen, päihittäen Kanadan finaaleissa. Nadal valittiin turnauksen tärkeimmäksi pelaajaksi, sillä hän voitti kaikki kahdeksan otteluaan, joihin hän osallistui. Espanja on nykyisin ITF-listan sijalla 3.

Ranska, Yhdysvallat, Saksa ja Kanada ovat kenties näiden jälkeen kovimpia haastajia. Ranska on ITF-rankingin sijalla 2, Yhdysvallat sijalla 5, Kanada sijalla 7 ja Saksa sijalla 9. Myös Belgia ja Serbia ovat kovia joukkueita Davis Cupissa nykyisin.

Itse laittaisimme rahat vedonlyöntimielessä nykyisin Kroatialle, Ranskalle tai Espanjalle, jotka ovat käytännössä hivenen omalla tasollaan muihin nähden.

Davis Cupissa tärkeintä on tietysti aina katsoa, lähtevätkö supertähdet mukaan turnaukseen, tästä todiste jo aikaisemmin mainittu Nadalin dominanssi ja Espanjan tuolloinen voitto. Serbia on varsinaisen kova valinta myös vedonlyöntimielessä, etenkin kun Novak Djokovic, ATP-rankingin ykkösmies osallistuu turnaukseen. Serbialta löytyy muutenkin keskivahvoja ottelijoita kaksinpeliin; joukkueen todellinen heikkous turnauksessa on nelinpeli.

Tennis, Davis Cup ja LV BET

Täällä LV BETillä tarjoamme mahtavan suuren skaalan eri marketteja tennikseen ja Davis Cuppiin – nyt ja tulevaisuudessakin. Tennis on yksi vedonlyöntimaailman valiolajeja, ja vaikkei maajoukkuetasolla aina nähdäkään tenniksen kirkkaimpia yksilötähtiä, on vedonlyönti aina mielenkiintoista, kun maat kohtaavat keskenään.

Täällä LV BETin urheilublogissa tarjoamme vedonlyöntivinkkejä, ennakoita ja yleisanalyysejä. Vedot saat kiinnitettyä taas LV BETin vedonlyöntiportaalista.

Jos siis haluat mukaan vedonlyöntitoimintaan, luo itsellesi vain oma ilmainen LV BET asiakastili.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *