US Open vai taistelu suuresta rahasta?

US Open vai taistelu suuresta rahasta?

 2022 US Open Tennis ChampionshipsUS Open (yhdysvaltojen avoimet) tunnetaan ensisijaisesti tietysti yhtenä neljästä Tennis Grand Slam -turnauksista. Australian avoimien kanssa se edustaa kovan pinnan Grand Slam -turnauksia, kun taas Ranskan ja Wimbledonin kentät ovat historialtaan arvokkaimmat. US Open tunnetaan eräästä muustakin seikasta: rahasta. Suurimmat voittopotit ovat löytyneet jo useita vuosia Amerikan taalan turnauksesta.

Jos pidit lukemastasi artikkelista, löydät lisää urheiluaiheisia artikkeleita LV BETin urheilublogistamme.

  • US Open Tennis: Yhteensä yli 50 miljoonaa euroa jaossa
  • US Open Tennis: Palkintopotit, vedonlyönti ja pelaajat
  • Vedot Tennis otteluihin suoraan LV BETiltä

US Open Tennis: Yhteensä yli 50 miljoonaa euroa jaossa

Tenniksen palkintopotit ovat luonnollisesti kasvaneet vuosi vuodelta tähän päivään saakka hurjaa tahtia. Esimerkiksi juurikin US Openin kohdalla, vielä vuonna 1968 kokonaispotti turnauksessa oli noin 25 000 euroa. 1980-luvulla summat alkoivat kasvamaan kovaa tahtia. Vuonna 1981 US Openin kokonaispotti oli noin 320,000 euroa. Seuraavana vuonna summa lähes tuplaantui. Aikakoneella kun mennään vuoteen 2000, on kokonaispotti jo lähes 15 miljoonaa euroa.

Nykypäivänä summa edelleen kasvaa vuodesta toiseen, pois lukien vuosi 2020, jolloin pandemian aiheuttamat talousahdingot toivat pottia hivenen alaspäin. Tennis ja sen organisaattorit kuitenkin pitävät huolta pitkän juoksun talouskasvusta, eikä pandemia päässyt runtelemaan pottia sen pahemmin; kyse oli loppupeleissä muutaman miljoonan menetyksestä yhteispotissa. US Openissa 2021 kuitenkin summa palasi takaisin vuoden 2019 lukuihin. Summa nykypäivänä liikkuu noin 55 miljoonan euron uumenissa, joka on hurja määrä. Kyse on kokonaispotista, ja turnausvoittaja ottaa tästä noin 2-2,5 miljoonaa euroa, ja finaalin hävinnyt tästä noin puolet.

Miesten (ATP) ja naisten (WTA) potit ovat identtiset. Taas esimerkiksi 1v1-kilpailua pidetään tenniksen pääasiallisena kilpailuna, ja sen potti on huomattavasti suurempi esimerkiksi verrattuna nelinpeliin. Tämä selittää osittain myös sen, ettei nelinpeli ole läheskään yhtä suosittu formaatti tenniksessä. Toki suurempi syy tähän on se, että nelinpeliä on yksinkertaisesti vaikeampi harjoitella, eikä yksikään pelaaja voi olla täysin kontrollissa kentän tapahtumista, kun pelataan joukkuekaverin kanssa.

Vuonna 2022 potit ovat jälleen kasvaneet hivenen viime vuodesta, ja voittajan potti on jo 3 miljoonan paikkeilla. US Open tunnetaan isoimman rahan turnauksena, joskin ero esimerkiksi Wimbledoniin on hyvin minimaalinen. Arvokkuudeltaan kuitenkin Wimbledon on edelleen tärkein turnaus. Suurin osa pelaajista taas suosii US Openia tai Australian avoimia, koska kova kenttäpinta on modernien tennispelaajien mieleen (Wimbledonin nurmikenttä on vaikea monelle nykypäivän tennispelaajalle).

Tenniksessä ei kuitenkaan – ainakaan toistaiseksi – snookerin tapaan luoda virallisia WTA-ranking tai ATP-rankinglistoja tienestien mukaan.

US Open Tennis: Palkintopotit, vedonlyönti ja pelaajat

Grand Slam -turnaukset tarkoittavat sitä, että palkintopotit ja mahdolliset rankingpisteet joita turnauksista voidaan ansaita, ovat suuremmat verrattuna esimerkiksi Challenger Tour -turnauksiin. ATP Challenger Tourin (eli miesten Challenger Tour) palkintopotit liikkuvat usein jossain 20,000 € – 150,000 € välillä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että osallistuvien pelaajien rankingsijoitukset ovat jossakin 100–500 paikkeilla. Suuremmat tähdet harvemmin siis vaivautuvat paikalle.

On pidettävä mielessä, että eliittipelaajilla on omat tiimit ja kustannukset kun lähdetään osallistumaan turnauksiin ympäri maailmaa. Pääasiallisesti tappiota ei lähdetä ensisijaisesti tietenkään tekemään, vaikka tennis olisikin kuinka lähellä sydäntä. Esimerkiksi naisten puolella WTA Tour 2021 tarjosi useita tilaisuuksia voittaa rahaa mukaan vuoden aikana, ja yli kymmenen naispelaajaa yltää vuosittain yli miljoonan tienesteihin. Tämä summa on puhtaasti palkintorahoista, eikä mukaan lasketa esimerkiksi kaikkia sponsorirahoja ja muuta mediatoimintaa, jota urheilijat voivat tehtailla urheilun ohella.

Tennis sekä miesten että naistenkin puolella on erittäin elinvoimainen laji, ja sitä seurataan globaalisti, etenkin Grand Slam -turnausten aikana. Myös vedonlyönnin kannalta kyseessä on yksi suurimpia urheilulajeja kautta aikojen. Miljardeja dollareita lyödään vetoa tenniksessä vuosittain, ja on sanottu, että vain jalkapallo on vedonlyönnin kannalta globaalisti suurempi laji. Miksi juuri nämä lajit ovat niin suosittuja vedonlyömisessä? Tennis, kuten jalkapallo, on pitkäjänteinen laji, jonka yksi (paras kolmesta) ottelu kestää noin 90 minuuttia – aivan kuten jalkapallossakin. Paras viidestä tennisottelut kestävät taas lähes 3 tuntia. Kun peli liikkuu hitaammin alusta loppuun, luo se enemmän aikaa katsojille miettiä vetoja, ja katsojat pystyvät ymmärtämään pelin kulkua paremmin.

Kuinka paljon pelaajat itse sitten tienaavat uran aikana? Esimerkiksi Novak Djokovic on edelleen aktiivinen pelaaja, ja hänen tienestit uransa aikana pelkästään palkintopoteista ovat noin 155 miljoonaa euroa. Rafael Nadal on lähes samoissa lukemissa ATP-tienesteillään. Naisten puolella Williamsin siskokset ovat tienanneet eniten kautta aikojen, joista Serenan palkintorahat ovat noin 90 miljoonan euron paikkeilla.

Vedot Tennis otteluihin suoraan LV BETiltä

Jos siis haluat osallistua tähän suureen ja suosittuun vedonlyöntilajiin penkkiurheilijana, ja lisätä adrenaliinia entisestään tiettyyn tennismatsiin, voit laittaa vedot kiinni helposti esimerkiksi suoraan LV BETin vedonlyöntiportaalista. Oli kyse sitten turnausvoittajavedosta, otteluvedosta, tai jostain hienovaraisemmasta kuten erävoittovedosta tai live-vedoista, löydät mahdollisuuksia sivustoltamme, joka tarjoaa erittäin kilpailukykyiset kohteet ja kertoimet. Voit vaikka itse tarkistaa kertoimet ja verrata niitä muihin sivustoihin.

Täällä urheilublogin puolella taas tarjoamme syväanalyysejä eri urheilutapahtumiin tenniksen lisäksi. Ideamme on luoda kattavia oppaita vedonlyöntiin kautta eri urheilulajien. Analysoimme kuumia pelaajia, mustia hevosia ja yritämme antaa parhaat vedonlyöntivinkit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *