Az UEFA Labdarúgó Európa-bajnokság története

Az UEFA Labdarúgó Európa-bajnokság története

Como apostar em escanteios

A világ legnagyobb presztízzsel rendelkező versenyei között magasan ott van az UEFA Labdarúgó Európa-bajnokság, a maga illusztris 61 éves történelmével.

Csatlakozzon hozzánk, ahol visszamegyünk az időben és felfedezzük az UEFA EURO történetét, a 60-as évek kezdetétől egészen az UEFA Euro 2020 tornáig.

UEFA Európa-bajnokság a kezdetekben

A kezdetekben a Francia Labdarúgó Szövetség igazgatója, Henri Delaunay indítványozott egy pán-európai labdarúgó tornát 1927-ben, de csak 1958-ban, 3 évvel a halála után jött létre az első UEFA Európa-bajnokság, Európai Nemzetek Kupája néven.

Franciaországban tartották az eseményt július 6. és július 10. között, ami egy kieséses torna volt, összesen 17 európai csapattal. Minden csapat játszott otthoni és idegenbeli mérkőzéseket egészen az elődöntőkig.

Az európai politika és a nemzetek közötti feszültségek egy megfontolandó faktor volt ebben az időben. A negyeddöntők alatt, a spanyol csapat visszautasította a Szovjetunióba való utazást. Azokat az ajánlásokat, miszerint dőljön el a párharc egy mérkőzésen és semleges helyszínen, vissza lettek utasítva, így Spanyolországot diszkvalifikálták.

Az elődöntőket a bent maradó négy csapat játszotta. Franciaország vereséget szenvedett Jugoszláviától egy nagyon kiélezett, 4-5-ös mérkőzésen, míg a Szovjetunió legyőzte Csehszlovákiát 3-0-ra, az aranycipőt megnyerő Valentin Ivanov duplájával is többek között.

A Szovjetunió volt az első csapat, aki hazavihette az új Henri Delaunay trófeát, miután 2-1-re nyert Jugoszlávia ellen a versenysorozat első döntőjében, Viktor Ponedelnik hosszabbításban lőtt góljával.

UEFA Európa-bajnokság 1964 – 1976

1964: Az 1964-es tornát Spanyolországban rendezték meg, ahol összesen 29 csapat vett részt. A politikai feszültségek megint jelen voltak a versenyen, amikor Görögország visszalépett az eseménytől, miután Albániával sorsolták össze. A történelem folyamán először, a rendező ország örülhetett a végén, miután Spanyolország 2-1-re legyőzte a Szovjetuniót, a madridi Santiago Bernabeu stadionban.

1968: Összesen 31 csapat vett részt az 1968-as UEFA Euro tornán, amelynek rendező országa és győztese is Olaszország volt. Érdemes megjegyezni, hogy a történelem folyamán először egy versenyen, pénzfeldobás döntött egy mérkőzésen (elődöntő Olaszország és a Szovjetunió között).

1972: Az 1972-es tornát Belgium rendezte és Nyugat-Németország nyerte meg. A szurkolók itt láthatták a nagyszerű Gerd Müller-t, aki két gólt is szerzett a Szovjetunió elleni döntőben.

1976: Az 1976-os jugoszláviai torna volt az utolsó, ahol a rendező országnak is selejtezőt kellett játszania és az utolsó alkalom, amikor mindössze négy csapat vett részt a torna döntőjében. A címvédő Nyugat-Németország ismét bejutott a döntőbe, ahol Csehszlovákia legyőzte az újonnan bevezetett büntetőpárbajjal.

UEFA Európa-bajnokság 1980 – 1992

1980: Ismét Olaszország rendezte meg a tornát, az 1980-as versenyen már 8 csapat vett részt, amelyen csoport mérkőzéses szakasz volt, majd a csoport győztesek továbbjutottak a döntőbe. Nyugat-Németország ismét bejutott a döntőbe, majd elhódította a címet, miután Belgiumot legyőzte 2-1-re.

1984: Franciaország megnyerte első főbb nemzetközi versenyét 1984-ben, amihez a csapat kapitánya, Michel Platini rendkívül sokat tett hozzá, 9 gólt vállalva csapata 14 góljából.

1988: Az 1988-as rendező, Nyugat-Németország vereséget szenvedett a későbbi torna győztes Hollandiától, akik a Szovjetuniót győzték le 2-0-ra  a müncheni olimpiai stadionban.

1992: Az UEFA EURO 1992-t Svédország rendezte meg és Dánia hódította el a címet, miután az akkori világbajnok Németországot legyőzte 2-0-ra a döntőben.

UEFA Európa-bajnokság 1996 – 2012

1996: Anglia rendezhette az 1996-os tornát, ahol a csapatok száma megduplázódott, összesen 16 résztvevőre. Németország első címét nyerte meg, mint egyesült nemzet, miután a Cseh Köztársaságot legyőzte a döntőben, 2-1 arányban.

2000: Először a történelem folyamán, a tornát két ország rendezhette, Hollandia és Belgium. A 98-as világbajnok Franciaország folytatta menetelését és megnyerte immáron második európai trófeáját, többek között David Trezeguet hosszabbításban szerzett góljával.

2004: A 2004-es UEFA Euro szolgáltatta az egyik leghihetetlenebb pillanatot a futballtörténelemben. Minden várakozásnak ellentmondva, Görögország megverte a címvédő franciákat a negyeddöntőben, később a rendező Portugáliát 1-0-ra legyőzve, a magasba emelhették a trófeát.

2008: A 2008-as tornát a UEFA Euro történetében másodszor rendezhette két ország, ezúttal Ausztria és Svájc. Spanyolország, mint a legtöbb gólt szerző csapat, legyőzte Németországot a döntőben, ezzel első címét szerezte 1964 óta.

2012: A tornán a két rendező Lengyelország és Ukrajna volt, ahol Spanyolország lett az első nemzet, aki meg tudta védeni európa-bajnoki címét, miután 4-0-ra legyőzte Olaszországot a döntőben.

UEFA Európa-bajnokság 2016

A 2016-os UEFA Euro volt az első torna, amelyen 24 csapat vett részt a döntőben, és Franciaország harmadszor rendezhette meg a versenyt. Portugália, aki korábban soha nem nyerte meg a címet, bejutott a kieséses szakaszba, annak ellenére, hogy harmadikként végzett csoportjában. Végül Cristiano Ronaldóék emelhették magasba a trófeát, miután a nagy esélyes Franciákat verték meg a döntőben 1-0 arányban.

UEFA EURO 2020 (2021)

Az UEFA EURO 2020 (2021) történelmet írt bizonyos szempontból. Először is ez volt az első alkalom, amikor a tornát elhalasztották, ugyanakkor szintén ez volt az első alkalom, hogy a versenyt több európai városban rendezték meg. Ez a torna egy felejthetetlen döntővel ért véget, amelyet Anglia és Olaszország játszott. Végül, Olaszország emelhette magasba az UEFA EURO 2020 trófeát.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *