A LEGJOBB PÓKERKEZEK RANGSORA

A LEGJOBB PÓKERKEZEK RANGSORA

Ahogy egyre több és több pókerváltozat jelenik meg, elég nehéz lehet lépést tartani a kínált új funkciókkal és játékmechanizmusokkal. A játék célja minden pókerváltozatban (akár online póker, akár nem) ugyanaz marad – a lehető legjobb ötlapos pókerkéz megszerzése és a győzelem.

A legjobb pókerkezek rangsorának megértésével a lehető legjobb stratégiát dolgozhatja ki a pot megnyerésének esélyéhez. Íme a pókerkezek teljes listája, hogy mindent megtudjon az öt lapról, amelyre mindegyikben szüksége van!

PÓKER HAND RANGSOR – MI MIT VER?

Poker Hand Rankings | LV BET Casino BlogA póker két lefordított kártyából (a zárt lapokból) és öt, az asztalon lévő kártyából, az úgynevezett közös lapokból áll. A leosztás a zárt lapok és a rendelkezésre álló öt közös kártya bármelyik három lapjának legelőnyösebb készletének kombinálásával történik.

A leosztásokat az határozza meg, hogy azonos színű vagy különböző színű kártyákból épülnek-e fel, valamint az azonos rangú leosztásoknál a kártyák értéke.

Egyes pókerkezek ritkábbak, mint mások. Például viszonylag kicsi az esélye annak, hogy royal flush-t, a legmagasabb pókerkéz-rangot kapja. Ha jól érti a dolgot, akár egy olyan pókerkéz rangsorolással is blöffölhet, amely olyan alacsony, mint egy magas lap.  

A LEGJOBBTÓL A LEGROSSZABBIG – A PÓKER LEOSZTÁSOK SORRENDJE

Amint már említettük, vannak különböző kezek, amelyek öt lapból állnak, mindegyiknek saját rangja van. A leggyakoribb pókerkezek közé tartozik a két pár, a három egyforma és a full house.

Nézzük meg az egyes ötlapos kezeket a Texas hold ’emben, kezdve a legjobb pókerkezektől a legrosszabbakig.

1. Royal Flush

A pókerben a lehető legjobb és egyben a legritkább kéz a royal flush, mivel ez adja a legnagyobb esélyt a nyerésre. Azért ritka, mert a többi pókerkézzel ellentétben a royal flush-hez egy meghatározott öt lapból álló készletre van szükség. A royal flush 10-esből, bubiból, dámából, királyból és ászból áll – öt egymást követő, azonos színű lapból.

Mit ver a Royal Flush?

A royal flush mindent legyőz! Ez a kéz a pókerkezek rangsorának csúcsa, és ha ilyen kézzel találkozik, szinte biztos, hogy nyerő pókerkéz lesz, függetlenül attól, hogy a többi játékosnak milyen lapjai vannak.

Ha royal flush van a kezében, nincs esélye annak, hogy az ellenfélnek azonos értékű lapja legyen, mivel nincs más lap, amelyik ugyanabban a rangsorban ülne.

2. Straight Flush

A második legerősebb pókerkéz, amelyet egy játékos a pókerben elérhet, a straight flush. Ez egyben az egyik legnagyobb kihívást jelentő kéz is. Ez a kéz két másik kéz, a flush és az straight kombinációja, amely öt egymást követő, azonos színű lapot tartalmaz. Például egy öt, hat, hét, nyolc és kilenc káró lapot tartalmazó kéz megszerzése.

Mit ver a straight flush?

A straight flush minden más lapot legyőz, kivéve a royal flush-t, mivel a royal flush a legerősebb lapként vezeti a pókerkezek rangsorát.

A straight flush (amely a második legjobb ötlapos kéz) egy másik, legmagasabb lapértékkel rendelkező straight flush is legyőzhető, például egy ász magas straight flush.

Ezt hívják kickernek, és ez minden azonos rangú kézre vonatkozik, kivéve a királyi színt.

3. Four-of-a-Kind

A four-of-a-kind játékkal már a játék három legjobb pókerkéz rangsorának területére lépünk.

A négy-féle négyes azt jelenti, hogy négy azonos értékű lapot kapunk, például négy lapot, mind bubit és egy másik lapot. Itt a győztest ismét a kiegészítő kártya legmagasabb lapértéke határozza meg. 

Mit ver a four of a kind?

A négy lap, amelyekből egy négyesfogat áll, minden más pókerkezet legyőz, kivéve a Royal Flush és a Straight Flush lapokat. Ismétlem, a négy egyforma lap automatikusan veszít a magasabb értékű négy egyforma lapokkal szemben.

4. Full House

A következő pókerkéz a pókerkezek rangsorában a full house – egy pár és egy hármas kombinációja. Ez például úgy nézhet ki, mint egy két tízesből és három dámából álló kéz.

A győztest a legmagasabb három egyforma kéz határozza meg, vagyis az a full house kéz, amelyik a legmagasabb kártyaértékkel rendelkezik.

Mit ver a full house?

A full house a royal flush, a straight flush és a négyes flöss kivételével minden lapot ver. A játékban az nyer, amelyik két full house közül magasabb.

5. Flush

Ha van kedve a kihíváshoz, megpróbálkozhat a flush megszerzésével. Az egyeneshez nagyon hasonlóan a flöss öt azonos színű lapot jelent, amelyek nem sorban vannak – például ha mind az öt lapot pikkként kapod meg.

Ha az ellenfélnek is van flush-je, akkor az a játékos nyer, akinek a legmagasabb lapja van. Abban az esetben, ha mindkét játékosnak ász lapja van, akkor a következő legmagasabb lapot kell használni.

Mit ver a flush?

A flush olyan alacsonyabb rangú kezeket ver, mint az straight, a three-of-a-kind, a two-pair, az one-pair és a high card. A fenti rangsorok közül a full house, a straight flush és a royal flush is alatta helyezkedik el. Az ász-magas flush a két flush közül az erősebbre példa.

6. Straight

A sor öt egymást követő, nem azonos színű lapból álló sorozat. Például egy játékos kaphat dáma, bubi, 10-es, 9-es és 8-as lapot a kőr, treff és pikk keverékében. A legfontosabb, hogy a lapok az egyes lapok rangja szerinti sorrendben legyenek.

Ezzel a kézzel elég jó esélye van a győzelemre. Az esélyeit növeli az is, hogy ebben az esetben egy ász vagy elkezdi a sorozatot, vagy befejezi azt.

Ez azt jelenti, hogy az ász vagy követheti a királyt, hogy befejezze az öt lapot, vagy pedig egy kettes követheti a sorozatot.

Bár a nyerési esélyei megnőnek egy sorral, öt lapot egy sorban még mindig elég nehéz megszerezni.

Mit ver a straight?

A sort a royal flush, a straight flush, a full house és a flush veri. A straight megszerzése az one-pair-t, a two-pair-t és a three of a kind-ot is felülmúlja.

A nyerő sorok egyik példája a seven-high straight, ahol a hetes kártya döntetlenre tör. Egy másik példa a broadway straight.

7. Three-of-a-Kind

Ahogy végigmegyünk ezen a listán, rájön, hogy a nyerési esélyei a magasabb értékű lapokkal nőnek. A Three of a Kinddel már egy high cardot, egy párt és egy kétpárt is meg tudsz verni. A Three-of-a-kind három lapot tartalmaz, amelyek mindegyike azonos értékű.

Így például egy játékos három különböző színű, de mégis azonos értékű lapot kaphat. Itt is a két megmaradó lap dönti el, hogy melyik játékos nyeri a leosztást a három lapjával.

Mit ver a Three-of-a-Kind?

A Three of a kindot a felette lévő összes pókerkéz legyőzi.

8. Two-Pair

A következő kéz egy two-pair. A párhoz hasonlóan ez a kéz sem a legjobb kéz, de lehet, hogy mégis elég lesz a győzelemhez.

Ez a hand azt jelenti, hogy két azonos értékű lapot és két másik, más értékű lapot kell megszerezni, hogy ” two pairs ” kártyapárokat hozzunk létre, például két dámát és két tízest kell megszerezni. Ezeknek nem kell azonos színűnek lenniük.

A megmaradt lap akkor is jól jöhet, ha az ellenfél ugyanazt a lapot kapja. Ebben az esetben a legmagasabb értékű egyetlen kártya határozza meg a győztest. 

Mit ver a two-pair?

A two pair legyőzi az one-pair-t és a high cardot.

9. One Pair

Az one-pair azt jelenti, hogy két azonos értékű lapot kapunk, hogy egy párt alkossunk. Például két ász vagy két király megszerzése.

Kétséges, hogy egy ilyen kéz megnyerné a játékot, de azt tapasztalni fogja, hogy a gyakorlott játékosok tudják, hogy nem szabad ilyen könnyen elvetni a párokat. Ha jó a pókerarca, talán képes lehet blöffölni, hogy a csúcsra jusson.

Mit ver a one-pair?

Az ilyen lapokat minden más kéz megverheti, kivéve a magas lapot. Ne feledje, hogy az alacsonyabb kézrangsorok kialakításához kevesebb ügyességre van szükség a pókerjátékokban.

10. High Card

A high card a legalacsonyabb lehetséges kéz, amelyet a pókerben szerezhet. Ezt a lapot akkor kaphatja meg, ha nem sikerül semmilyen más, fent említett lapot kialakítania. Ez azt jelenti, hogy ez a kéz nem tartalmaz párokat, különböző rangú lapokat tartalmaz, és nem straight vagy flush. Ennek megfelelően ez tekinthető a legrosszabb előnyös helyzetnek a nyerési esélyeit tekintve játékosként.

Mit ver a high card?

A high card ügyességet igényel ahhoz, hogy a teljes listán szereplő többi kezet megverje. A king-high lap, más néven no-pair, egy példa a high card variációra.

PÓKER KEZEK RANGSOROLÁSI SZABÁLYAI ÉS A KICKER

A póker megnyeréséhez a legjobb öt lapra van szüksége ahhoz, hogy a saját két zárt lapjából és az asztalon lévő öt közös lapból egy nyerő pókerkezet alakítson ki.

Döntetlen esetén, four-of-a-kind, three-of-a-kind, two-pair, one-pair vagy high card esetén egy “kicker” kerül a játékba, amely eldönti, hogy az azonos rangú lapok közül melyik lesz a nyerő pókerkéz.

Így lehet a pókerkezeket rangsorolni. Egy 52 lapos pakli esetében a legmagasabb kártyaérték a királykártya, míg a legalacsonyabb a kettes kártya. Az ászkártya a kapott laptól függően kerül rangsorolásra.

Vegyünk tehát egy hipotetikus Texas hold’em pókerjátékot. A és B játékosnak egyaránt két párja van, és mindegyik különálló pár azonos színű és azonos értékű. Ez a négy lap tehát azonos rangú. Ebben az esetben minden a megmaradt kártyán múlik mindkét játékos esetében.

  • A játékos – egy hatos pár, egy tízes pár és egy bubi.
  • B játékos – egy pár hatos, egy pár tízes és egy dáma.

Ebben a példában a B játékos nyer, mivel a királynő kicker egy erősebb ötlapos pókerkezzel rendelkezik. Ha a kickerek nem határozzák meg a győztes lapokat, akkor a nyereményalapot meg kell osztani.

KÖVETKEZTETÉS – MELY LAPOKAT ÉRDEMES MEGJÁTSZANI?

A póker egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy folyamatosan tanul az ember. Minden egyes új játékkal, amit játszik, minden alkalommal új lapot kap. Tehát egy stratégia működhet az egyik játékban, de a másikban nem.

A póker az ügyesség és a szerencse keverékéből áll. Ne feledje, hogy magasan rangsorolt kéz nélkül valóban hátrányos lehet a nyerési esélye. A győzelem azonban többről szól, mint a pókerleosztásról!

Próbáljon ki néhány pókerjátékot az LV BET-nél, hogy gyakorolhassa az ebben az útmutatóban tanult pókerkezek használatát. 

GY.I.K.

Mi a legmagasabb szín a pókerben?

A kártyák színei egyenrangúak egymással a pókerkezek standard rangsorában.

Mi a sorrend a póker kezek között?

A póker kezek, amelyeket egy játékos kaphat, csökkenő sorrendben a következők: royal flush, straight flush, négyes, full house, flush, straight, three of a kind, two-pair, one-pair és high card.

Melyik a legerősebb pókerkéz?

A legerősebb pókerkéz a royal flush, amely 10-es, bubi, dáma, király és ász lapokat tartalmaz, amelyek mindegyike azonos színű. Egyetlen pókerkézhez sincs szükség öt lapra, amelyek mindegyike azonos színű, így ez a legritkább kéz, amelyet az ember megszerezhet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *