HOGYAN KELL SZÁMOLNI A KÁRTYÁKAT BLACKJACKBEN

HOGYAN KELL SZÁMOLNI A KÁRTYÁKAT BLACKJACKBEN

How To Count Cards in Blackjack | LV BET BlogAmióta a blackjack a szerencsejátékok világának része, a játékosok folyamatosan újabb és újabb módokat kerestek arra, hogy az esélyeket a maguk javára fordítsák. Természetesen a veszteség a szerencsejáték-élmény része, de a játékosok előnyének növelése sosem árt. És az egyik módja annak, hogy a játékosok megpróbálták növelni a játékos előnyét, a kártyaszámláló rendszer használata. 

A számolni kártyákat blackjackben egyfajta játékstratégia, amely az osztó paklijában maradt kártyák számának számolásából áll. Bár egyes kaszinók betiltották a kártyaszámlálást, és szabályokat vezettek be a kártyaszámlálók meghiúsítására, egyes játékosok szerint a kártyaszámolás megtanulása még mindig hasznos készség. 

Ez a cikk ennek a sokat emlegetett technikának a végére jár, és megadja a kártyaszámlálás teljes leírását. 

KASZINÓ KÁRTYASZÁMLÁLÁS

A blackjack-játékokban a játékos előnye általában javítható az alapstratégia alkalmazásával; azonban azt állítják, hogy a képzett kártyaszámlálók még tovább csökkenthetik a ház előnyét.

Rövid magyarázatot adva, a kártyaszámolás, mint említettük, egy olyan módszer, amely a blackjack-játékban a pakliban megmaradt lapok megszámlálását jelenti. Ennek segítségével a játékosok potenciálisan megjósolhatják, hogy a következő kiosztott lap a nagy értékű vagy az alacsony értékű lapok közé tartozik.

HONNAN SZÁRMAZNAK A KASZINÓ SZÁMOLÓ KÁRTYÁK?

Az elismert kártyaszámláló rendszert maga az eredeti kártyaszámláló, Edward O. Thorp fejlesztette ki, akit ma a “kártyaszámlálás nagyapjaként” emlegetnek. 

Thorp 1962-ben publikálta a “Beat the Dealer” című könyvet, amelyben számos olyan rendszert és technikát ismertet, amelyek célja a blackjack játék javítása. És bár Thorp több felfedezést is tett, a legtöbb kaszinónak lehetővé tette, hogy ellenintézkedéseket vezessen be a technikái ellen. Thorp kártyaszámláló rendszerét ma már más játékosok által kifejlesztett pontrendszer váltja fel.

MIT SZÁMÍTANAK A KASZINÓKÁRTYÁK?

A kártyaszámláló rendszer lényege, hogy segítse a játékosokat abban, hogy felismerjék, amikor az esélyek leginkább az ő javukra vannak. És amikor a lehetőség adódik, a kártyaszámlálóknak növelniük kell a tétjük méretét, hogy maximalizálják a nyerési lehetőségeiket.

Fontos megjegyezni, hogy a magas és alacsony lapok közötti különbség ismerete kulcsfontosságú. A kártyaértékek általában óriási szerepet játszanak a blackjack-játékokban, ezért nem árt, ha ezt felfrissíti, mielőtt játszik.

MI A KÁRTYASZÁMOLÁS A BLACKJACKBEN?

A blackjack kártyaszámolás nem olyan módszer, amely memorizálást igényel. Ehelyett a kártyaszámlálók a kiosztott lapokhoz pontértéket rendelnek, és a lapértékeket nyomon követik, hogy meghatározzák a “futó számlálást”.

Szeretnénk kiemelni, hogy a kártyaszámolás megtanulása extra nyereséges lehet, különösen az alapstratégiával együtt. Ennek ellenére a veszteség mindig garantált, mivel a ház előnye mindig jelen lesz. 

MI AZ A BLACKJACK RUNNING COUNT ÉS MIRE VALÓ?

A futó számlálás segítségével elemezzük, hogy több alacsony vagy magas lap van-e a pakliban. Természetesen a magas lapok sokkal előnyösebbek, mint az alacsony lapok, mivel növelik a természetes blackjack megszerzésének valószínűségét, a kézfelosztást, vagy a duplázás során a nyeremény növelésének valószínűségét. Azt is meghatározhatják, hogy érdemes-e biztosítási tétet tenni.

HOGYAN KELL SZÁMOLNI A KÁRTYÁKAT BLACKJACKBEN

Ha szeretné fejleszteni kártyaszámolási készségeit, itt van néhány lépés, amit követnie kell:

 1. Válassza ki és rendeljen értéket minden egyes kiosztott kártyához.
 2. A kiosztott és ki nem osztott lapok nyomon követése és értékük megjegyzése a folyamatos számláláshoz.
 3. Számítsa ki a kártyák összértékét a valódi számolás meghatározásához.
 4. Állítsa be a tétegységét a valódi számolásnak megfelelően: Miután kiszámította a pontos futó számlálást, a valódi vagy a futó számlálás értékétől függően módosíthatja a minimális tétet, és nagyobb téteket tehet. A pozitív számlálások (+2) a tét növelését, a negatív számlálások (-2) pedig a tét csökkentését jelentik a jobb bankroll-kezelés érdekében.

Bár ez egyszerűnek tűnhet, a futó összeg mellett van még néhány dolog, amit tudnia kell.

MIKOR KELL ELKEZDENI A KÁRTYASZÁMLÁLÁST?

Ahhoz, hogy a pakli minden egyes lapjához hatékonyan lehessen pontokat rendelni, a kártyaszámlálást a pakli elején kell elkezdeni. Ellenkező esetben nem tudja majd pontosan megbecsülni a futó lapok számát, ami viszont befolyásolja a valódi számolást. Ebben az esetben nem tudja majd meghatározni, hogy mikor van előnyben, ami jelentős veszteségekhez vezethet.

KÁRTYASZÁMOLÁS EGY PAKLIVAL

A sikeres kártyaszámlálás attól függ, hogy hány pakli van a cipőben. Az egy paklival játszott blackjackben a játékosok a Hi-Lo rendszert (például) használhatják arra, hogy a futó számlálással felmérjék előnyüket. Ebben az esetben a valódi számolásra nincs szükség, így minél nagyobb a futó számolás, annál nagyobb az előny.

Ne feledje, hogy az online kaszinók további szabályokat és korlátozásokat vezethetnek be az egyfedeles játékokra, többek között korlátozott újbóli osztást vagy azt, hogy az osztónak engedélyezik, hogy lágy 17-est üssön. A ház előnye így növekszik.

KÁRTYASZÁMOLÁS TÖBB PAKLIVAL

Complete Guide to Counting Cards in Blackjack | LV BET BlogA több paklival rendelkező játékokban, például a hatpaklis játékban a kártyaszámláló továbbra is használhatja a Hi-Lo rendszert. Ebben az esetben azonban a játékosnak a valódi számolást a futó számolással kell kiszámítania, hogy segítsen abban, hogy minden változó tét még mindig a javára legyen, és elemezze, hogy hány nagy értékű lap maradt a pakliban.

A valódi szám úgy számítható ki, hogy a futó számot elosztjuk a játékban maradt paklik számával, a legközelebbi fél paklira kerekítve:

True count = a hátralévő paklik száma = futó számolás

Íme egy példa, hogy egy kicsit jobban érzékeltessük a képet:

Tegyük fel, hogy egy hat paklis játékban van, ahol +8-at számolunk, és látjuk, hogy egy pakli maradt a shoe-ban:

Igazi szám = 81 = 8

Mivel ez a szám magas, feltételezhető, hogy nagy előnnyel rendelkezik. Minél kevesebb kártya marad a cipőben, annál pontosabb lesz a valódi számolás.

HATÉKONY BLACKJACK KÁRTYASZÁMLÁLÓ RENDSZEREK

A kártyaszámláló rendszerek segítenek a magas és alacsony lapok arányának sikeres meghatározásában. Létfontosságú, hogy olyan módszert válasszon, amely a legjobban kiegészíti képességeit és tudását.

És ha már a Hi-Lo kártyaszámláló rendszerről van szó, nézzük meg ezt a módszert részletesebben, valamint más rendszereket, amelyek felkeltik a figyelmét!

HI-LO SZÁMLÁLÓRENDSZER

Ez a blackjackben leggyakrabban használt rendszer. Egyszerűen fogalmazva, ez a kártyaszámolási technika nullával kezdődik. Ezután a játékosoknak minden egyes kártyához +1, 0 vagy -1 értéket kell rendelniük. Ez határozza meg a pakliban lévő magas és alacsony értékű kártyák számát:

 • Alacsony (+1): Ezek a lapok kettőtől hatig terjedő lapokat tartalmaznak, és egy pontot kell hozzáadni a futószámhoz. Minél magasabb a számolás, annál több magasabb értékű kártya marad.
 • Semleges (0): Ezek hét és kilenc közötti lapokat tartalmaznak, és nem adnak hozzá pontot a futó számoláshoz.
 • Magas (-1): Ezek közé tartoznak a 10-től ászig terjedő lapok, és egy pontot kell levonni a számolásból. Minél alacsonyabb a számolás, annál több alacsonyabb értékű lap marad.

HI-OPT II SZÁMLÁLÓRENDSZER

A Hi-Lo stratégiához hasonlóan a Hi-Opt II rendszer is megköveteli a futó és a valódi számolás kialakítását. A valódi számolás pontosabb becslésnek tekinthető.

Ez a módszer további +2 és -2 pontos pontszámot tartalmaz, így ez a technika egy szinttel az egyszerűbb Hi-Lo stratégia fölé emelkedik:

 • +1 pont: Tartalmazza a kettes és a hármas kártyát.
 • Pont +2: Tartalmazza a négyes és az ötös kártyát.
 • Pont -1: Tartalmazza a hatos és hetes kártyát.
 • Nincs pont: Tartalmazza a nyolcas, kilences és ász lapokat.
 • Pont -2: Tartalmazza a 10-től a királyig terjedő lapokat.

A játékosok ezután a futószámlálást használhatják a valódi számolás kialakításához.

OMEGA II SZÁMLÁLÓRENDSZER

Az Omega II rendszer a Hi-Opt II rendszerhez hasonlóan többszintű pontozási rendszerrel rendelkezik. Ez azonban némileg különbözik:

 • Pont +1: Kettes, hármas és hetes kártya.
 • Pont +2: A négyes, ötös és hatos lapok.
 • Nincs pont: Az ász és a nyolcas kártyákért.
 • Pont -1: Kilenc lap esetén.
 • Pont -2: A 10-től a királyig terjedő lapok esetében.

Itt a játékosoknak oldalanként kell számolniuk az ászokat. 

A KÁRTYASZÁMOLÁS ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI A BLACKJACKBEN

A kártyaszámlálás módszerének számos előnye van, de ugyanannyi buktatója is van. Vegyük át ezeket:

ELŐNYÖK

 • A játékosok potenciálisan legyőzhetik a ház előnyét.
 • A megszerzett előny hosszú távon is megtartható.
 • Nem igényel erős matematikai készségeket.
 • Lehetővé teszi a játékosok számára, hogy alkalmazkodjanak a cipőben maradó paklik számához.

HÁTRÁNYOK

 • A legtöbb kaszinó betiltja a kártyaszámlálókat, mivel ezt a módszert csalásnak tekintik, a keveréskövetéssel és az élválogatással együtt.
 • Nagyfokú koncentrációt igényel.
 • A kaszinók folyamatos keverőgépeket és kaszinófelügyeletet vezettek be a kártyaszámolás ellen.
 • Az osztó véletlenszerűen keveri a kártyákat.

IGAZSÁG ÉS MÍTOSZOK A KÁRTYASZÁMOLÁSRÓL A BLACKJACKBEN

Az előnyök és hátrányok ismerete mellett van néhány igazság és mítosz is, amelyekkel tisztában kell lennie, mielőtt felfrissítené a kártyaszámolási technikáit:

A kártyaszámoláshoz matematikai képzettségre van szükség.

Ez hamis. Az olyan rendszerekkel, mint a Hi-Lo módszer, csak annyit kell tennie, hogy fejben tartja a pontszámot. 

Ha néhányszor egymás után veszít, akkor valószínű, hogy nyerésre kerül sor.

Ez szintén hamis. A blackjack szerencsejáték, így még ha számol is és stratégiát használ, minden egyes leosztás független egymástól – soha nincs garancia arra, hogy nyerni fog. 

A kártyaszámolás csalásnak számít.

Ez többnyire igaz. Sok kaszinó, akár online, akár máshol, csalásnak tekinti a kártyaszámolást, mivel túl nagy előnyt biztosít a játékosoknak. Valójában a kártyaszámlálás a világ számos szerencsejáték-helyszínén tilos.

A kártyaszámlálók sokszor nyernek.

Hamis. Bár ez a módszer nyerő stratégiának tűnhet, a ház előnye miatt sosem garantálhatja, hogy minden alkalommal nyerni fog.

MI A KÜLÖNBSÉG AZ ONLINE ÉS AZ ÉLŐ BLACKJACK KÖZÖTT?

Az online blackjack a kreativitás egy teljesen új világát nyitotta meg, de mi a különbség az élő és az online játék között?

Nos, egyszerűen fogalmazva, a játékélmény. Az élő blackjack asztalok az élő osztók bemutatásával és a valódi stúdióból történő HD közvetítéssel egy autentikus kaszinó megjelenését és hangulatát idézik meg. Az online asztaloknál egyáltalán nincs osztó, ehelyett számítógépes algoritmusok segítségével osztják ki a kártyákat.

KÖVETKEZTETÉS – A KÁRTYASZÁMOLÁS MATEMATIKA, NEM CSALÁS

Most, hogy leromboltunk néhány mítoszt, és mélyen beleástuk magunkat a kártyaszámolás mögötti rejtélybe, valószínűleg kíváncsi arra, hogy mi következik. Nos, már csak az van hátra, hogy próbára tegye a tudását! 

A kártyaszámolás egy évtizedek óta létező technika, és bár annak idején nagy népszerűségnek örvendett, fontos megjegyezni, hogy manapság már nem biztos, hogy olyan könnyen alkalmazható. Egyes helyszíneken ellenintézkedéseket vezettek be, és teljesen betiltották a kártyaszámlálást, ezért győződj meg róla, hogy figyelmesen elolvasta a játékszabályokat. Az alapstratégiát amúgy is bármikor be lehet indítani, hogy megpróbálja legyőzni az osztó lapjait.

G.Y.I.K.

A BLACKJACK KÁRTYASZÁMOLÁS LEGÁLIS?

Manapság a kártyaszámlálást sok kaszinóból és szerencsejáték-helyszínről kitiltották, mert gyakran matematikailag bizonyítottan működik. A játékosok megpróbálhatják elkerülni a lebukást, mivel ez nem eleve illegális, de megkockáztathatják, hogy kidobják őket a kaszinóból. Az alapvető blackjack-stratégia könnyen segíthet a játékosoknak több pénzt keresni.

LÉTEZIK BLACKJACK KÁRTYASZÁMOLÓ PROGRAM VAGY ALKALMAZÁS?

Van néhány alkalmazás, amely segíthet a kártyaszámolásban, csak legyen óvatos a használatukkal, mert előfordulhat, hogy tiltott.

NEHÉZ MEGTANULNI A BLACKJACK KÁRTYASZÁMOLÁST?

A kártyaszámolást nem nehéz megtanulni, különösen, ha a Hi-Lo stratégiát használjuk. De nehéz lehet elsajátítani. A kártyaszámolás a haladás során kissé bonyolulttá válhat, mivel más módszereknél előfordulhat, hogy a futó számoláson felül a valódi számolást is ki kell számolni. Gyakran maximális összpontosításra van szükség, így ha elvonja a figyelmét, elronthatja a számításait!

A KÁRTYASZÁMOLÁS MÁS KÁRTYAJÁTÉKOKNÁL IS MŰKÖDIK?

Ez a módszer arról híres, hogy a blackjack asztaloknál alkalmazzák, de a játékosokat foglalkoztatja a kérdés, hogy más kártyajátékoknál is alkalmazható-e. 

A póker tekintetében nem fog működni. De használhatja ezt a technikát, hogy megszámolja a pakliban maradó “outok”, azaz láthatatlan lapok számát. Így valószínűségszámítással kiszámíthatod, hogy milyen esélye van a kihúzandó lapoknak. 

A baccarat tekintetében ez azért lehetséges, mert a kártyákat nem keverik meg minden leosztás végén, és nem húznak egy shoe-ból, mint a blackjackben. Így a korábbi leosztások eredményei befolyásolhatják a jövőbeli leosztások esélyeit. Ez természetesen mindaddig így van, amíg a paklit újra nem keverik. Thorp úgy vélte, hogy a kártyaszámolás nagyon kevés előnnyel jár.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *