RULETT SZABÁLYOK – A KEZDŐK ÚTMUTATÓJA A RULETTHEZ

RULETT SZABÁLYOK – A KEZDŐK ÚTMUTATÓJA A RULETTHEZ

A rulett egy népszerű kaszinó szerencsejáték, amely először a 17. században jelent meg. Blaise Pascal francia matematikus és fizikus egy perpetuum mobile megépítésén fáradozott. Nem is sejtette, hogy munkájának gyümölcse egy olyan szórakoztató asztali játékká virágzik, amely a következő évszázadban a világ minden szegletébe eljutott. 

A rulett nem túl bonyolult játék, de a tétek puszta száma elég ahhoz, hogy bármelyik kaszinójátékost lehengerelje. Ha még soha nem volt alkalma rulettezni, akkor először is nézzük meg a néhány alapvető rulett szabályát

MI AZ A RULETT?

Roulette Rules GuideA rulett egy klasszikus kaszinójáték, amely a 17. században Franciaországból származik, és azóta a hagyományos és az online kaszinók egyik legfontosabb alapjátékává vált. Ritkán fordul elő, hogy ne találna egy rulettasztalt egy kaszinó címlapján, akár online, akár máshol, de mi ez a nagy felhajtás? 

Nos, a rulett egy olyan játék, amely során meg kell jósolni, hogy a pörgő golyó melyik számozott zsebben fog landolni. Teljesen a szerencsén alapul, és a játékosok gyakran a székük szélén ülnek. 

Ami a kaszinójátékokat illeti, a rulett viszonylag könnyen érthető – nincs sok minden más benne, mint hogy egy számra fogadunk, remélve, hogy nyereményt kapunk. Ahol azonban egy kicsit bonyolultabbá válik, az annak kitalálása, hogy melyik számra kell fogadni. 

Tegyük fel, hogy európai és francia rulettet játszik. Ebben az esetben összesen legfeljebb 37 számra fogadhat – 38-ra, ha amerikai rulettet játszik -, ami sok hibalehetőséget hagy, különösen, ha csak egy zsetont tesz egy számra. A rulett számos fogadási lehetőséget is kínál, így a játéknak is megvannak a maga bonyolultságai. 

Az Ön szerencséjére azonban most mindent, amit erről az időtlen játékról tudni kell, ismertetünk!

MIÉRT ÉRDEMES RULETTEZNI?

Mielőtt belemennénk az összes apró részletbe, nézzük meg azt a sok okot, amiért a fogadók egyáltalán ruletteznek:

KÖNNYŰ JÁTSZANI

Valószínűleg ez a legnagyobb oka annak, hogy a legtöbb rulettjátékos gyakran megfordul egy rulettasztalnál – a játékmenet nem bonyolult és könnyen érthető! A rulett lényege mindössze annyi, hogy sikeresen megjósoljuk, melyik számozott zsebben fog a golyó megállni; ennél többről nincs szó. 

Bár ez a játék egy kicsit nagyobb kihívást jelenthet, amikor a különböző típusú rulett tétek kerülnek a játékba, az alapok elsajátítása nem igényel sok agymunkát. Ez teszi a játékot tökéletesen alkalmassá minden szintű rulettjátékos számára – még akkor is, ha még soha nem játszottak korábban rulettet!

A VÉLETLENEN ALAPUL

Ahogy halad az online kaszinó útja során, és kipróbál és tesztel különböző játékokat, meg fogja tapasztalni, hogy vannak olyan élő asztalok, amelyek inkább az ügyességen alapulnak, mint mások. Találkozhat olyan játékosokkal is, akik valójában ezt részesítik előnyben, mivel úgy gondolják, hogy bizonyos mértékű ügyességgel előnyt szerezhetnek a házzal szemben (ami nem igazán igaz).

Az a tény, hogy ez a játék teljes mértékben a szerencsén alapul, valójában sokkal érdekesebbé teszi az általános élményt. Bár a játékosok alkalmazhatnak egy-két rulettstratégiát a nyerési esélyeik növelése érdekében, senki sem tudhatja, hogy hol fog landolni a golyó, így a játékosok izgatottan várják, hogy mi fog történni legközelebb.

NAGYON SZÓRAKOZTATÓ

Ez még enyhe kifejezés. Amint azt az előző pontban röviden tárgyaltuk, amint a golyó bekerül a pörgő rulettkerékbe, semmi sem állíthatja meg – ez nagyon szórakoztató élményt nyújt. Más online kaszinójátékok, mint a blackjack és a póker, adhatnak egy tippet a forduló kimeneteléről, így még ha nem is tudja még, hogy nyert-e vagy sem, talán megsejtheti, hogy merre tart a leosztása; a rulett esetében azonban nem!

ALAPVETŐ RULETT SZABÁLYOK 

Akár egy hagyományos kaszinóban, akár online játszik rulettet, találkozhat európai, amerikai és francia rulettel. Tudjuk, hogy ez zavaró, de a három különböző rulettkategória kialakulását az amerikai kaszinók által utólagosan bevezetett dupla nullás zseb okozta. 

Más szóval, ha azt látja, hogy “európai rulett”, gondoljon az “európai kerékre”. A francia rulettet az európai kerékkel játsszák, az egyetlen különbség két további szabály és egy kissé eltérő asztali elrendezés. 

A különböző rulettasztalok szabályai eltérőek lehetnek. A rulett alapvető szabályai attól is függnek, hogy online rulettezik-e egy élő kaszinóban vagy valódi rulettet játszik egy hagyományos kaszinóban. Mindenesetre itt vannak a rulett alapvető szabályai:

 • Tegye meg tétjeit: Mint minden más asztali játékban, a rulettjátékban is az első dolog, amit tennie kell, hogy megteszi tétjeit. Egy élő kaszinóban több különböző színű rulett zsetont talál a felhasználói felületen, amelyek mindegyike a saját tétértékét tartalmazza. Egy valódi kaszinóban valódi zsetonokat helyezhetsz el a rulettasztalon. Ne feledje, hogy az online rulettezés során korlátozott időkeretet kap a tétekre. Számos különböző típusú tétet tehet meg.
 • Nézze, ahogy a rulettkerék forog: Miután kiválasztotta, hogy mely számokra szeretne fogadni, és a fogadási idő lejárt, az osztó megpörgeti a rulettkereket, és az ellenkező irányba dobja a golyót. Ez idő alatt sok élő rulettváltozat további mechanikákat is tartalmazhat, hogy az élményt még magával ragadóbbá, filmszerűbbé és szórakoztatóbbá tegye.
 • A nyertes tétek kifizetésre kerülnek: Miután a golyó a zsebben helyezkedik el, és a nyertes számot azonosították, minden rulettjátékos megkapja a kifizetést. Az osztó ezután összegyűjti a golyót, és felkészül a következő fordulóra.

SZABÁLYOK, AMELYEKET ISMERNIE KELL A RULETTJÁTÉK SORÁN

Mint már említettük, a rulettben nem sok minden van azon kívül, hogy tétet teszünk a nyerő szám reményében, de van még néhány szabály, amivel tisztában kell lennie, különösen akkor, ha online rulettezik.

RULETT HÁZ ELŐNYE

A ház előnye nagyszerű mutatója annak, hogy melyik rulettasztal kínálja a legjobb esélyeket. A ház előnye az a matematikai százalékos előny, amellyel a ház rendelkezik a játékossal szemben. Nem számít, hogy milyen online játékot játszik, a ház előnye mindig jelen lesz, bár előfordulhat, hogy talál jobb esélyekkel rendelkező asztalokat, mint mások. 

A játék európai verziója például 2,70%-os házi előnyt kínál, ami elég tisztességesnek mondható. Ha azonban ez túl sok Önnek, akkor a francia rulett lehet, hogy pont az Ön ízlésének megfelelő, ahol a kaszinó előnye 1,35%. Ha szereti a forróságot, és szeret nagyobb esélyekkel játszani, az amerikai rulett 5,26%-os előnyt kínál a dupla nullás zsebnek köszönhetően. 

A házelőny egy szuper fontos szabály, amit szem előtt kell tartania, hiszen egy alacsonyabb előnnyel rendelkező asztalon könnyebb pénzt nyerni, mint egy magasabbal. Ennek ellenére a nyerés soha nem garantált egyik esetben sem.

SURRENDER

Ha olyan szabályokat keres, amelyek növelik a nyerési esélyeit, a Surrender szabály lehet, hogy pont az, amit keres. Ez a szabály nem mindenhol érhető el, de mégis érdemes észben tartani, amikor rulettezik, mivel segíthet kiegyenlíteni a játékteret. 

Sok játékos a Surrender szabályt a La Partage szabály amerikai változatának nevezi, mivel a kettő nagyon hasonlóan működik. Ez a szabály a tét felét adja vissza, amikor a golyó a szimpla nulla vagy a dupla nulla zsebébe kerül. 

A legjobb az egészben, hogy mivel a téted felét visszakapod, ez az amerikai ház előnyét is csökkenti, mindössze 2,63%-ra. Ez vitathatatlanul még mindig a legnagyobb előny az európai és francia asztalokhoz képest, de az amerikai játékhoz képest még mindig alacsony. Ha tehát szeretné megemelni a tétet, de még nem áll készen az ugrásra, akkor figyelje az amerikai asztalokat, amelyeknél van Surrender.

RULETT EN PRISON ÉS A LA PARTAGE SZABÁLYAI

Az En Prison és a La Partage szabályoknak köszönhető a rulett francia változatának alacsony házelőnye. Ezeket a szabályokat úgy tervezték, hogy a játékosok előnyben legyenek. A következőképp működnek:

Alapvetően a La Partage szabály azt mondja ki, hogy a tétje felét visszakapja, ha a golyó a nullára esik, és veszít, ami, ha belegondol, nagyon nagylelkű szabály, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a kaszinó a nulla az, amiből az előnye származik.

Az En Prison szabály hasonlóan működik, mint a La Partage szabály, de egy kis csavarral. Ez a szabály egyenesen “börtönnek” fordítható, mivel az osztó az Ön tétjét – úgymond – börtönbe helyezi. Ha egy adott számra fogadsz, majd veszítesz, az osztó a következő pörgetésnél az asztalon tartja a tétedet. Ha nyer, a tétjét teljes egészében visszakapja.

Az En Prison és a La Partage szabályok talán a legjobb része a francia asztalnál való játéknak; csak ne feledje, hogy ezek nem mindig és nem mindenhol érhetőek el.

MAXIMÁLIS ÉS MINIMÁLIS TÉT

A szárazföldi rulettről az online rulettre való átállás csodálatos dolog. Rengeteg új játéklehetőséggel, szabállyal, bónuszokkal és egy teljesen új szintű szórakozással találkozhat. De amikor eldönti, hogy melyik asztalnál játsszon, szem előtt kell tartania az asztal tétlimitjét. 

Ahogy böngészi a kaszinók rulettjáték-kollekcióit, észre fogja venni, hogy sokuknál a minimális és maximális tétek különbözőek. Ez azért van, mert egyes online asztalokat úgy terveztek, hogy nagyobb bankrollhoz illeszkedjenek, míg mások inkább az alacsonyabb értékű bankrollhoz. Miért fontos ez? 

Nos, ha még csak most kezdi a játékot, vagy csak egy kis összeget szán a játékra, bölcsebb lenne olyan asztalnál rulettezni, ahol alacsonyabb a minimális tét, különben olyan téteket kell tennie, amelyeket nem engedhet meg magának (kivéve persze, ha más játékot választ).

ROULETTE KERÉK

A rulettkereket kifejezetten úgy tervezték, hogy a számozott zsebek egyenlő eséllyel kerüljenek rá. Egy tipikus rulettkerék 37 számot tartalmaz, köztük egytől 36-ig terjedő számokat, valamint egy nullát. Minden szám felváltva piros és fekete színű, kivéve a nullát, amely élénkzöld színű. 

A rulett különböző változatai azonban a rulettkerék különböző változataihoz tartoznak. Az amerikai kerék például némileg eltér ettől, mivel rendelkezik egy extra számozott zsebbel, a dupla nullával. Ez szintén élénkzöld színű. A kiegészítő nulla közvetlenül befolyásolja a ház előnyét, 2,70%-ról 5,26%-ra növelve azt. 

Mi a kerék jelentősége? Nos, miután a tétek elhelyezésre kerültek, az osztó megpörget egy kis golyót a kerék külső peremén, amely mindig a golyóval ellentétes irányba pörög. A golyó fokozatosan veszít lendületéből, és a számozott zsebek egyikébe süllyed. 

A golyó végső helye határozza meg a nyertes számot, és minden játékos, aki erre a számra (vagy az azt tartalmazó számcsoportra) tett tétet, megkapja a kifizetést – a kifizetés attól függően változik, hogy külső tétről, egyenes tétről stb. van-e szó.

A teljes rulettkerék kialakítása változatokonként eltérő lehet, mivel a játékszolgáltatók valóban a határokat feszegetik, amikor egy élő rulettjáték kialakításáról van szó.

ROULETTE ASZTAL

A kerékhez hasonlóan a rulettasztal is összesen 37 számmal rendelkezik, illetve a rulett amerikai változata esetében 38 számmal. Számos különböző tétet tehet, amelyek mindegyike megtalálható az asztalon. A szokásos Inside vagy Outside fogadás mellett a Neighbour fogadásokat, a Finale en Plein és a Finale a Cheval Special fogadásokat, valamint a Favourite és a Complete fogadásokat is megteheti.

A fogadási idő alatt az online asztal összesen hat rulettzsetont emel ki, amelyek mindegyike saját értékkel rendelkezik. Ezek a zsetonok jelentenék a tétet, amelyet minden forduló elején beállít, és így diktálják a végső kifizetést a végén, ha Ön elég szerencsés ahhoz, hogy nyerjen. A zsetonok értéke játékról játékra változhat.

Ne feledje, hogy a táblázat is változhat az egyes változatokban. A francia asztalok például minden tétet, amit megtehet, franciául sorolnak fel, ezért erre figyeljen, mielőtt játszik.

RULETT BANKROLL PÉNZKEZELÉS

Ha az összes online rulett tipp közül csak egy tippet kellene megfogadnia, akkor az biztosan ez lenne. A jó bankroll-kezelési stratégia kulcsfontosságú, nem csak akkor, ha ezzel az asztali játékkal játszik, hanem akkor is, ha bármilyen online játékot kipörget. 

A bankroll-kezelési stratégia segít megelőzni a pénzveszteséget, a limiteken belül fogadni, és kordában tartani a szerencsejátékot. Nem számít, milyen játékot játszik, mindig ajánlott, hogy legyen egy meghatározott összeg, amit játékonként felhasználhat, ahelyett, hogy a teljes bankrollját egy fordulóra tolja, és a bankroll-kezelési stratégia éppen ebben segít.

RULETT TÉTEK ÉS KIFIZETÉSEK

Egy normál rulettjátékban számos különböző téttípus létezik, mindegyikhez saját nyereményszorzóval. Egyes más változatok még a szokásosnál is több tétet kínálnak, de általánosságban elmondjuk, hogy milyen tétekkel találkozhat a játék során:

A rulettben többféle tét létezik, amelyek két kategóriába sorolhatók: belső és külső tétek. Egyszerűen fogalmazva, a belső fogadások a fogadótáblán belül található fogadások, a külső fogadások pedig a fogadási területen kívül elhelyezett fogadások.

A belső fogadások közé tartoznak:

 • Egyenes tét: Egy belső fogadás, amely 35:1 arányban fizet egy nyertes számra.
 • Megosztott fogadás: 17:1 arányú belső fogadás.
 • Utcai fogadás: 11:1 arányban fizet.
 • Sarok/négyzet fogadás: Ez a fogadás 8:1 arányban fizet.
 • Kosárfogadás/ Ötösfogadás: Az amerikai rulettben megtalálható, ez a fogadás 6:1 arányban fizet.

A legtöbb külső fogadás páros pénzes fogadás, ami azt jelenti, hogy 1:1 arányban fizet. Ezek közé tartoznak a következők:

 • Piros/fekete fogadás
 • Páratlan/páros fogadás
 • 1-18/19-36 fogadás

Ennek ellenére van egy-két olyan külső fogadás, amely 2:1 arányban fizet:

 • Tucatfogadás
 • Oszlop fogadás

GYIK

VANNAK-E SZABÁLYOK A RULETTBEN?

Bár a rulett meglehetősen egyszerű, mégis van néhány szabály. Ezek a szabályok az egyes változatoknál is eltérhetnek. A rulett francia változatában például az En Prison szabály és a La Partage szabály érvényesül. Fontos, hogy bármelyik rulettjáték szabályait átnézze, mivel ezek gyakran befolyásolják az általános játékmenetet, és végső soron az általános élményt is. 

MELYEK A RULETT ALAPVETŐ SZABÁLYAI?

Minden standard rulettjátékban minden játékosnak először meg kell tennie a tétet, kiválasztva, hogy melyik számra (vagy számcsoportra) szeretne fogadni – az élő asztaloknál meg van határozva a fogadási idő. Miután minden tétet megtettek, az osztó megpörgeti a kereket, és az ellenkező irányba dobja a golyót. Amint a golyó egy zsebben helyezkedik el, az összes nyertes tétet kifizetik, az osztó pedig begyűjti az összes vesztes tétet.

MI A KÜLÖNBSÉG AZ EURÓPAI ÉS AZ AMERIKAI RULETT SZABÁLYAI KÖZÖTT?

Az amerikai és az európai játék között az a különbség, hogy mindkettő változatos rulettkerékkel, asztalokkal, zsebek számával, házi élekkel és tétekkel rendelkezik. Az európai változat 37 zsebbel rendelkezik, beleértve a nullát is, míg az amerikai változat 38 zsebbel, beleértve a nullát és a dupla nullát is. 

Egyes amerikai asztalok még több tétet is kínálnak, mint az európaiak. A kosár tét például öt szám kombinációjára terjed ki, más néven öt szám tétje. 

AZ ONLINE RULETT JÁTÉKSZABÁLYOK FÜGGNEK A STRATÉGIÁTÓL?

Nem feltétlenül. A rulett teljes mértékben a véletlenen alapul, így még akkor is van esélye a nyerésre, ha csak egy számra fogad, vagy hat számot tesz fel. Ez azt jelenti, hogy a fogadási rendszerek növelhetik az esélyeit, bár egyetlen rulettstratégia sem garantálja a győzelmet.

HOL TUDOK INGYEN JÁTSZANI, HOGY MEGTANULJAM A JÁTÉKOT?

Természetesen az LV BET-en! Tekintse át First-Person asztalaink gyűjteményét, és pörgesse meg a kereket a demó módban, hogy kipróbálhassa a játékot. Nem fog tudni nyereményeket gyűjteni, de megismerkedhet az általános játékmenettel, és még a különböző fogadási rendszereket is kipróbálhatja! 

LEHET-E EGYENLŐ ESÉLLYEL FOGADNI A RULETTBEN?

Igen! A külső fogadás olyan számokra vonatkozik, amelyeknek egyenlő esélyük van a nyerésre, beleértve a piros vagy fekete számokat, illetve az összes páratlan vagy páros számot. Ezek a fogadások azonban nem tartalmazzák a nullás zsebeket.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *