BLACKJACK SZÓJEGYZÉK – ISMERJE MEG A LEGFONTOSABB BLACKJACK KIFEJEZÉSEKET

BLACKJACK SZÓJEGYZÉK – ISMERJE MEG A LEGFONTOSABB BLACKJACK KIFEJEZÉSEKET

Mint minden asztali játék, a blackjack játék is számos speciális kifejezésből és szóból áll. Úgy is mondhatnánk, hogy saját nyelve van! A játékra jellemző szavak és kifejezések megértése megkönnyíti és élvezetesebbé teszi a blackjack-játék élményét, akár nyer, akár veszít.

Annak érdekében, hogy teljesen megértse a játékot (és azt, hogy mi történik), itt van egy átfogó szószedet a blackjack szójegyzék kifejezéseket és a blackjackhez kapcsolódó szavakat!

#

21: A blackjackre utal, amelyhez 21-es összérték szükséges. A kifejezést általában a blackjackre is használják.

21+3: A blackjackben egy olyan melléktétre utal, amely a játékos két lapját és az osztó nyílt lapját tartalmazza. A tét akkor fizet, ha a három kártya a következő pókerkéz kombinációkat alkotja: hármas, sor vagy flöss.

A

Blackjack Terminology and Glossary | LV BET Casino Blog

Ace (Ász): Az ász kártya egy vagy 11 lapot érhet, a blackjack leosztástól függően. Az ász a rugalmassága miatt a soft lapok alapja.

Ace poor (Szegény ász): A kártyaszámláló rendszerben ez olyan helyzetre utal, amikor a vártnál kevesebb ászt osztottak ki.

Ace rich (Gazdag ász): Ez arra a helyzetre utal, amikor a vártnál több ászt osztottak.

Action (Akció): A játékos által a játék során feltett teljes pénzösszeg. A játék során hozott döntésekre is utalhat – ütés, állás stb.

Advantage (Előny): A játékosok egymás elleni előnyére utal. Ez egy kaszinó kifejezés is, amely a ház előnyére utal.

Advantage play (Előnyös játék): Olyan óvatos játékstílusra utal, amely kihasználja a lehetőségeket, amikor az esélyek a játékos javára vannak.

Advantage player (Előnyös játékos): Olyan játékosra utal, aki az előnyös játékot beépítette a játékstílusába. Az előnyjátékos képes érzékelni, ha egyértelmű matematikai előny áll fenn.

Anchor (horgony): Más néven “harmadik bázis”, ez a kifejezés a blackjack asztalnál az osztó előtt utolsó játékosra utal. Az anchor előnye vagy hátránya a játékon belül vitatott, mivel a játék a játékos és az osztó között zajlik..

B

Back count (visszaszámlálás): A kártyaszámlálás játék nélkül, általában azért, hogy a kártyaszámláló eldönthesse, hogy mikor van a megfelelő pillanat, hogy beszálljon a játékba, vagy hívjon be egy másik játékost, hogy csatlakozzon a játékhoz.

Backed Off: A kaszinó megtilthatja a kártyaszámláló játékosoknak, hogy egy adott játékban játsszanak anélkül, hogy kitiltaná őket a helyiségből, ha úgy érzi, hogy a játékos előnyben van a házzal szemben.

Balanced counting (kiegyensúlyozott számolás): Ez egy olyan kártyaszámláló rendszer része, amely a pozitív és negatív lapokat egyenlően értékeli. Ha egy pakli kártya végén a futó számolás nulla, akkor kiegyensúlyozott számolásról van szó.

Bankroll: A játékos által szerencsejátékra elkülönített pénzösszeg.

Bankroll menedzsment: Határok és limitek meghatározása a bankroll kezelése és a tönkremenetel kockázatának elkerülése érdekében.

Block (eltiltás): Amikor egy játékosnak véglegesen megtiltják, hogy egy kaszinóban játsszon vagy belépjen.

Basic strategy (alapvető stratégia): Olyan alapvető módszertan és cselekvések gyűjteménye, amelyek a legjobb esélyeket kínálják a pakli tetejéről. A stratégiák általában arra törekednek, hogy a játékos bankrolljának megőrzése érdekében a lehető legjobb esélyeket keressék. Az alapstratégia alkalmazása magában foglalja egy matematikai döntési sorozat követését, amely megszabja, hogy a játékosnak mikor kell állnia, ütnie vagy osztania. Ezek a műveletek változnak, ha különböző szabályokat alkalmaznak a játékra. 

Bet (Fogadás): A játékos által egy blackjack-kézre tett összeg.

Bet sizing (Tétméretezés): Magasabb tét, ha a hand nagyobb valószínűséggel nyer.

Bet Spread (tét szórás): A játékos legkisebb és legnagyobb tétje közötti arány. Például egy 1-6-os tét szórás azt jelenti, hogy a játékos a minimális tét hatszorosát teszi meg a maximális tétként.

Big player (nagy játékos): A kártyaszámláló csapat tagja, aki nagy téteket tesz, ha a számolás kedvező.

Black book: A kaszinó azon játékosok listája, akiket kitiltottak a kaszinó területéről.

Blackjack: A blackjack játékban a lehető legjobb kéz, amely egy ászból és egy 10-es értékű lapból áll (nevezetesen 10, J, Q, K). A legtöbb kaszinó 3:2 arányban fizet blackjacket.

Box: A szárazföldi kaszinókban ez a kifejezés a blackjack-asztal azon területére utal, ahol a játékosok elhelyezik tétjeiket. Ezt a területet általában a játékosok kártyái és zsetonjai körüli körvonalakkal határozzák meg.

Burn card: A pakli legfelső lapja az égő kártya, amelyet eldobnak, mielőtt az osztó elkezdi az új patkó kezelését, vagy amikor egy másik osztó átveszi az asztal irányítását. Az égő kártya megakadályozza a kártyaszámláló rendszer használatát.

Bust: Amikor egy kéz meghaladja a 21-et, az adott kéz birtokosa bustol, és veszít.

Bust kártya: Ez az a kártya, amely a játékost 21 fölé juttatja. Ha tehát a játékosnak 16 lapja van, és egy hetest húz, akkor ez a bust kártya.

Buy-in: Készpénz cseréje játékzsetonokra az asztalnál.

C

Card count (kártyaszámlálás): A kártyaszámláló rendszer a pakliban maradt kártyák számlálásával követi nyomon a kijátszott és eldobott kártyákat. A kártyaszámláló rendszerek előnyhöz juttatják a játékosokat a házzal szemben, mivel lehetővé teszik a kártyaszámlálók számára, hogy megértsék a következő kártya kihúzásának valószínűségét. A kártyaszámlálás a legtöbb kaszinóban nem megengedett, és a kártyaszámlálót eltávolítják a helyszínről, ha rajtakapják. Az online blackjack-játékok során a kártyaszámlálás szintén nem lehetséges.

Cashier (Pénztár): Az a terület a kaszinóban, ahol a zsetonokat készpénzre cserélik.

Chips (Zsetonok): Az asztali játékokban a tétek megtételére használt, készpénzre cserélt zsetonok.

Chip-tálca: A tálca, amelyen az osztó zsetonjait tartják.

Cold deck (Hideg pakli): Olyan kártyapaklikra utal, amelyeknél több rossz lapot osztottak egymás után. A hideg pakli nem feltétlenül befolyásolja a játékos nyerési arányát, ha jó stratégiát követ. Ennek ellentéte a “forró pakli”.

CSM: A folyamatos keverőgép rövidítése. A szárazföldi kaszinókban ez a gép automatikusan megkeveri a használt kártyákat, hogy visszahelyezze őket a pakliba.

Cut (Vágás): Azt jelenti, amikor az osztó a kártyákat megkeverés után kettéosztja. Ez a művelet úgy történik, hogy egy műanyag kártyát ékelnek a pakli közepébe. Ez az eljárás segít megelőzni a csalást.

Cut card (Vágott kártya): Az osztó által a pakli megkeverése után használt üres műanyag kártya..

D

DA2: Azokra a játékokra vonatkozik, ahol a duplázás puha és kemény kézzel is elvégezhető.

DAS: A Double After Split rövidítése. Ez arra utal, amikor egy kezdeti osztás után megduplázzák a tétet.

Dealer (Osztó): A kaszinó alkalmazottja, aki kártyákat oszt, zsetonokat oszt ki és biztosítja a játék zavartalan menetét. Az online blackjack esetében az osztó automatizált, ami azt jelenti, hogy nincs ember, aki az osztó szerepét betölti.

Deck (Pakli): Egy 52 kártyából álló készlet.

Deck penetrationa: Azoknak a kártyáknak a száma, amelyeket ki kell játszani a pakliból vagy a cipőből, mielőtt az osztó újrakeveri.

Discard tray: Az eldobott kártyák tárolására használt átlátszó műanyag eszköz.

Discards: A szárazföldi blackjackben a kifejezés az előző körökben kiosztott kártyákra utal, amelyeket azóta eldobtak a dobótálcába.

DOA: A Double on Any rövidítése. Azokra a játékokra utal, amelyekben az első két lap bármelyikére lehet duplázni, beleértve a megosztás utáni duplázást is.

Dupla paklis játékok: Bármilyen típusú blackjack játék, amely két paklit használ.

Double Down: A játékos úgy “duplázhat“, hogy az eredeti tétjével megegyező további tétet tesz, és ezt követően csak egy másik lapot húz. Ezt csak az első két lapra lehet használni. Ha a játékos nyer, akkor az eredeti tét kétszeresét kapja.

E

Early Surrender (korai feladás): Az a lehetőség, amely lehetővé teszi a játékos számára, hogy a tét felét feladja, mielőtt az osztó ellenőrzi a zárt lapját. Ez az opció csökkenti a ház előnyét, ezért nehezebb megtalálni.

Edge: Az egyes tétek százalékos aránya, amelyet a játékos nyer vagy veszít.

Even Money: A nyerés és a vesztés esélye 1:1. Ezért egy páros pénzt fizető fogadásról elmondható, hogy a feltett tétnek megfelelő összeget fizet ki..

F

Face card (Képes kártya): Képekkel ellátott kártyák – bubi, dáma, király -, amelyek értéke 10.

Fordított kártya (képpel lefelé): Minden képpel lefelé kiosztott lap.

Felfordított lap: Minden olyan lap, amelyet képpel felfelé osztanak, hogy mindenki láthassa.

First base: Az osztótól balra lévő hely. Ez a játékos kap elsőként lapokat.

Flat Bet (lapos tét): A lapos tét a kiosztott lapoktól függetlenül, kézről kézre azonos összeggel való tétet jelent.

H

Hand: A játékos vagy az osztó kezében lévő kártyák.

Hard Hand: A kézben lévő lapok értéke, az ászok egynek számítanak.

Head On/Heads Up: Egy játékos egyedül az asztalnál az osztóval szemben. A kifejezést az élő blackjackben nem használják, mivel az élő játékban egyszerre több játékos is játszhat.

High Roller: Azokra a játékosokra utal, akik nagy összegű tétet tesznek fel szerencsejátékra. Más néven “bálnának” is nevezik őket, és gyakran különleges bánásmódot élveznek a választott helyszíneken.

Hit: Az osztótól újabb lapot kérni.

Hit 17/H17: Arra a bizonyos játékokban alkalmazott szabályra utal, amely szerint az osztó kap egy másik lapot, ha a blackjack kezének értéke 17, beleértve a kemény kezeket is. A játékos nyer, ha az osztó bukik.

Hole Card (lyukas kártya): Ez egy olyan kártya, amely el van rejtve a szem elől, és képpel lefelé marad. A blackjackben nemcsak az osztónak van egy, hanem a játékosnak is. Az osztó zárt lapját akkor fedik fel, amikor a játékosok megoldották a kezüket.

Hot Deck: Olyan kártyapaklira utal, amely egymás után több erős lapot is kiosztott.

House (ház): Egy másik kifejezés a kaszinót működtető emberekre.

House Edge: A játékos által feltett pénznek az a százaléka, amelyet a kaszinó elméletileg nyerésre (vagy veszteségre) számít. Az olyan játékokban, mint a blackjack, a hozzáértő játékosok speciális stratégiákat alkalmazhatnak a ház előnyének csökkentésére.

I

Insurance bet (Biztosítási fogadás): Ha az osztó ászt mutat, a játékos dönthet úgy, hogy az eredeti tét értékének legfeljebb a felét kitevő melléktétet tesz. Ha az osztónak blackjackje van, a biztosítási tét 2:1 arányban fizet.

K

Kelly Betting (Kelly fogadás): A név egy J.L. Kelly Jr. által kidolgozott képleten alapuló blackjack fogadási rendszerre utal, amelynek célja, hogy a játék bármely pontján meghatározza az ideális tétméretet.

L

Late surrender (késői feladás): Az a szabály, amely szerint az osztó blackjack ellenőrzését követően eldobhatja a lapot, és elveszíti a tét felét. Azonban az osztó felemelt lapjának 10-es értékű lapnak vagy ásznak kell lennie ahhoz, hogy ezt választhassa..

M

Martingale-rendszer: A fogadási rendszer minden egyes veszteség után megduplázza a tétet, és győzelem után visszatér az eredeti tétre. Ezt a rendszert óvatosan kell használni, mivel a vesztes szériák nagyon károsak lehetnek a játékos bankszámlájára.

Minimum bet (minimális tét): Az a minimális pénzösszeg, amelyet a játékos blackjack-játék közben feltesz.

Maximum bet (maximális tét): A játékos által blackjack játék közben feltett maximális pénzösszeg.

Multi-deck (több pakli): Azokra a blackjack játékokra vonatkozik, amelyekben több paklival játszanak. A több pakli segít a kártyaszámlálók ellen, de a játékosok hátrányba kerülnek, ha egynél több paklival játszanak.

N

Natural: Olyan kézre utal, ahol az első két lap egy ász és egy 10-es kártya (vagy egy 10-es vagy egy képkártya), ami természetes blackjacket eredményez.

NDAS: A No Double After Splitting rövidítése. Ez a DAS blackjack-asztalok ellentétére utal, ahol nem megengedett a tét megduplázása egy pár felosztása után.

P

Pair (pár): Két azonos értékű kártya, beleértve a képkártyákat is.

Perfect play (tökéletes játék): Az alapstratégiát betartó játékosra utal.

Picture card (képes kártya): Egy másik kifejezés a bubi, király vagy dáma kártyára.

Pit Boss: A kaszinó felügyelője az asztali játékoknál.

Push: Döntetlenre utal; amikor a játékosnak és az osztónak azonos a lapértéke. Sok játékban a játékos visszakapja a tétjét, nem nyer vagy veszít pénzt.

Q

Quarters: Zöld színű zsetonok, amelyek általában alacsonyabb értékű zsetonok.

R

Resplits (újraosztás): Kétszeres osztásra utal: egyszer, amikor két azonos értékű lapot osztanak, és egy másik alkalommal, amikor egy további azonos értékű lapot osztanak újra. A resplit csak akkor lehetséges, ha a ház szabályai ezt megengedik, és egy plusz tét megtételével is jár.

ROR: Ez a Risk of Ruin rövidítése – a teljes bankroll elvesztésének matematikai esélye.

RSA: Olyan szabályra utal, amely lehetővé teszi a játékosok számára az ászok újraosztását. Ez azt jelenti, hogy több ászt is újra lehet osztani, ami potenciálisan számos természetellenes blackjack-kezet eredményezhet. Az RSA blackjack asztalok éppen ezért nem gyakoriak.

Futó számolás: A kártyaszámlálás során a kártyaszámlálók az alacsony és a magas értékű lapokat számolják a negatív, illetve a pozitív számoláshoz.

S

Shoe (Cipő): A játékban használt kártyapaklikat tartalmazó eszköz.

Shoe game: A cipőből osztott blackjack játék olyan játékokra utal, amelyekben a kártyák kiosztására egy cipőt használnak. A cipős játékokban több paklit használnak – szemben az egy- vagy kétpaklis játékokkal, amelyeket általában kézzel osztanak ki.

Side Bet (Mellékfogadás): A standard fogadásokon felül kínált fogadástípusra utal. A biztosítási fogadások a mellékfogadás egyik példája.

Single Deck játék: Az egy paklival játszott játékra utal. Ebben az esetben a pakli átjárása változik, ezért az osztó rendszeresen keveri a lapokat.

Soft Hand: Egy ászos kéz. Mivel az ász rugalmas, az ász és egy ötös lapot tartalmazó soft handet például hat vagy 16 értékűre lehet értékelni.

Split (kettéosztás): Amikor a játékos egy párt kap, két külön kézre oszthat. Mindkét kéz külön-külön kerül kijátszásra.

Stand (megállás): Az osztótól kapott kártyák leállítása.

Stand on 17: Arra a szabályra utal, hogy az osztó nem kaphat további lapokat, ha az összértéke 17 vagy annál nagyobb. Ha az osztó lapjainak összege 17, akkor ez az ő álló lapja, függetlenül a játékosok lapjaitól.

Surrender (feladás): A kéz feladása és az eredeti tét felének visszaszerzése.

T

Third base: A pozíció az osztótól jobbra helyezkedik el, az utolsó hely, ahová tétet lehet tenni.

True Count: A kártyapakliban megmaradt lapokat hívják true countnak. A kártyaszámlálók az igaz szám kiszámításához elosztják a futó számot a még kiosztásra váró paklik számával.

U

Upcard: Az osztó látható lapja.

W

Whale (bálna): A “high roller”-ként is emlegetett kifejezés azokra a játékosokra utal, akik nagy összegű pénzzel büszkélkedhetnek. A high rollerek hajlamosak nagy téteket tenni, ami az alacsonyabb költségvetésű játékosokhoz képest eltérő döntéshozatali folyamatról is tanúskodik.

KÖVETKEZTETÉS — LEGYEN PROFESSZIONÁLIS JÁTÉKOSBAN EGY BLACKJACK JÁTÉKBAN

Hogyan járul hozzá a blackjack kifejezéseket tartalmazó szójegyzék a sikerhez? Akár kezdő vagy veterán valaki, mindenkinek szüksége van egy blackjack szójegyzékre, amelyhez bármikor fordulhat, ha egy ismeretlen szó felbukkan.

Ne felejtse el megnézni az LV BET blogot, ahol talán megtudhat néhány jó információmorzsát, ami segíthet a blackjack játék megnyerésében! Különböző témákkal foglalkozunk, beleértve a pókert, a rulettet, a baccaratot, az online nyerőgépeket és más kaszinójátékokat. A fogadási tanácsok és érdekes stratégiák első számú forrásaként az LV BET a legjobb választás!

GY.I.K.

Minden kifejezést használnak a blackjack asztalnál a játék során?

Akár online, akár hagyományos blackjacket játszik, a kifejezések és a hozzájuk kapcsolódó blackjack szavak általában ugyanazok. Azonban nem feltétlenül minden kifejezés használható az online asztaloknál, mivel vannak olyan kifejezések ebben a szószedetben, amelyek szigorúan a szárazföldi játékokra vonatkoznak, mivel az online blackjacknek nincs fizikai felépítése.

A blackjack szakkifejezések azonosak az online és a szárazföldi kaszinójátékokban?

A tégla- és földszinti blackjack több kifejezést igényel, mivel több fizikai összetevő alkotja az élményt, mint az online kaszinókban játszott játékok.

A blackjack fogalomtár ismerete megkönnyíti az élő játékot?

Igen! Bár nem kell minden egyes kifejezést megjegyeznie, mindig hasznos tudni, hogyan hivatkoznak és kommunikálnak dolgokat egy játékban. Így biztos lehet benne, hogy pontosan tudja, mi történik az asztalnál, és könnyen követni tudja a játékmenetet. Ez jó etikett az asztalnál, és hosszú távon növeli az esélyeit – és a pénztárcáját -.

Mit jelent a kártyaszámolás a blackjackben?

A “kártyaszámolás” az a gyakorlat, amikor a játékos nyomon követi az egyes lapok mozgását, hogy előnyre tegyen szert. Ha egy játékosnak van elképzelése arról, hogy egy vagy több adott kártya hol lehet, akkor jobban meg tudja találni (vagy akár biztosan tudja, ha jó benne), hogy milyen lapok kerülhetnek kiosztásra neki – vagy másoknak. Ezáltal valószínűbbé válik, hogy végül nyerő lapot kapnak.

Nyilvánvaló okokból a kaszinók nem szeretik a kártyaszámolást, mivel az tisztességtelen előnyt jelent a többi játékossal és az osztóval szemben. A kártyaszámolás nem illegális, de ha egy kaszinó azt gyanítja, hogy egy játékos ezt teszi, kitilthatja a helyiségből, és tájékoztathatja a környék többi kaszinóját.

Használja a blackjack alapstratégiát az online blackjackben?

A blackjack első pillantásra egyszerű játéknak tűnhet, de ennél sokkal többről van szó. A blackjacknek hihetetlenül alacsony a ház előnye, és ez az előny helyes játékkal tovább csökkenthető. A blackjack alapstratégia kihasználásával a matematikailag legelőnyösebb döntéseket hozhatja meg. 

Semmi sem szünteti meg a véletlen elemét, de a játék helyes játéka még szórakoztatóbbá teszi a blackjack játékélményt. Nagyon ajánljuk, hogy nézzen utána az alapstratégiának és a vonatkozó blackjack-táblázatoknak, mivel a javasolt lépések eltérnek attól függően, hogy hány pakli van játékban, és az adott blackjack-változat szabályaitól függően. Győződjön meg róla, hogy minden lehetséges lépést és az egyes lépések optimális forgatókönyveit megértette. Tartsa kéznél a táblázatokat, kezelje jól a bankszámláját, és játsszon felelősségteljesen – garantáltan jól fog szórakozni.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *