A BLACKJACK TÖRTÉNETE

A BLACKJACK TÖRTÉNETE

Más kártyajátékokhoz hasonlóan a blackjacknek is igen gazdag története van. Az idők során rengeteget fejlődött és változott, és még mindig fejlődik. A blackjack vonzerejét tovább növelendő, ma már izgalmas virtuális változatok is léteznek, amelyek közül néhány az online kaszinók legnépszerűbb játékai közé tartozik.

Bármennyire is népszerű, mégis, hogyan fejlődött azzá, amit a mai blackjackként ismerünk? Tegyen egy utazást a múltba az LV BET segítségével, hogy visszaforgassa az időt, és felfedezze, hogyan fejlődött ez az izgalmas kártyajáték!

A BLACKJACK EREDETE – HOGYAN KEZDŐDÖTT A BLACKJACK TÖRTÉNETE

The History of Blackjack | LV BET Casino BlogA blackjack története ellentmondásos, sok történész, szerző és játékos eltér a fontos dátumoktól és helyektől. Az egyik elmélet szerint a játék a római időkre nyúlik vissza, mivel az ókori Rómában a szerencsejáték népszerű időtöltés volt. Ez az elmélet szerint a játékot fakockákkal játszották a blackjack mai változatában megszokott papír játékkártyák helyett.

Bár az első írásos említések erről a népszerű játékról a 17. századból származnak, a francia kaszinókban csak a 18. században kezdtek el blackjack-asztalokat elhelyezni. Annyi bizonyos, hogy a blackjack a francia Vingt-et-Un játékból származik, ami lefordítva annyit tesz: “Huszonegy“.

Amíg a franciák ezt a hamarosan klasszikusnak számító játékot fejlesztették, addig más hasonló játékokat is széles körben játszottak. A Vingt-et-Un mellett az olasz Seven-and-a-Half játék is hasonló volt; a cél az volt, hogy hét és fél pont legyen a kezünkben, ha ezt túllépjük, a leosztás meghiúsul. Nyugat felé haladva a spanyolok és az írek is játszottak egy One-and-Thirty nevű kártyajátékot, amelynek fő célja a 31 pont elérése volt, hasonlóan a hagyományos blackjack játékhoz.

Mivel Franciaországban nem tudott virágozni, a francia gyarmatosítók elvitték a játékot az amerikai partokra, különösen New Orleansba, ahol a játék népszerűsége az akkoriban nemrég legalizált játéktermekben ugrásszerűen megnőtt, és futótűzként terjedt. Ebben az időben a játékszabályok eltértek a mai változattól – például csak az osztó duplázhatott.

Nagyjából ugyan ekkor jelenik meg az egyik leghíresebb kártya kereskedő, Eleanor Dumont, hogy ott hagyta nyomát a blackjack történetében. A Franciaországból Amerikába bevándorló hölgy meglehetősen képzett osztó volt, aki bejárta az Egyesült Államokat, míg végül a kaliforniai Nevada Cityben megnyitotta a Vingt-et-Un nevű játéktermet. Női osztóként a kártyajátékok terén ritkaságnak számított a kártyaosztók között – az egész országból özönlöttek az emberek Nevada Citybe, hogy ellene játszhassanak!

AZ AMERIKAI ÁLOM – A BLACKJACK SZÜLETÉSE

Bár a játék európai eredetű, Amerikában fejlődött tovább, és szinte azonnal sikeressé vált. Annak érdekében, hogy egyre több játékost ösztönözzenek a blackjack kipróbálására, sok kaszinó kissé megváltoztatta a szabályokat. Elkezdtek 10:1 arányú kifizetést fizetni, ha a játékos kezdeti két játékkártyája vagy egy treff bubi vagy egy pikk bubi volt, egy pikk ásszal együtt. Ennek a változtatásnak a hatására az amerikaiak elkezdték a játékot “blackjack“-nek hívni.

De ha azt hiszi, hogy a blackjack játék a megalkotása óta ugyanaz a régi kártyajáték maradt, gondolja megint. A játékszabályok az évek során jelentősen megváltoztak, különösen azután, hogy a kaszinók világszerte legalizálódtak. Elsősorban Amerikában volt az, ahol a játék teret nyert, és a szárazföldi kaszinók, például Atlantic City egyik kedvencévé vált. Ma már az Atlantic City-i kaszinóknak is van saját változata: Atlantic City Blackjack!

Ahogy a blackjack iránti szeretet egyre nőtt, 1931-ben eljutott Nevadába is, ahol már más néven, Twenty-One néven emlegették. A legális szerencsejáték ebben az időben már engedélyezett volt, így sok kaszinó speciális fogadásokat is tartalmazott, hogy még több játékost vonzzon. Ezek a fogadások hasonlítottak a ma ismert, népszerű blackjack mellékfogadásokra, míg mások az idők során elvesztek.

A szórakozóhelyek elég sok pénzt kerestek azzal, hogy a játékosoknak az osztó előtt kellett cselekedniük. Ha egy játékos lapja meghaladta a 21-et, a játékos tétje automatikusan elveszett, függetlenül attól, hogy az osztónak mi volt a kezében. A kaszinók hamarosan rájöttek, hogy ez túl nagy előny a játékosokkal szemben, és attól tartottak, hogy a játék iránti érdeklődés kihal. Ezért bevezettek néhány, a játékosok számára kedvezőbb blackjack szabályt.

Bevezették a 3:2 arányú kifizetést a “természetes” blackjackre, valamint a duplázás és a párok felosztásának lehetőségét – ez nagy előnyt jelentett a játékosoknak a házzal szemben, mivel jobb blackjack-stratégiát alkalmazhattak, hogy minimalizálják a kaszinóház előnyét, és maximalizálják a nyerési lehetőségeiket.

BLACKJACK ÉS ANNAK EREDETE A FRANCIA KASZINÓKBAN

A történet legelfogadottabb és leghitelesebb változata szerint a blackjack 1700 körül jelent meg valahol Franciaországban “Vingt-et-Un”, azaz 21-es név alatt. A felhasznált játékkártyák valószínűleg egy másik, akkoriban népszerű kártyajáték, a Chemin de Fer játékkártyáiból származtak. XV. Lajos király uralkodása alatt a francia királyi udvarban is játszották..

TOP BLACKJACK JÁTÉKOSOK

A Blackjack Hírességek Csarnokának legjobb blackjack játékosai közé tartozik többek között:

 • Al Francesco
 • Peter Griffin
 • Stanford Wong
 • Ken Uston
 • James Grosjean
 • Bill Benter
 • Don Johnson
 • Anthony Curtis
 • Richard W. Munchkin
 • Zeljko Ranogajec

STRATÉGIA A BLACKJACKBEN – HOGYAN KEZDŐDÖTT?

Ezek a blackjack szabálymódosítások lényegesen megnövelték a blackjack népszerűségét, még akkor is, ha a játék matematikája továbbra is rejtély maradt mind a kaszinó, mind a játékosok számára. Sok kaszinótulajdonos úgy vélte, hogy a bonyolult játék matematikai elemzése gyakorlatilag lehetetlen bárki számára.

Ez a hiedelem azonban 1956 körül darabokra tört, amikor az úgynevezett “Aberdeen négy lovasa” hatalmas agyukkal és archaikus kézi számológépeikkel megroppantották a számokat; előálltak egy olyan blackjack alapstratégiával, amelyet a játékosok valamennyire könnyen alkalmazhattak a házzal szembeni nyerési esélyek növelése érdekében.

De annak ellenére, hogy James McDermott, Wilbert Cantey, Herbert Maisel és Roger Baldwin akkoriban erőfeszítéseket tett a játékosok oktatására, csak 2008-ban jött el az elismerés, amikor a Blackjack Hall of Fame dicsérte őket teljesítményükért.

A blackjack-tippekről szóló könyvek közül a legjobbat 1962-ben adták ki, amikor Edward Thorp professzor a matematikában szerzett szakértelmét felhasználva megalkotta a kártyaszámolási stratégiát, amelyet a “Beat the Dealer” című bestsellerében vázolt fel.

A könyv kinyilatkoztatásainak köszönhetően bekövetkező szerencsétlenségektől tartva az ország kaszinói számos blackjack-szabályt átalakítottak, hogy ellensúlyozzák a stratégiát.

KÁRTYASZÁMOLÁS BLACKJACKBEN

Lényeges megjegyezni, hogy a kaszinók valószínűleg egynél több pakli játékkártyát használnak. Sőt, egyesek négy, hat vagy akár nyolc paklit is használnak. Ezzel próbálják megakadályozni a “kártyaszámolás” gyakorlatát: amikor a játékos az egyes játékkártyák mozgását követi, hogy előnyre tegyen szert.

Ha egy játékosnak van elképzelése arról, hogy hol lehet egy adott kártya vagy kártyák, akkor jobban meg tudja tippelni, hogy milyen játékkártyákat osztanak ki neki vagy másoknak. Ezáltal valószínűbbé válik, hogy nyerő lapot kapnak.

Ahogy a blackjack játék népszerűsége nőtt, egyre több játékos fejlesztett ki stratégiákat. Valamikor az 50-es évek elején Jess Marcum, egy atomfizikus úgy határozott, hogy otthagyja jól fizetett állását, hogy profi blackjacket játsszon, és kitalálta az első kezdetleges kártyaszámláló rendszereket. Később, az 1960-as években Dr. Edward Thorp továbbment a témában, és könyvet adott ki a kártyaszámláló rendszeréről, amelyet “Ten Count” néven ismert.

A “Ten Count” rendszer szinte pillanatok alatt népszerűvé vált. A jelenségtől megijedve a Las Vegas-i és más kaszinók házi szabályokat vezettek be a kaszinóasztalokon, amelyek szerint a játékosok csak két, összesen 11-es lap esetén duplázhatnak, és nem engedték, hogy egy ászpárt felezzenek.

Ezek a gyors változtatások felbőszítették a játékosokat, és ennek következtében más játékok felé fordultak. Miután látták ezt a kolosszális fiaskót, a kaszinóknak nem volt más választásuk, mint visszatérni a standard szabályokhoz, egy jelentős, de lényeges változtatással: a kézzel osztott, egypaklis játékok helyett négypaklis játékra tértek át. Ezt az epizódot követően a többpaklis blackjack-játékok többé-kevésbé minden kaszinóban normává váltak, sőt ez a szám asztaltól függően akár nyolc pakli játékkártyáig is terjedhetett.

A kártyaszámolás nem illegális, de ha egy kaszinó gyanút fog, valószínűleg kitiltja a játékost a helyiségből, és tájékoztatja a többi közeli kaszinót. Mivel a legtöbb kaszinó több paklit használ, a játékkártyák tárolására cipőt használnak, ezért előfordulhat, hogy egyes szerencsejáték-intézményekben a “cipős játék” kifejezést használják.

21 – TÖBB MINT EGY SZÁM

A huszonegyes kártyajáték, vagy ahogy mi ismerjük, a blackjack nyolc, egyenként 52 darab 52 darabos normál paklival játszható. De függetlenül attól, hogy hány paklit használnak a játékban, a blackjack-kártyák értéke állandó, így nagyon könnyű kiszámítani a lapok összértékét bármikor.

A kettőtől kilencig terjedő lapok a névértéküket veszik fel, míg a 10, J, Q és K 10 pontot érnek. Az ász értéke a blackjackben lehet egy vagy 11, ami szuper értékes kártyává teszi, mivel nagyobb rugalmasságot kínál.

Itt megtudhatja, hogy egy ász egynek vagy 11-nek számít-e:

 • Az ász értéke mindig 11, kivéve, ha ezzel a kéz összértéke meghaladja a 21-et. Ebben az esetben az ász egynek számít.
 • Egy A-A kézben csak egy ász lehet 11-es értékű; a másik ásznak egynek kell számítania. Ha azonban két ásza van, érdemes megfontolni a felosztást – az A-A az egyik legelőnyösebb felosztásnak számít a játékban. 

Az osztók minden játékosnak kiosztják az első két lapot, és csak az osztó húzhat lapokat. A játék célja az osztó legyőzése.

Az osztót háromféleképpen lehet legyőzni a blackjackben:

 • Ha magasabb kártyaértéket kap, mint az osztó, anélkül, hogy meghaladná a 21-et.
 • Ha az osztó keze meghaladja a 21-et.
 • Ha az első két kártyájával blackjacket üt (pontosan 21-es lapértéket ér el), miközben az osztónak nincs blackjackje..

Másrészt az osztó nyeri a kört ebben a két helyzetben:

 • Ha a kártya értéke meghaladja a 21-et.
 • Ha az osztó kártyaértéke a kör végén meghaladja az Önét.

Döntetlen esetén a kezek nyomnak. Ez azt jelenti, hogy a kezek azonos rangúak, így a játék sem nem nyert, sem nem vesztett, és a tétet a játékos visszakapja.

Sok változás történt, mire eljutottunk a blackjack mai szabályaihoz, de ezek hamarosan ismét megváltoznak az internet megjelenésével.

ONLINE BLACKJACK – A KÁRTYAJÁTÉKOK ÚJ KORSZAKA

Állítólag az első online szerencsejátékos weboldal 1995 körül indult, és csak pókert kínált, később pedig blackjacket vezetett be. De ez még az internet első lépéseinek idején történt. Azóta sok minden megváltozott, az online kaszinók kényelmet és gyorsaságot biztosítanak.

Az online blackjacknek számos előnye van, például bármikor lehet játszani anélkül, hogy ténylegesen el kellene menni egy fizikai kaszinóba. Az online kaszinók jobb szabályokat kínálhatnak a játékosoknak, mint a szárazföldi kaszinók, ami kiváló szempont, ha blackjack-játékhelyet keresel.

Az online blackjack játék számos előnnyel jár, amit a játékosok kihasználhatnak, az egyik ilyen előny a blackjack RNG változata. Ez a blackjack egy lecsupaszított változata, ami azt jelenti, hogy nem rendelkezik olyan bónusz funkciókkal, amelyekkel más online blackjack-játékoknál találkozhatsz.

Az RNG verzióval azonban a játékosok hozzáférhetnek a demó módhoz, így ingyenesen játszhatnak online blackjacket! Ez úgy működik, hogy a demóhoz való hozzáférés után a játékosok egy előre meghatározott, a játék fejlesztője által meghatározott mennyiségű virtuális készpénzzel rendelkeznek. Így kényelmesebben játszhatnának klasszikus blackjacket valódi készpénz használata nélkül.

ÉLŐ BLACKJACK – JÁTÉK VALÓDI OSZTÓKKAL

Az élő blackjack játék nem egyszerűen arról szól, hogy a sorsodat a véletlenszám-generátorra (RNG) bízzuk. Bár nincsenek biztos módszerek arra, hogy bármelyik kaszinójátékban nyerj, a lényeg, hogy kiszámított döntéseket hozz, hogy a legtöbbet hozd ki a kiosztott lapjaidból, miközben taktikusan csökkented a ház előnyét.

Az élő kaszinók csak a 2000-es évek közepén indultak el, és kezdetben viszonylag ritkák voltak. Az internet elterjedésével az élő kaszinók is egyre nagyobb teret nyertek. Az okostelefonok a sarkon voltak, így nagyobb internetes sávszélességre volt szükség. Itt lépett be az Evolution: egy olyan szolgáltató, amelyet ma már nem kell bemutatni. Az Evolution 2010-re már díjakat nyert, és 2013-tól 2017-ig minden évben nyitott egy új stúdiót. Elérhetősége páratlan, és meghatározta az élő kaszinójátékokat, ahogyan mi azt tudjuk.

Mitől olyan egyedi egy élő kaszinó? Amikor egy élő kaszinóban blackjacket játszik, az ikonikus Las Vegas-i kaszinókhoz kapcsolódó összes csillogást és pompát megtapasztalhatja otthonának kényelméből.

Az élő kaszinós játékkal több ezer másik játékoshoz csatlakozhat az asztaloknál, akik világszerte versenyeznek egymással! De ez még nem minden, hiszen az élő kaszinók élő chat funkciót is tartalmaznak, amely lehetővé teszi, hogy kapcsolatba lépj az összes többi játékossal és az élő osztóval is!

Az online blackjack alapvető szabályai egyszerűek. Tegye meg tétjét a megadott időkeretben, és nézze, ahogy az élő osztó kiosztja a lapjait. Miután átnézte a lapját, a képernyőn további lehetőségek jelennek meg, amelyek közül választhat, például megduplázhatja a tétet, üthet vagy állhat. Az online blackjack különböző változatai különböző opciókkal rendelkeznek, ezért mindenképpen olvassa el ezeket a játékszabályokban.

Manapság a legjobb játékszolgáltatók folyamatosan finomítják játékaikat, hogy azok hibátlanul fussanak a kompatibilis mobileszközökön. Ez azt jelenti, hogy biztos lehet benne, hogy bárhol is tartózkodik, bárhol játszhat online élő blackjacket kedvenc élő kaszinójában.

JÁTSSZON BLACKJACKET AZ LV BET-EN

Keres néhány fantasztikus blackjack asztalt? Az LV BET a megoldás! Látogasson el weboldalunkra, és játsszon a legélvezetesebb blackjack-változatokkal, amelyek mindegyike exkluzív funkciókkal és egyedi játékmenettel rendelkezik. Ha már megbarátkozott az ingyenes blackjack demó játékkal, próbálja ki magát az LV BET-nél kínált számos blackjack változat egyikén!

Néhány a legjobb blackjack játékok közül a kínálatban:

 • Infinite Blackjack
 • Power Blackjack
 • Party Blackjack
 • Free Bet Blackjack

Az online blackjack szépsége abban rejlik, hogy minden változat olyan exkluzív funkciókkal rendelkezik, amelyeket máshol nem tapasztalhat. Az ilyen funkciók teljesen más szintre emelik a játékélményt! Ha nem ismeri őket, látogasson el a játék felületén található információs fülre, ahol teljes körű tájékoztatást kaphat a szabályokról, a játékmenetről és a funkciókról.

Hogy még jobban feldobjuk a dolgokat, az LV BET-nél fantasztikus bónuszokat kínálunk, hogy igényelje és növelje játékélményét! Látogasson el a ‘Promóciók‘ oldalunkra, hogy megtudja, hogyan juthat hozzá egy jutalmazó bónuszhoz, amikor kedvenc blackjack asztalainál játszik!

Ne feledje, a szerencsejátéknak mindig szórakoztatónak kell lennie, ami azt jelenti, hogy körültekintő döntéseket kell hoznia arról, hogyan költi el szabadidejét és pénzét.

KÖVETKEZTETÉS – EZ CSAK EGY KÁRTYAJÁTÉK?

Bár ez egy szerencsejáték, meg fogja tapasztalni, hogy ez a játék az ügyességről és a stratégiáról is szól. A blackjack története megmutatja, milyen hosszú volt az út.

Lehet, hogy ismeri a játék szabályait, de tudja, hogyan kell jó lapokkal játszani? Vagy hogy egy alapvető blackjack-stratégiával játszva csökkenthető a ház előnye? Ha a válasz ezekre a kérdésekre “Nem”, akkor nézze meg LV BET Kaszinó blogunkat, hogy útmutatót találjon ennek a masszív kártyajátéknak minden aspektusáról!

GY.I.K.

Honnan származik a blackjack elnevezés?

Az eredetileg “Twenty-One” (franciául “Vingt-et-Un”) vagy ponton nevű játék a 18. századi New Orleans szerencsejáték-csarnokaiban vált népszerűvé a francia telepeseknek köszönhetően. A New Orleans-i játéktermeknek szükségük volt eszközökre, hogy népszerűsítsék ezeket az új játékokat, és gyakran bónuszfizetést adtak a treff- vagy pikk bubi és a pikk ász kijátszásáért, innen ered a “black jack” kifejezés.

A Vingt-et-Un és a blackjack ugyanaz a kártyajáték?

Nem, a Vingt-et-Un a mai blackjack játék őse, amelyet XV. Lajos király uralkodása alatt a francia királyi udvarban és a New Orleans-i francia gyarmatosítóknál játszottak.

Mi az optimális blackjack stratégia?

Az alap blackjack stratégia vitathatatlanul az optimális stratégia, amelyet a játék során fel kell venni. Gyakran ajánlják kezdőknek, mivel ez egy matematikailag kiszámított döntési sorozat, amely segíthet nekik a lehető legjobb döntést meghozni, függetlenül attól, hogy az osztó milyen lapokat oszt ki nekik. Ezzel az alapstratégiával a játékosok potenciálisan felére csökkenthetik a ház előnyét, és akár 0,20%-ra is lecsökkenthetik azt. Emiatt ezt a rendszert tartják a legjobb blackjack stratégiának.

Milyen más népszerű kártyajátékok vannak?

A többi legnépszerűbb kártyajáték a póker és a baccarat.

Ki találta fel a blackjack kártyaszámolást?

A legkorábbi kártyaszámláló rendszereket Jess Marcum atomfizikus fejlesztette ki, a kártyaszámlálási technikákról szóló első könyvet pedig Dr. Edward Thorp írta. A kártyaszámlálóvá válás azonban nem ajánlott, mivel ezt a módszert a legtöbb szerencsejáték-helyszínről kitiltották.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *