Mitä on e-urheilu?

Mitä on e-urheilu?

We explain what esports isE-urheilu eli elektroninen urheilu on kilpaurheilua, jossa lajina toimivat videopelit, ja avullamme pysyt ajan tasalla tämän hetken suosituimmista peleistä, tulevista turnauksista sekä e-urheilun vedonlyönnistä. Usein Tom Bradyn ja Christiano Ronaldon kaltaiset nimet mielletään huippuluokan urheilijoiksi, mutta nämä kansainväliset supertähdet saavat pian tehdä tilaa aivan eri luokan atleeteille. Lee “Faker” Sang-hyeok, Marcelo “Coldzera” David ja Danil “Dendi” Ishutin ovat e-urheilujulkkiksia, jotka hekin ovat ansainneet paikkansa parhaiden joukossa. 

Faker, Coldzera ja Dendi pelaavat kaikki ammatikseen maailman suosituimpia videopelejä; League of Legends, Counter-Strike ja DotA 2. Nämä pelit ovat osa nopeasti kasvavaa e-urheilua, miljardien eurojen alaa, jossa jo nyt nähdään ennätyksellisiä katsojamääriä sekä miljoonien palkintopotteja.

Pelit

E-urheilusta muodostunut kansainvälinen ilmiö ei tietenkään ole uusi juttu, mutta videopelien jättimäinen suosio sekä perinteisiä urheilulajeja hipova katsojamäärä saattavat silti yllättää. Alla listattuja videopelejä pelataan tarkoin järjestetyissä kilpailuolosuhteissa ja pelilajit vaihtelevat ensimmäisen persoonan ammuntapeleistä (FPS, engl. First Person Shooter) taisteluareenamoninpeleihin (MOBA, engl. Multiplayer Online Battle Arena) sekä yksinpelaajien strategiapeleihin.

Counter Strike: Global Offensive

CS:GO on Valven ja Hidden Path Entertainmentin kehittämä FPS-peli, joka on ehdoton valinta miljoonille faneille ympäri maailmaa. Pelaajat jaetaan kahteen tiimiin, terroristeihin ja erikoisjoukkoihin, jotka ottavat yhteen asettaen ja purkaen pommeja, puolustaen ja pelastaen panttivankeja sekä tuhoten vastustajiaan. Counter-Strikessa vallan tavoittelu sekä alueiden hallitseminen ovat kaikki kaikessa!

League of Legends

League of Legends, tai LoL, on vahvasti strategiaan sekä tiimityöskentelyyn nojaava taisteluareenamoninpeli, jossa kaksi viiden hengen joukkuetta lähtevät matkaan ottaakseen haltuun kartan hallintakohtia samalla kun he taistelevat viidakkohirviöitä vastaan, tuhoavat vastustajien rakennelmia ja tekevät selvää jälkeä kilpailijoistaan. Ensimmäinen joukkue, joka tuhoaa Nexuksen – vihollisalueen tärkein rakennelma – voittaa ottelun.

Defense of the Ancients 2

DotA 2 on Valven oma taisteluareenamoninpeli, joka ottaa mallia Blizzard’s Warcraft III alkuperäisestä Defence of the Ancients -modifikaatiosta. Kuten LoL, myös DotA 2 keskittyy kartan hallitsemiseen, joka tapahtuu suorittamalla tavoitteita, päihittämällä vastustajia sekä keräämällä varoja. Ottelun voittaa hävittämällä Ancientin (Nexuksen vastine) maan tasalle.

Valorant

Valorant on futuristinen, joukkuepelaamiseen perustuva taktinen ammuntapeli, jonka on kehittänyt League of Legendsinkin markkinoille tuonut Riot Games. Pelaajat jaetaan kahteen eri joukkueeseen, eikä alussa pelaajille anneta muuta kuin yksilökohtaisesti määritelty taito ja pistooli. Tarkoituksena on kasvattaa omaa arsenaalia ja vahvistaa omaa pelihahmoa pelin tiimellyksessä.

StarCraft II

StarCraft II on jättimäinen, reaaliaikainen strategiapeli. Pelaajat valitsevat itselleen yhden kolmesta rodusta, Terran, Zerg tai Protoss, rakentavat päämajan, keräävät resursseja, kasvattavat armeijaansa ja pyrkivät valloittamaan vastustajan alueen. Tämä peli on tunnetusti erittäin vaativa, mitä tulee macrotason hallinnointiin sekä toimintoihin minuuttia kohden (APM, engl. actions per minute).

Rainbow Six Siege

Tom Clancyn Rainbow Six Siege on Ubisoftin lanseeraama verkossa pelattava taktinen ammuntapeli. Pelaajat toimivat joko hyökkääjinä tai puolustajina, ja pelissä keskitytään vahvasti yhteistyöhön sekä ympäristön tuhoamiseen.

Liigat ja tapahtumat

Jos e-urheilun vedonlyönti kiinnostaa, näitä toiminnantäyteisiä tapahtumia ei kannata jättää väliin!

  • CS:GO — Blast Premier, ESL One, Intel Extreme Masters (IEM), DreamHack Masters ja muut Major sekä S-Tier Counter-Strike -tapahtumat. 
  • LoL — Kevään ja kesän pudotuspelit, Mid-Season Invitational (MSI), Rift Rivals ja League of Legendsin MM-kilpailut.
  • DotA 2 — ESL One, Dream League, The International, EPICENTER XL ja DotA-huippukokous.
  • SCII — IME, DH Masters, Global StarCraft League ja WCS:n kansainväliset finaalit. 
  • Rainbow Six — ESL Pro League, Challenger League ja Six Invitational.

E-urheilun vedonlyönti

Mikäli hakusessa on paras e-urheilun vedonlyöntisivusto, josta saat säännöllisesti tietoa alan uusimmista käänteistä, tarjoaa LV BET kaiken tarvittavan e-urheilun ystävälle. Sivustolta löydät perustietoa e-urheiluveikkauksesta, ensikertalaisellekin sopivat pelioppaat, otteluiden ennakkonäytöksiä, turnausjuoruja sekä huipputason e-urheilun kertoimet – täällä ei jätetä ketään kylmäksi. Hyppäähän siis tasollemme ja päihitä pelit yhdessä LV BETin kanssa!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *