VAR (Video Assistant Referee) on paljon tunteita ja mielipiteitä herättänyt osa teknologiaa jalkapallon tuomaroinnissa, jonka pääasiallinen tehtävä on arvioida tuomarivirheitä. VAR on kuitenkin hyvin kiistanalainen osa modernia peliä, sillä usein se hidastaa otteluita, tai kumoaa maaleja aivan millintarkoin paitsioperustein. Toisinaan taas tuomari ei suostu edes käyttämään VAR-teknologiaa, joka tekee siitä vielä jossain määrin satunnaisen käytössään.
Jos pidät lukemastasi, löydät lisää erilaisia urheilutekstejä LVBETin urheilublogista!
- Mikä on VAR-systeemin tarkoitus Premier Leaguessa?
- Miksi VAR jakaa niin paljon mielipiteitä Premier Leaguessa?
- VAR-teknologian tulevaisuus jalkapallossa ja Premier Leaguessa
Kuinka VAR-systeemistä on muodostunut osa Premier League -sarjaa?
Korkeimmilla sarjatasoilla, on VAR nykyisin käytössä lähes maailman jokaisessa maassa. Artikkelimme koskee kuitenkin pääasiallisesti sen käyttöä Englannin valioliigassa, eli Premier Leaguessa.
VAR oli kovassa testauksessa pitkään ennen kuin vuonna 2021 se lisättiin viralliseen ”Laws of the Game” -sääntökirjaan. Teknologian tarkoitus ja visio on linjattu tavalla, joka voidaan kiteyttää minimaaliseen häiritsemiseen (pelinkulun ja draamakaaren kannalta), mutta hyödyn maksimoimiseen (eliminoiden tuomarivirheet). VAR-teknologian tarkoitus on eliminoida täysin kaikki ”selkeät” virheet pelistä, tai esimerkiksi tuoda tuomarin huomio vakaviin tapahtumiin, joita kentällä hyrräävä keltapaita ei itse huomannut.
Käytimme sanaa ”selkeä” lainausmerkeissä, ja tämä onkin yksi suuri osa sen kiistanalaisuutta – mikä taho loppupeleissä päättää virheen? VARin tarkoitus onkin toimia tuomarin rinnalla ja antaa lisäperspektiivi vaikeaan tilanteeseen tuomarille, esimerkiksi videohidasteen kautta. Loppupeleissä kuitenkin tuomari itse päättää tuomion täysin autonomisesti. Toisin sanoen huono ja kokematon tuomari voi kaikesta huolimatta pilata muuten hyvän ottelun.
Teoriassa, ja ideana VAR on erittäin jalo. Muistetaanhan esimerkiksi Diego Maradonan Jumalan käsi -maali vuonna 1986, joka vei Argentiinan johtoon 1–0 Englantia vastaan puolivälierissä. Ottelu päättyi lopulta Argentiinan voittoon 2–1, eli vaikkei kyseessä ollut voittomaali, muutti tämä käsimaali historian kulun kertoheitolla. Se onkin jotenkin ironista ja sopivaa, että juuri Englannin Premier League oli ensimmäisten joukossa ottamassa VAR-systeemiä käyttöön – liigan joukkueet äänestivät asian puolesta yksipuolisesti marraskuussa 2018.
VAR ei pelkästään kumoa käsin tehtyjä maaleja, vaan voi esimerkiksi nostaa keltaisen kortin suoraan punaiseen, mikäli kyseessä oli oikeasti vaarallinen taklaus. Jos taas esimerkiksi pelaaja käy toisen pelaajan kurkkuun kiinni tuomarin selän takaa, on tässäkin vaiheessa VAR-systeemi luonnollisesti hyvin hyödyllinen ja oikeutettu.
VAR on jakanut mielipiteitä Premier Leaguessa
Ensinnäkin VAR on teknologinen keksintö, joka tarkoittaa sitä, että se myös yksinkertaisesti lakkaa toimimasta tietyillä hetkillä. On ollut tapahtumia, joissa esimerkiksi fanikannattajien lippu on mennyt kameran eteen, eikä täten olla saatu puhdasta videokuvaa lainkaan tapahtuneesta.
Myös yksinkertaisia bugeja sattuu aina teknologian kanssa, eikä toimintahäiriöiltä voida koskaan välttyä täysin.
Siinä missä suurin osa päätöksistä tehdään VAR-systeemin myötä oikein tuomaristossa, osa yksinkertaisesti menee mönkään; tuomarin ei aina tarvitse edes katsoa VAR-kameroita, jos hän yksinkertaisesti päättää olevansa oikeassa. Tämä jättää pientä mielivaltaisuutta teknologian käyttöön, ja luo epäoikeudenmukaisia tilanteita. VAR toimii parhaiten esimerkiksi tiukkojen paitsioiden mittaamiseen, kun taas rangaistuspotkun tuomitseminen on jo erittäin vaikeaa, ja VAR saattaa vain pahentaa tilannetta. Tietynlainen yhdenmukaisuus on puuttunut myös Englannin liigassa, mitä tulee päätöksiin.
Yhdenmukaisuudesta puheen ollen, esimerkiksi Englannin liiga cup (Carabao Cup), ei käytä VAR-teknologiaa läpi koko turnauksen, mutta se otetaan käyttöön semifinaaleista eteenpäin. Tämä hämmentää sekä pelaajia että fanikansaa, mikäli asiaa ei aina kommunikoida selkeästi. Esimerkiksi VAR Video Assistant Refereen saatavuus ottelussa voitaisiin ilmoittaa aina ennen ottelua, kun tuomarit esitellään.
Pienimuotoinen paradoksi liittyy myös VAR:in käyttöön, sillä teknologian ensisijainen tarkoitus on poistaa inhimillinen virhe, mutta vaikka se olisikin käytössä, on tuomarilla, eli ihmisellä, aina viimeinen sana ja kontrolli sen käytöstä.
Ottelut myös pitkittyvät kun VAR astuu kuvioihin. Keskimääräisesti yksi VAR-tarkistus kestää 80 sekuntia, ja myös rangaistuspotkuja nähdään nykyisin English Premier Leaguessa huomattavasti normaalia enemmän. Jalkapallosta ei haluta kehittyvän jenkkifutiksen kaltaista lajia, jossa pelitaukoja syntyy kokoajan lyhyiden spurttien jälkeen.
Joku voisi esimerkiksi dystopisesti ajatella, että nyt kun amerikkalaista rahaa virtaa yhä enemmän eurooppalaiseen jalkapalloiluun, halutaan lähetyksiin enemmän mainoksia. Koska jalkapallossa ei juurikaan mainoksia näytetä kesken ottelun (toisin kuin jokaisessa muussa suositussa urheilulajissa), voidaan ikkuna löytää useiden erilaisten VAR-paussien myötä sellaiseen.
Onko VAR kuitenkin jalkapallon ja Premier Leaguen tulevaisuus?
VAR ei siis todellakaan ole täydellinen vielä tässä vaiheessa, mutta sitä ollaan paranneltu jo nyt huomattavasti verrattuna esimerkiksi sen debyyttikauteen 20/21 Premier Leaguessa.
Koska se on kuitenkin ideana hyvä, ja pystyy potentiaalisesti tuomaan jalkapallon huomattavasti reilumpaan suuntaan pelinä, tullaan VAR näkemään osana huippujalkapalloilua myös jatkossa.
Tuskin aivan lähiaikoina ollaan kuitenkaan siirtymässä täysin VAR:in tuomaroimaan peliin, sillä tietynlainen inhimillinen elementti kuuluu jalkapalloon ja sen tuomarointiin – ovathan lajin juuret erittäin pitkällä historiassa.
Niin kauan kuin VAR pystyy parantamaan peliä eikä hämmentämään sitä entisestään (kuten kävi esimerkiksi 2018 World Cupissa), tullaan se näkemään positiivisena asiana, etenkin pelaajien sekä valmentajien kesken. Katsojat voivat tietysti olla eri mieltä asiasta ikuisestikin.