Vuelta a Espana 2022: Reitti ja etapit

Vuelta a Espana 2022: Reitti ja etapit

Vuelta a España 2022: Route and StagesPyöräilyn Vuelta a Espana, jota myös toisinaan kutsutaan yksinkertaisesti Espanjan ympäriajoksi, kuuluu Ranskan Tour De Francen sekä Italian Giro d’Italian kanssa pyöräilykalenterin suurimpiin kisoihin. Näitä etappikilpailuja kutsutaan pyöräilyn maailmassa Grand Tour -nimellä, ja ne sisältävät kaikki yli 3000 kilometriä ajoa, jotka jakautuvat etappeihin. Seuraavassa tekstissä käymme lävitse Vuelta Espanan reittiä sekä sen etappeja tarkemmin.

Jos pidit lukemastasi, löydät lisää vedonlyöntiin liittyviä urheilutekstejä LV BET blogistamme. Saat myös vedot kiinnitettyä helposti LV BETin vedonlyöntiportaalista.

  • Miltä Vuelta a Espanan reitti ja etapit näyttävät nykypäivänä?
  • Ketkä ovat nykypäivän suosikkikilpailijat Vuelta a Espanassa?
  • Miten ja missä lyödään vetoa Grand Tour -maantiepyöräilykilpailuihin?

Vuelta a Espana 2022: Kuinka Espanjan ympäriajo muodostuu nykypäivänä?

Grand Tour -pyöräilykilpailuita löytyy pyöräilykalenterista yhteensä kolme kappaletta. Radat, etapit ja päivämäärät vaihtelevat ajan myötä. La Vuelta on järjestetty ensimmäistä kertaa jo vuonna 1935, ja tuolloin kilpailuun sisältyi vain 14 etappia, vaikkakin matkaa oli yli 3400 kilometriä yhteensä. Maantiepyöräilyä on kuitenkin kehitetty hivenen inhimillisempään suuntaan näistä ajoista, ja nykyinen formaatti pitää tason korkeammalla alusta loppuun. 21 etapin jako on nykyinen standardi maantiepyöräilyn Grand Tour -ajoissa.

Nykyinen Espanjan ympäriajo on siinä mielessä harhaanjohtava, että kilpailu startataan Alankomaiden neljänneksi suurimmasta kaupungista, Utrechtista, 19. elokuuta. Itse asiassa kolme ensimmäistä etappia ajellaan Alankomaissa, joka on maastoltaan luonnollisesti hyvin tasainen. 22. elokuuta on taukopäivä, jonka aikana kilpailijat siirtyvät Alankomaista Pohjois-Espanjan baskimaahan. Kun taukopäivän jälkeen aloitetaan 23. elokuuta Pohjois-Espanjan baskimaasta, muuttuu rata selkeästi vuoristomaisemmaksi.

Etappi 5 päättyy Bilbaoon, joka on Pohjois-Espanjan tunnettu satamakaupunki. Kaupunkia ympäröivät vihreät, kauniit vuoristot, ja kun lähdetään kuudennelle etapille 25. elokuuta, alkaa Pico Jano -vuoren kipuaminen, ja tässä kohtaa kilpailijoiden kestävyys viedään maksimiin. Etapit 7–9 ajellaan yhä vuoristoisissa maisemissa, kunnes 29. elokuuta tulee jälleen taukopäivä ennen kymmenettä etappia.

Tauon aikana siirrytään pohjois-rannikolta Elcheen, joka sijaitsee taas kaakkois-espanjassa. Etapit 10–13 ajellaan siis näillä seuduilla, ja kokoajan ajetaan kaakosta kohti etelää. Etapit 14 ja 15 ovat jälleen erittäin vuoristoisia luonteeltaan, kunnes etappi 15 päättyy Sierra Nevadaan. Tämän jälkeen tulee viimeinen taukopäivä, jonka jälkeen etappi 16 aloitetaan 6. syyskuuta.

Viimeisten etappien aikana pyöräillään aivan Etelä-Espanjan rannikolta (läheltä Portugalin ja Gibraltarin rajaa) aina aivan Espanjan sydämeen asti. Kilpailu nimittäin päättyy 11. syyskuuta pääkaupungissa Madridissa, joka siis sijaitsee täysin keskellä Espanjaa. Etapit 16 ja 17 aloitetaan jälleen tasaisella maastolla, ja kun päästään etapeille 18–20, lähdetään taas vuoristoille ajamaan. Luonnollisesti viimeinen etappi 21 Las Rozasista Madridiin on hyvin tasainen rata, joka mahdollistaa viimeisten sprinttien suorittamisen.

Vuelta Espana reitti pitää sisällään siis hyvin laajamittaisesti eri haasteita kilpailijoille.

Vuelta a Espana 2022: Voittaako Primoz Roglic neljättä kertaa putkeen?

Vaikka Vuelta on siis hyvin monipuolinen maantiepyöräilyn monietappikilpailu, löytyy kilpailun voittoon vuosittain ennakkosuosikkeja. Muun muassa Slovenian Primoz Roglic on voittanut kilpailun vuosina 2019, Vuelta a Espana 2020 ja 2021. Mikä mielenkiintoista, ei 32-vuotias Roglic ole voittanut lainkaan kokonaiskilpailua esimerkiksi Giro d’Italiassa tai Tour De Francessa. Tämä kertoo siitä, että tietyt kilpailijat erikoistuvat tiettyihin ratoihin.

Kyse on myös valmistautumista eri kilpailoihin. Roglic esimerkiksi haluaa voittaa neljättä kertaa putkeen kilpailun, ja on varmasti prioritisoinut Vueltaa jo kauden alusta lähtien. Tämä on hänelle erityisen tärkeä kilpailu, sillä hän pystyy sinetöimään voitolla itsensä historiankirjoihin entistä vankemmin.

Mikä sitten tekee Roglicista niin hyvän juurikin Vuelta a Espanassa? Kuten sanottua, on Vuelta hyvin monipuolinen rata, ja voittoon tarvitaan kilpailija, joka pystyy suoriutumaan monissa eri olosuhteissa. Muita nykypäivän osallistuvia suosikkikilpailijoita Vueltassa ovat muun muassa Remco Evenepoel, Joao Almeida, Julian Alaphilippe, Alejandro Valverde ja Dylan Van Baarle.

Primoz Roglic on ehdottomasti ennakkosuosikki myös vuonna 2022, mutta maantiepyöräilyssä voidaan lyödä vetoa muustakin, kuin kokonaiskilpailun voittajasta, ja kun etappeja aletaan ymmärtämään yksityiskohtaisemmin, voidaan lyödä vetoa etappivoitoista. Esimerkiksi Richard Carapaz tunnetaan eritoten vuoristoisempien etappien erikoiskilpailijana, ja hän usein kirii muita kilpailijoita huomattavasti näiden etappien aikana. Alejandro Valverde puolestaan kotipoikana voittaa usein yksittäisiä etappeja eniten kilpailun aikana.

Sprintterit kuten Tim Merlier tai Pascal Ackermann puolestaan eivät kuulu ennakkosuosikkeihin, koska Vuelta aloitetaan hyvin tasaisesta maastosta tänä vuonna Alankomaissa, nämä kilpailijat todennäköisesti löytävät itsensä paalupaikoilta kolmannen ensimmäisen etapin jälkipyykissä.

Suomen pyöräily on valitettavasti vielä sellaisella tasolla, että mitään palkintopaikkoja ei ole odotettavissa ihan lähiaikoina. Toivottavasti tämä tulee muuttumaan tulevaisuudessa. Puolestaan etenkin Keski-Euroopan maat ja Etelä-Amerikan maat ovat tunnetusti maailman parhaimpia pyöräilymaita.

Vedot ja vedonlyöntivinkit Vuelta a Espanaan LV BETiltä

Vedonlyönti Vuelta a Espana -kilpailuun onnistuu helposti LV BETin kautta, joka tarjoaa monia eri vedonlyöntikohteita myös tähän Grand Tour -kisaan. Kertoimet ovat varmasti aina kilpailukykyisiä, ja etenkin maantiepyöräilyssä kertoimet kasvavat hyviin lukemiin.

Maantiepyöräily tarjoaa paljon erilaisia kohteita, ja tämä tekee vedonlyömisestä mielenkiintoista. Sitä mukaa mitä tieto kasvaa lajia kohtaan, myös vedonlyönti monipuolistuu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *