Nikola Jokic: NBA:n uusi supertähti

Nikola Jokic: NBA:n uusi supertähti

Nikola Jokić: the new NBA starOn nykyisin harvinaista, että eurooppalainen pelaaja, tai edes sentteripaikalla pelaava koripalloilija voittaisi NBA:n arvokkaimman pelaajan palkinnon. Järkälemäinen serbialainen, Nikola Jokic, joka painaa noin 130 kiloa, edustaa näitä molempia saavutuksillaan. 27-vuotias on nykypäivän koripalloilun megatähti monella saralla, ja seuraavassa tekstissämme käymme lävitse kaverin uraa hiukan tarkemmin.

Jos pidät lukemastasi artikkelista, löydät lisää urheiluaiheista analyysiä blogistamme. Vedot saat kiinnitettyä urheilutapahtumiin kauttaaltaan LV BET vedonlyöntisivustolta!

  • Nikola Jokic: lyhyt historia ja alkutaipaleet NBA:ssa
  • Nikola Jokic: pelaajaprofiili NBA-taalaliigassa
  • Nikola Jokicin tulevaisuuden suunnitelmat NBA:ssa

Nikola ”The Joker” Jokic: Järkälemäinen koripalloilija

Kun Jokic varattiin Denver Nuggetsiin 2014, ei moni odottanut toisen kierroksen varaukselta (draftin kokonaisvaraus 41) välttämättä aivan näin suurta roolia joukkueeseen. Serbian liigassa ei vielä pisteitä tullut nimittäin tehtyä sellaisella tahdilla, että Jokic olisi ollut mitenkään otsikoiden arvoinen pelaaja kun NBA-draftia alettiin käymään lävitse.

Vuoden 2015 kesällä serbialainen jättisentteri siirtyi siis Denver Nuggetsiin, vuosi jälkeen 2014 draftaustilaisuuden. Alkutaival meni suhteellisen hyvin, tosin mitään superesityksiä ei näkynyt kunnes vasta vuonna 2016, jolloin pelaajan potentiaali alkoi rakoilemaan. Tuolloisen vuoden helmikuussa hän teki oman uransa piste-ennätyksen; 27 pistettä ja 14 levypallovoittoa. Kauden lopuksi hän listattiin kolmanneksi NBA Rookie of the Year -palkintoäänestyksessä, ja ylsi myös NBA All-Rookie kokoonpanoon.

Tämän kauden päätteeksi siirryttiin jo pikkuhiljaa poispäin NBA youngboy -statuksesta.

Kautena 2016–2017 hän vain paransi otteitaan, ja omia henkilökohtaisia ennätyksiä rikottiin useaan otteeseen kauden aikana. Hän palkittiin myös merkittävällä NBA Most Improved Player -palkinnon kakkospaikalla, heti kreikkalaisen, nyt erittäin kovan Giannis Antentokounmpon jälkeen.

Vasta kaudella 2017–18 hän otti paikan joukkueen niin kutsuttuna ”Franchise” pelaajana. Franchise pelaaja pelaa pääasiallisesti yhdessä joukkueessa, ja on suunnitelmien keskiössä, kun joukkuetta uudelleen rakennetaan ja muovataan. Hän oli siis Denver Nuggetsille tärkeä pelaaja tässä vaiheessa, mutta itse liigassa ei vielä supertähden statusta ollut tultu ansaittua.

Franchise-statuksesta kertoo myös vuoden 2018 tehty uusi sopimus, joka kattoi viisi vuotta ja maksettavaa joukkueelle lähes 150 miljoonaa dollaria. Jos nyt artikkelissamme puhuisimme laiskemmasta pelaajaflopista, alkaisivat otteet hyytymään, kun kunnon sopimus saatiin pöytään. Jokic vain paransi otteitaan tällä kaudella: Hän rikkoi omia ennätyksiään, valittiin Serbian vuoden pelaajaksi,mutta ennen kaikkea valittiin All-NBA First Teamiin kauden päätteeksi. Hän myös edusti läntistä konferenssia 2019 vuoden NBA All-Star ottelussa.

Kaudella 2020–21 hän ansaitsi ensimmäisen koko runkosarjan arvokkaimman pelaajan palkinnon – ensimmäinen palkinnon saavuttanut koko Denver Nuggetsin historiassa. Senttereistä viimeksi kyseisen palkinnon on voittanut Shaquille O’Neal vuonna 2000. Yksittäisiä otteluita kun katsotaan, esimerkiksi helmikuussa 2020 hän teki ennätyksen olemalla ensimmäinen Nuggets-pelaaja, joka teki 50 pistettä ja 10 syöttöä yhdessä ottelussa. Yksikään sentteri ei myöskään ole pystynyt NBA:ssa moiseen sitten 1975. Hän oli ensimmäinen Nuggets-pelaaja, joka voitti yhdellä kaudella kuukauden parhaan pelaajan kahdesti.

Kautena 2021–22 sama jatkui, ja kaveri otti jälleen kerran kauden arvokkaimman pelaajan palkinnon kaappiin.

Nikola Jokicin pelaajaprofiili NBA:ssa ja Denver Nuggetsissa

NBA Playoffsit ovat jo tuttu paikka Jokicillekin, vaikkei mestaruutta ole vieläkään tullut. NBA-finaalit ovat niin ikään vielä haave, nimittäin korkein saavutus Denverissä on toistaiseksi konferenssifinaali kautena 2019–20, jolloin matka katkesi myöhemmin kruunattuun mestariin, Lakersiin 1–4 otteluvoitoin.

Mutta mistä Jokic oikeastaan tunnetaan, kun katsotaan pelaajaprofiilia? Todellisuudessa pelaajaa on vaikea lokeroida yhteen lauseeseen, sillä hän tekee niin paljon eri asioita kentällä.

Nikola Jokic on iso sentteri, joka pystyy pelaamaan käytännössä mitä tahansa vaadittavaa roolia kentällä. Tässä mielessä hyvä vertauskohde olisikin muusta urheilusta esimerkiksi Alexander Barkov.

Jokic on kenties koko NBA-historian paras isokokoinen syöttäjä. Hän omaa suuren koon, ja erittäin hyvän pelilukutaidon, joka on harvinaista, ja harvinaisen tehokas yhdistelmä. Mikään nopein pelaaja hän ei ole, mutta ei tarvitsekaan olla. Ison raamin ansiosta Jokic pelaa palloa metodisesti suojaten, eikä kiire ole mihinkään. Jokic skannaa usein kylmäverisesti hyökkäyspäässä murtavaa syöttöä tai joukkuetoverin juoksua.

Jokic osaa myös heittää palloja sisään sekä kahden että kolmen pisteen heittoja. Prosentuaalisesti noin 38 % heitoista on kolmosia.

Luonnollisesti hän osaa pelaata erittäin hyvin myös puolustussuuntaan. Isokokoinen pelaaja on valttia levypalloissa molempiin suuntiin.

Kuinka Nikola Jokicin tulevaisuuden suunnitelmat?

Koska Denver Nuggets ei ole ainakaan toistaiseksi aivan mestarijoukkueen tasolla, voitaisiin Nikola Jokicia verrata moniin muihin eri urheilulajien franchise-pelaajiin.

Esimerkiksi jalkapallosta voitaisiin nostaa Tottenhamin Harry Kane, joka ei yksinkertaisesti ole pystynyt voittamaan pokaaleja, vaikka hyökkäyspelaaja mahtuisi käytännössä mihin tahansa maailman joukkueeseen. Jääkiekossa esimerkiksi Connor McDavid (Edmonton Oilers) tai Austin Matthews (Toronto Maple Leafs) ovat niin ikään hyviä vertauskohteita.

Nyt 27-vuotias Nikola Jokić teki hiljattain vuonna 2022 uuden 5-vuotisen sopimuksen Denverin kanssa. Sopimuksen arvo on 264 miljoonaa dollaria – rikkain sopimus koko NBA:n historiassa.

The highest contracts in the NBA league

Vielä on siis useampi kausi jäljellä kaverilla rikkoa monia ennätyksiä. Viisivuotinen sopimus tarkoittaa sitä, että hän tulee mitä todennäköisimmin pelaamaan Denver Nuggetsissa koko pelaajauransa.

Denver Nuggets pelaajat on hankittava juurikin Jokicin ympärille jatkossa, mikäli joukkue haluaa mestaruuden vielä serbialaisen aikakaudella.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *