Rafael Nadal ja Roger Federer – Grand Slam turnausten ennätyshaltijat

Rafael Nadal ja Roger Federer – Grand Slam turnausten ennätyshaltijat

Rafael Nadal and Roger Federer - Record holders of the Grand SlamRafael Nadal ja Roger Federer ovat kenties tämän vuosituhannen tunnetuimpia tennistähtiä, ja kaverit ovat lyöneet useita ennätyksiä mitä tulee miesten ATP-tenniksen Grand Slam -turnajaisiin. Sveitsiläinen Roger Federer on neljä vuotta Rafaela Nadalia vanhempi ja täten aloitti myös ammattilaisuransa kolme vuotta ennen espanjalaista, mutta pelaajilta löytyy myös yllättävän paljon samankaltaisuuksia.

Jos pidät lukemastasi syväkatsauksesta, löydät lisää urheiluaiheisia tekstejä blogistamme. Vedot saat kiinnitettyä tennikseen suoraan LV BETin vedonlyöntiportaalista!

  • Rafael Nadal: Tenniksen kaikkien aikojen paras?
  • Roger Federer: Huipussaan parempi kuin kukaan muu?
  • Rafael Nadal vs Roger Federer: Tenniksen moderni kulta-aika

Onko Rafael Nadal tenniksen legendaarisin pelaaja?

Oikeakätisenä vuonna 1986 syntynyt Rafael Nadal aloitti 8-vuotiaana harjoittelemaan pääosin vasemmalla kädellä pelaamista, sillä tämä antoi luonnollisen etulyöntiaseman tenniskentillä. Nadalilla oli aina lahjakkuus lyödä molemmilla käsillä yhtä lujaa ja tarkasti. Tämä monipuolisuus on myöhemmin osoittautunut elintärkeäksi hänen pitkällä urallaan. Vielä 36-vuotiaana nyt vuonna 2022, hän on ATP-rankingin sijalla 3, mikä on erittäin vakuuttava tulos.

Kun lähdetään purkamaan miehen ammattilaisuraa, joka alkoi virallisesti vuonna 2001, on vaikea päättää mistä aloittaa. Miesten ATP tulos urallaan Nadalilla on 1063–212, joka tarkoittaa 83,4 % voittoprosenttia. Nadal on siis ollut myös vedonlyöjille melkoinen kultakaivos vuosien varrella matemaattisesti. Yhteensä hän on voittanut 92 mestaruutta, mukaan lukien 22 Grand Slam -mestaruutta. Tämä on ATP-tenniksen maailmanennätys. Ensimmäinen Grand Slam -mestaruus tuli vuonna 2005. Tuolloin Nadal oli ATP-rankingin sijalla 5.

Grand Slam -turnauksista puheen ollen, Nadalin suosikkiturnaus on ehdottomasti ranskan avoin, jonka mallorcalainen on voittanut yhteensä 14 kertaa urallaan. Rafael Nadal ja ranskan avoimet ovat legendaarinen kombinaatio. Nadalia ei olla koskaan viety viiteen settiin ranskan avointen finaalissa, eikä yksikään ATP-pelaaja ole pystynyt moiseen dominanssiin tenniksessä.

Vasta 24-vuotiaana Nadal oli voittanut kaikki neljä Grand Slamia (Career Grand Slam) sekä kultamitalin olympialaisissa (Golden Slam), ja on edelleen nuorin kilpailija, joka on pystynyt saavutukseen nykyisen tennisturnausformaatin mukaan.

2022 Australian avoimissa tammikuussa, Nadal voitti turnauksen, ja täten hän liittyi kolmen muun miespelaajan kanssa ”Double Career Grand Slam” -kerhoon. Tämä tarkoittaa siis sitä, Nadal on voittanut kaikki neljä suurturnausta vähintään kaksi kertaa urallaan. Vain Roy Emerson, Rod Laver ja Novak Djokovic ovat pystyneet samaan.

Nadal on myös edelleen ainoa tennispelaaja, joka on pystynyt voittamaan Roger Federerin kolmessa eri Grand Slam -finaalissa; kaikissa paitsi Yhdysvaltojen avoimissa. Emil Ruusuvuori ATP-otteluissaan on kerran kohdannut Nadalin tammikuussa 2022, ja tällöin suomalainen hävisi ottelun tuloksin 4–6 ja 5–7 Melbournessa.

Vai onko tenniksen todellinen maestro Roger Federer?

40-vuotiaan Roger Federerin ura on käytännössä jo paketissa. Vuonna 2022 hän on pudottautunut ATP rankinglistalta pois epäaktiivisuuden vuoksi.

Sveitsiläistä pidetään kaikkien aikojen parhaana nurmikentän spesialistina: 8 Grand Slam -voittoa Wimbledonissa on todiste tästä, sillä kyseessä on maailmanennätys. Yhteensä Grand Slam voittoja on Federerillä hanskalokerossaan 20 kappaletta, eli kolmanneksi eniten maailmassa. Hän on niin ikään voittanut Career Grand Slamin (eli voittanut kaikki 4 Grand Slam -turnausta).

Vuosina 2005–2010 Federer oli uransa huipulla, sillä hän ylsi 18 finaaliin 19 peräkkäisessä Grand Slam -turnauksessa. Näistä hän voitti yhteensä 12 kappaletta. Vuosi 2006 oli hänen uransa paras vuosi, ja statistisesti Federerin kuuluisa 2006 vuosi on kaikkien aikojen toisiksi parhain tennis kausi ATP:n puolella (heti Rod Laverin 1969 kauden jälkeen).

Vaikka hän tunnetaan eritoten nurmikentän kuninkaana, ei hän todellakaan ollut heittopussi muillakaan kenttäpinnoilla. Hän on ainoa pelaaja, joka on voittanut kolmessa Grand Slam -turnauksessa vähintään viidesti. Vain ranskan avoimissa hän ei ole tähän pystynyt, ja syy tähän on Nadal.

Federer on viettänyt urallaan yhteensä 310 viikkoa ATP-rankinglistan ykkösenä, joka on Djokovicin jälkeen maailman paras suoritus.

Ensimmäisen Grand Slam -turnauksensa Federer voitti vuonna 2003, ja siitä lähtien hän on voittanut yhteensä 39 ATP Tour -palkintoa.

Federer on kenties huipussaan ollut hivenen jopa Nadalia parempi pelaaja, tosin Nadal on nuoremmasta iästään huolimatta voittanut jo enemmän Grand Slam -turnauksia kuin Roger Federer, joka puolestaan menetti muutamat turnaukset loukkaantumisten myötä.

Federerin ammattilaisuran tilasto on niukasti heikompi kuin Nadalilla: 1251–275 luo 82,0 % voittoprosentin, joka on tietysti silti äärimmäisen kova tulos. Federer ja Nadal ovat kohdanneet yhteensä 40 kertaa, joista Nadal johtaa tuloksella 24–16. Federer on ollut parempi nurmikentillä ja kovilla sisäkentillä. Nadal on puolestaan ollut hivenen parempi kovilla ulkokentillä, mutta todellinen ero löytyy massapinnalta (kuten ranskan avoimissa), jossa Nadal on voittanut Federerin tuloksin 14–2.

Kaksikon kohtaamiset olivat tenniksen kulta-aikaa

Molemmat kilpailijat estivät toisiltaan useita Career Grand Slam -juoksuja, sillä siinä missä Nadal ei antanut Federerin voittaa ranskan avoimissa, ei Federer taas antanut Nadalin voittaa Wimbledonissa. Molemmat miehet myös rikkoivat toistensa voittoputket eri kenttäpinnoilla.

Vuosina 2005–2010 kaksikko voitti yhteensä 21 Grand Slam -turnausta 24 tarjolla olevasta voitosta. Federer voitti näistä 12, ja Nadal 9. Tämä on aivan järkyttävän kova tulos, ja kertoo paljon ajanjaksosta sekä tämän kaksikon kulta-ajasta.

ATP-tennis tulee ikuisesti muistamaan tämän kaksikon keskinäiset huipputaistelut.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *