COPA AMERICA 2021 — DÉL-AMERIKAI LABDARÚGÓ BAJNOKSÁG

A 2021-es Copa America 47. alkalommal kerül megrendezésre az egyik legrégebbi és legnagyobb presztízzsel rendelkező futball torna-sorozatban. A Dél-amerikai Labdarúgó Bajnokságot a Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség (CONMEBOL) rendezi. A tornát 1916 óta tartják meg és a Copa America egyik csapata emelheti majd magasba Dél-Amerika bajnokának járó trófeát. Ezt a hatalmas versenysorozatot négyévente rendezik meg, azonban a 2020-as Copa America-t elhalasztották 2021-re, a COVID-19 pandémia miatt. Június 1-jén Brazíliát választották ki az újratervezett torna megrendezésére, és az eseménynek Rio de Janeiro, Brasilia, Mato Grosso és Goias városai adnak otthont. A 2021-es esemény június 13-án kezdődik és egészen július 10-ig tart. Nálunk biztosan hallhat a Copa America menetrendjéről, mérkőzésekről, a legfrissebb hírekről, oddsokról és fogadási előrejelzésekről.

Regisztráció

HOGYAN FOGADJUNK A COPA AMERICA ESEMÉNYRE

A 10 résztvevő Copa America csapat két csoportra oszlik, minden csoportban körmérkőzéses rendszerben játszanak. A két legjobb csapat minden csoportból és a harmadik és negyedik helyezettek továbbjutnak az egyenes kieséses szakaszba. Az első Copa America menetrendet már kiadták — tehát akár már a fogadási szelvényhez is adhatjuk a június 13-ai mérkőzést, ahol Brazília Venezuelával mérkőzik meg 23:00 órakor (CEST). A sportfogadók olyan piacokra tippelhetnek, mint a Mérkőzés győztese, Összesített gólok, Feletti/alatti, 1. Félidő eredménye, 1. Félidő összesített gólok és még több tucat egyéb Copa America fogadási lehetőség.

A csoport: Argentína, Bolívia, Chile, Paraguay és Uruguay.
B csoport: Brazília, Kolumbia, Ecuador, Peru és Venezuela.

SPORTFOGADÁS A COPA AMERICA ESEMÉNYRE AZ LV BET-EN

Amennyiben érdekli a sportfogadás a 2021-es Copa America tornára, és remek oddsokkal szeretne fogadni, akkor az LV BET Sportfogadó iroda nagyszerű választás lehet. Az oldalon a jó oddsok mellett, széleskörű pre-match fogadási palettát és élő mérkőzés követést találhatnak meg az ügyfelek. Érdemes megtekinteni a Sport blog részt is, ahol részletes fogadási előrejelzéseket teszünk közzé a 2021-es Copa America-val kapcsolatban.

It looks like we can't find what you're looking for. Perhaps searching will help.

Copa America

COPA AMERICA AZ LV BET SPORTFOGADÓ OLDALON — DÉL-AMERIKAI FUTBALL BAJNOKSÁG

A Copa America az egyik legrégebbi és legnagyobb presztízzsel rendelkező férfi nemzetközi futball torna a világon. A Dél-amerikai Futball Szövetség (CONMEBOL) szervezi a tornát négyévente, amelyen Dél-Amerika bajnokaként koronázzák meg az egyik CONMEBOL nemzeti csapatot a tízből. 1993 óta a Copa America versenyt kibővítették és két további csapatot hívnak meg egy másik szövetségből, s ezzel 12 csapat küzd a trófeáért.

Az UEFA döntésével egyetemben, miszerint elhalasztják az UEFA Euro 2020-at a COVID-19 pandémia miatt, a 2020-as Copa America eseményt is 2021-ig szüneteltették. A 2021-es Copa America a 47. sorozat és június 13-tól július 10-ig tart. Érdemes figyelemmel kísérni az LV BET Sport blogot, hogy még többet megtudjunk az eseményről, a menetrendről és a Copa America fogadási tippekről.

Mi a Copa America?

Korábban Dél-Amerikai Futball Bajnokságként (Campeonato Sudamericano de Futbol – spanyol nyelven és Copa Sul-Americana de Futebol – portugál nyelven) volt ismert. A Copa America Dél-Amerika legnagyobb és legjelentősebb futball bajnoksága, amelyet 1916 óta rendeznek meg. Mindegyik 10 CONMEBOL nemzeti csapat küzd itt egymással és alkalmanként más szövetségek csapatai is csatlakoznak a tornához — ilyen a CONCACAF (Confederation of North, Central America and Caribbean Association Football).

A Copa America története

A 20. század elején a futball gyorsan meghódította a déli kontinenst. Az első nemzetközi versenyt 1910-ban rendezték meg a dél-amerikai nemzetek között, de igazából az első hivatalos Copa America-t 1916-ra teszik, amikor Argentína elhódította a címet. A torna emléket állított Argentína spanyol szabályoktól való százéves függetlenségének. Chile, Uruguay, Brazília és a házigazdák vettek részt az eseményen 1916. július 2 és 17 között; Uruguay 0-0-ás döntetlent ért el Argentínával és ezután megnyerte első címét a döntő mérkőzésen, az avellaneda-i Estadio Racing Club-ban.

A bajnokság sikere nyilvánvaló volt a döntő mérkőzés előtt, sürgetve Argentínát, Brazíliát, Chilet és Uruguayt, hogy megalapítsák a CONMEBOL-t 1916. július 9-én. Abban az időben a Copa America egy évente ismétlődő esemény volt. A következő évben, Uruguay volt a házigazda, és a nemzeti csapat megvédte címét, egy 1-0-ás Argentína elleni ún. “visszavágón”. Az 1918-as tornát 1919-re halasztották a Rio de Janeiroban kitörő influenza járvány miatt, ahol az esemény is lett volna. A házigazda Brazília megnyerte a tornát miután Uruguayt legyőzte 1-0-ra. Uruguay a következő évben Chileben visszavette címét.

A 20. század első felében a Copa America bajnokság a legnagyobb futball torna volt a világon, de az uruguayi és az argentin labdarúgó szövetségek közötti feszültségek miatt az eseményt 1930 és 1939 között felfüggesztették. 1939-ben Peru lett a házigazdája az eseménynek, amely egy speciális verziója volt a Copa Americanak, ahol Peru megnyerte a tornát. Az 1940-es években a bajnokságokat rendszertelenül tartották meg és felmerült a kérdés az események szabályosságáról, még akkor is ha később azokat a CONMEBOL elfogadta. Ezen évek alatt Argentína lett az első nemzet, amely három, egymást követő Copa America bajnoki címet is megnyert (1945-1947).

Copa America csapatok

1993 óta a Copa America 12 csapatot tartalmaz: 10 CONMEBOL nemzetet és 2 meghívottat más szövetségekből, rendszerint CONCACAF tagokat. Az évek alatt Ausztrália, Costa Rica, Haiti, Honduras, Jamaica, Japán, Mexikó, Panama, Katar és az Egyesült Államok mind-mind kaptak meghívást a Copa America bajnokságra. Kanada, Kína és Spanyolország ugyancsak felkerült a listára, de mindannyian visszaléptek a tornáról mielőtt elkezdődött volna.

Milyen gyakran van a Copa America?

A század második feléig a torna rendszere és gyakorisága változott. A versenyt évente rendezték meg, aztán kétévente, majd három- és négyévente, 6-9 csapattal a csoportküzdelmekben, míg a címvédő csapat egyből az elődöntőbe került. A tornának nem volt fix helyszíne és az évben minden mérkőzést játszottak minden országban. 1975-ben az esemény visszatért egy 8 éves szünet után egy új névvel — Copa America. 1986-ban a CONMEBOL elhatározta, hogy csakúgy mint régen, egy rendező ország lesz és kétévente rendezik meg a tornát, amely szabályok 2001-ig érvényben voltak. 2001-től 2007-ig a tornát háromévente rendezték, majd 2007-től négyévente. Kivéve a századik jubileumi 2016-os Copa America bajnokságot.

Hol tartják Copa America tornát?

Az eseményt rendszerint rotációban rendezi meg a 10 CONMEBOL tagország: Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Kolumbia, Ecuador, Paraguay, Peru, Uruguay és Venezuela. A századik évfordulós bajnokságot — Copa America Centenario — 2016 júniusában rendezték meg az Egyesült Államokban. A jelentős esemény az első, amelyet nem CONMEBOL nemzet rendezett meg.

Copa America győztesek

2019-ig nézve a legkiemelkedőbb Copa America győztes nemzet Uruguay, a maga 15 címével, amelyeket 1916 óta szereztek. Argentína szorosan Uruguay sarkában van 14
trófeával, melyet mind 1993 előtt hódított el. Brazília a harmadik helyen áll 9 Copa America bajnoki címmel. Máig, Ecuador és Venezuela a két CONMEBOL tag bajnoki cím nélkül.

Legemlékezetesebb Copa America döntők

A következőkben ikonikus Copa America döntőket idézünk fel:

  • Argentína vs Brazília, 1937 — Ez az első alkalom, amikor ezek a futball nagyhatalmak találkoztak a Copa America bajnokságban. Argentína 2-0-ra győzött.
  • Brazília vs Paraguay, 1949 — A döntő egy elképesztő 7-0-és brazil sikerrel ért véget, az egyik legnagyobb arányú különbség a Copa America történetében. A második helyen áll ez az eredmény, a legnagyobb arányú győzelmet Argentína érte el Ecuador ellen 1942-ben, amikor 12-0 lett.
  • Paraguay vs Brazília, 1953 — Mindössze négy évvel később Paraguay elhódította a címet (az elsőt) Brazíliától egy remek 3-2-es “visszavágó” mérkőzésen.
  • Peru vs Kolumbia, 1975 — Ezt a történelmi döntőt egy két szakaszos rendszerben játszották. Peru megnyerte a rájátszást, Kolumbia ellen 1-0-ra.
  • Uruguay vs Brazília, 1995 — A döntő büntetőpárbajjal ért véget az 1-1-es döntetlen után, amelyet Uruguay 5-3-ra megnyert.
  • Chile vs Argentína, 2015 — Chile nemzeti csapata hosszú ideje várt már az első győzelemre. 120 perc után az eredmény 0-0 volt és Chile megnyerte a büntetőpárbajt 4-1-re. A következő évben a történelem megismételte önmagát, amikor Chile 0-0-s eredményt ért el Argentína ellen és 4-2-es büntetőpárbajjal megvédte címét.

A legjobb Copa America játékosok

Napjainkig, az argentin Norberto Mendez és a brazil Zizinho a két gólkirály a Copa America történetében, 17-17 góllal. A perui Lolo Fernandez és az uruguayi Severino Varela közvetlenül mögöttük vannak 15-15 góllal. A jelenlegi csapatokból mindössze két labdarúgó került fel a legjobb 15 gólszerző listájára: a perui Paolo Guerrero 14 Copa America gólnál tart és a chilei Eduardo Vargas 12 gólnál jár.

Copa America 2021

Mind a 10 CONMEBOL nemzeti válogatott részt vesz a Copa America 2021-es kiírásában; Ausztrália és Katar, a két előző győztese az AFC Ázsiai Kupának, rajta volt a meghívottak listáján, de 2021 elején visszaléptek. A szövetségnek végül csak a 10 csapat között kell megrendeznie az eseményt, amelyre nem volt példa 1991 óta.

Copa America 2021 rendszer

A 10 Copa America csapat két csoportra van osztva:

CONMEBOL South Zone (A csoport): Argentína, Bolívia, Chile, Paraguay és Uruguay.
CONMEBOL North Zone (B csoport): Brazília, Kolumbia, Ecuador, Peru és Venezuela.

Mindegyik csoportban automata körmérkőzéses rendszerben zajlanak a küzdelmek, ahol mindegyik csapat három mérkőzést játszik más nemzetekkel a csoportban. A két legjobb csapat minden csoportból és a két legjobb harmadik a kieséses szakaszba jut tovább. Pontokat használnak a csoport tabella megállapítására, 3 pont a győzelemért, 1 pont a döntetlenért jár, míg a vereségért nem adnak pontot. A gólkülönbség és a gólok száma is szerepet játszik a csoport tabellán. A kieséses szakaszban szükség esetén büntetőpárbaj is következik, ha a mérkőzés rendes játékideje és a hosszabbítás döntetlennel ér véget (negyeddöntő, elődöntő és döntő).

Copa America 2021 helyszínek

A 2021-es Copa America 9 város 9 helyszínén kerül megrendezésre Argentínában és Kolumbiában. Argentína a házigazdája a South Zone csoportnak olyan helyszíneken, mint Buenos Aires, Cordoba, Mendoza, La Plata és Santiago del Estero. A North Zone csoportnak Kolumbia ad otthont Bogota-ban, Medellin-ben, Cali-ban és Barranquilla-ban. Mindegyik ország két-két negyeddöntőt rendez és egy-egy elődöntőt. A harmadik és az első helyért a mérkőzéseket Kolumbiában tartják meg. A teljes Copa America menetrend megtekinthető a CONMEBOL hivatalos weboldalán.

Mikor és hol nézzük a Copa Americat?

A 2021-es Copa America június 13 és július 10 között kerül megrendezésre, ugyanabban az időszakban, mint az Európa-bajnokság (június 11 – július 11). Annak figyelembevételével, hogy az UEFA torna több nézőt vonz, a 2021-es Copa America bajnokságnál talán kissé nehezebb közvetítést találni.

A Copa America eseményei elérhetőek nemzetközi viszonylatban olyan TV csatornákon, mint a beIN Sports, NBC és ESPN vagy a live-streaming platformokon. Dél-Amerikában a tornát a Rede Globo, SporTV, TV Publica, Bolivision, Canal 13, Venevision és egyéb csatornák közvetítik. Észak-Amerikában a Fox Sport (angol) és a Telemundo (spanyol) közvetít az Egyesült Államokban, a Televisa és Canal 4 Mexikóban és El Salvadorban, a Teletica vagy Repretel Costa Rica-n és a CTV Kanadában. Az esemény után a teljes Copa America összefoglalót meg lehet tekinteni TV-ben és online egyaránt. A legtöbb csatornán bemutatják a Copa America tabellákat, a legfrissebb eredményekkel.

Copa America 2021 oddsok & fogadások

Katar és Ausztrália nem résztvevő országok a 2021-es Copa America kiírásban, miután februárban visszaléptek. A végleges listát 2021. március 15-én adták ki, egy sajtó megjelenéssel egyetemben, amely 10 résztvevő nemzetről adott tudósítást. Az online sportfogadó oldalak hamarosan frissített Copa America fogadási piacokkal és oddsokkal bővítik kínálatukat.

A mostani erősorrendet nézve, elmondható, hogy Argentínának komoly esélye van a cím megnyerésére. A 2021-es Copa America torna talán Messi utolsó esélye, hogy trófeát nyerjen és hogy a nemzet első bajnoki címét megszerezze 1993 óta. Scaloni csapata mellett, a sportfogadóknak olyan nemzeteket is szem előtt kell tartaniuk, mint Brazília, Peru és Uruguay, mint ahogy Chilet is, a maga két egymást követő bajnoki címével Argentínával szemben, 2015-ből és 2016-ból.

Hogyan fogadjunk a Copa America tornára — LV BET sportfogadás

Az első Copa America fogadások már itt vannak, Argentína Chilével küzd meg június 13-án. Mielőtt elkészítjük a fogadási szelvényünket a legnagyobb dél-amerikai futball bajnokságra, érdemes tanulmányozni a fogadási lehetőségeket és oddsokat az LV BET sportfogadó oldalon, ahol a Copa America és egyéb jelentős események is megtalálhatóak a széleskörű fogadási palettán. Fogadhatunk a torna végső győztesére, a mérkőzés győztesére, játékos speciális piacokra, valamint kipróbálhatjuk a felett/alatt fogadásokat is. Az LV BET oldalon számos élő fogadási piacot is találunk az elkövetkezendő mérkőzésekre, friss Copa America oddsokkal.