A 2022 es labdarúgó világbajnokság csoportjainak sorsolása

football player taking a free kickA 2022-es FIFA labdarúgó világbajnokság azaz a Qatar 2022 az idei év novemberében kezdődik majd 21-én és december 18-áig tart majd, amikor a döntő mérkőzést játsszák majd le a csapatok. Ez egy igazán különleges labdarúgó világbajnokság lesz, hiszen ez az utolsó alkalom, hogy a FIFA világranglista csapatai közül 32 csapat indul majd a tornán, 2026-tól már a FIFA döntése alapján 48 csapat vesz részt a VB-n. A World Cup 2022 az első olyan világbajnokság lesz, amelyet teljes egészében az arab világban rendeznek, ráadásul az első lesz abból a szempontból is, hogy a magyar időjárás szerint a téli időszakban rendezik majd.

A FIFA világranglista csapataiból a selejtezőkből szinte a legerősebb válogatottak kerültek ki a 2022 Qatar World Cup tornájára, úgyhogy nagyon komoly mérkőzések jöttek létre a sorsolás után. A végső sorsolást egyébként 2022. április elsején tartották a katari fővárosban, Dohában. A 32 résztvevő csapatot a FIFA világranglista pontszámai alapján négy kalapba sorsolták be és innen indult a sorsolás lebonyolítása. De hogy pontosan milyen csoportok alakultak ki? Azt javasoljuk, hogy mindenki folytassa az LV BET sportfogadási blogjának olvasását, hiszen a csoportok beosztása mellett megmutatjuk a legkülönlegesebb érdekességeket is a világbajnokságok történetéből.

  • A Qatar 2022 sorsolásának lebonyolításáról
  • A Qatar 2022 csoportjairól
  • A Qatar 2022 legjobb fogadási esélyeiről az LV BET-nél

A 2022 es labdarúgó világbajnokság sorsolásának bemutatása

Ahogy a bevezetőben tehát említettük, a 2022. áprilisában tartott sorsoláson négy kalapból húzták ki a válogatottak neveit a 8 négyfős csoporthoz. Az első kalapban a ranglista szerint hét legerősebb csapat és a rendező Katar szerepelt. A második kalap tartalmazta a második 8 legerősebb csapatot, aztán a következő erősségű nyolcas ment a hármas kalapba. Végül a négyes kalapba kerültek az alapvetően leggyengébbnek tartott válogatottak, például mondjuk Kanada vagy éppen Ghána. A sorsolás során feltétel volt, hogy ugyanazon szövetségek csapatai közül nem lehet egy csoportba sorsolni kettőt, kivéve az európai szövetséget, az UEFA-t.

Az UEFA esetén az a kitétel, hogy kettő európai csapatnál több nem lehet a Qatar 2022 csoportjaiban. Ezzel kezdődött el a sorsolás, minden kalapból húztak egy nevet és berakták az első elérhető csoportba ábécé sorrendben. Ezután aztán kisorsolták az egyes csoportokban a meccsek menetrendjét is.

Az első kalap csapatai
Qatar (51)
Brazil (1)
Belgium (2)
France (3)
Argentina (4)
England (5)
Spain (7)
Portugal (8)

Zárójelben a FIFA világranglista helyezése 2022. márciusában

A 2022-es labdarúgó világbajnokság csoportbeosztása

A Qatar 2022 csoportjainak sorsolása után azonnal egyértelművé vált, hogy lesz néhány rendkívül kiélezett csoport és mérkőzés, miközben lettek olyan csoportok is, ahol az esélytelenebb csapatok közé tartozó válogatottaknak is megnyílt az esély a kijutásra az egyenes kieséses szakaszba. Gondoljunk például az A-csoportra, ahova Hollandia mellé Katar, Ecuador és Szenegál került, úgyhogy egy meglepetés már biztosan lesz a legjobb 16-ban ebből a csoportból. Aztán ott van az E-csoport, amelyben Németország és Spanyolország mellett kevés esélyt lehetett látni előzetesen arra, hogy mondjuk Japán tovább tud majd jutni.

Az F-csoport esetén azért eléggé fixnek tűnt előzetesen a továbbjutók neve, hiszen Horvátország és Belgium válogatottja jóval nagyobb játékerőt képvisel, mint Kanada vagy éppen Marokkó. Különleges meccsekre számíthattak aztán a szurkolók a H-jelű kvartettből is, ahol Portugália mellé Ghána, Uruguay és Dél-Korea került. Összességében tehát a sorsolás alapján elmondható volt, hogy megint egy különleges világbajnokságra lesz majd kilátás 2022. novemberében.

groups at the FIFA World Cup 2022

A 2022 es labdarúgó világbajnokság az LV BET-nél

A World Cup 2022 csoportjainak lebonyolítása elég egyértelmű, hiszen minden csoportban négy csapat szerepel, ezek pedig egyszer játszanak egymással. December elejére fejeződnek be a csoportmeccsek és utána jön az egyenes kieséses szakasz, ahol azért már ritkábban szokott nagy meglepetés születni. Mert a fogadók számára nem a fix meccsek hozzák az igazán nagy nyeremény lehetőségét, hanem a meglepetések, mint például amit Kamerun nyújtott az 1990-es világbajnokságon. Nem meglepő tehát az, hogy az LV BET sportfogadási oldala is számtalan különleges fogadási lehetőséget biztosít a Qatar 2022 VB-re.

A sportfogadások száma egyébként minden labdarúgó világbajnokság idején megugrik, még azok is fogadnak, akik egyébként nem szoktak. És ebben nem nagyon számít az sem, hogy milyen meccsek vannak, hiszen ugyanakkora izgalmat jelent egy német-spanyol rangadó fogadása, mint mondjuk Ghána és Dél-Korea mérkőzésének tippelése. Hiszen elég ritkán fordul elő, hogy a Qatar 2022 során egy csoportba sorsolt csapatok jelentős része a közeljövőben találkozik még egymással. Gondoljunk például a G-csoportra, ahol Brazília Svájccal, Szerbiával és Kamerunnal került össze, és itt előzetesen mindenki arra számított, hogy nem lesznek majd nagy meglepetések. Aki kíváncsi arra, hogy milyen lehetőségek vannak labdarúgás fogadására és egyáltalán, mit tartogatott a Qatar 2022 a fogadóknak, az bátran böngéssze az LV BET sportfogadási blogját, hiszen számtalan érdekesség olvasható a tornákról!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *