Super Bowl – todellinen mainosjätti

Super Bowl – todellinen mainosjätti

Super Bowl halftime showNFL-kausi päättyy aina legendaariseen Super Bowl -finaaliin, ja koska amerikkalaisessa jalkapallossa tapahtuu paljon pelitaukoja, saadaan väliin ängettyä myös mainoksia. Vaikka mainokset ovat yleisesti monen mieleen lähinnä ärsyttäviä, ovat Super Bowl -mainokset aivan omalla tasollaan – mainoksista on muotoutunut nyt lähinnä osa itse spektaakkelia.

Jos pidät lukemastasi artikkelista, löydät lisää urheiluartikkeleita LVBETin blogista. Itse vedot saat kiinnitettyä NFL:ään, Super Bowliin ja muuhun urheiluun vedonlyöntisivustoltamme.

  • NFL Super Bowl: Miksi sen mainokset ovat niin iso juttu?
  • NFL Super Bowlin mainoksista on syntynyt ilmiö
  • NFL, Super Bowl ja amerikkalaisen jalkapalloilun vedonlyönti

NFL Super Bowlin mainokset: Mistä oikein on kyse?

Super Bowlin mainokset ovat nousseet, etenkin Yhdysvalloissa, jo niin suureen statukseen kansainvälisesti, että moni nykyisin katselee Super Bowl -finaalin pelkästään mainosten vuoksi. Mainokset tunnetaan pääasiallisesti tietysti suurista budjeteista ja erikoisefekteistä, mutta joukosta yritetään erottua myös esimerkiksi olemalla shokeeraava, kiistanalainen, tai muuten surrealistinen mainos. Suuret yritykset kuten Coca-Cola tai Doritos ovat nykyisin tunnettuja Super Bowl mainoksistaankin, ja heidän esiintyminen siinä on lähes jokavuotista.

Mikäli mainoksesta syntyy esimerkiksi viraalivideo, ei sen arvoa voida rahalla mitata. Tästä syystä nettisivustot kuten YouTube ovat usein täynnä Super Bowl mainoksia tapahtuman seuraavina päivinä.

Super Bowl LVI:ssä, eli tuoreimman NFL-kauden huipennuksessa vuonna 2022, 30 sekunnin mainos maksaa rapeat 7 miljoonaa dollaria. Syy tähän on Super Bowlin järkyttävän suuri ja laaja, kaikenkattava katsojakunta. Katsojia Super Bowlissa on nykyisin vuosittain yli 100 miljoonaa pelkästään Yhdysvalloissa. Luku on globaalisti vieläkin sitä suurempi, ja kenties suurempi kuin esimerkiksi Euroviisuissa vuosittain – tai ainakin suhteellisen samoissa luvuissa pyöritään. Siitäkin huolimatta mainospaikan ostaminen Super Bowlissa on nykyään jo niin suuri, että taloudelliset riskit ovat massiiviset, etenkin pienemmälle yritykselle.

Suuremmatkin yritykset ovat jättäneet leikin väliin. Esimerkiksi vuonna 2010 Pepsi ei osallistunut mainosleikkiin lainkaan, sillä itse mainostilan ostamisen lisäksi myös mainoksen tuotantoprosessi maksaa maltaita, etenkin jos mukaan otetaan kuuluisampi Hollywood-vaikuttaja.

Vain yhdysvalloissa kuitenkin mainoksiakin voidaan juhlistaa tällä tavalla, eikä esimerkiksi Euroviisujen mainostaukoihin ole moista ilmiötä syntynyt. Moni katselee Super Bowl Halftime Shown vain nähdäkseen esimerkiksi kuuluisia näyttelijöitä mainostauoilla. On tutkittu, että 51 % katsojista nauttivat enemmän Super Bowl väliaikamainoksista, kuin itse ottelusta.

Super Bowl mainoksia on kuitenkin vaikea saada näkyville esimerkiksi suomen televisiolähetykseen, ja ne näytetään usein eksklusiivisesti Yhdysvaltojen kanavien lähetyksissä. Super Bowl ja NFL yleisesti sopivat täydellisesti amerikkalaiseen kulutuskulttuuriin, sillä pelitaukoja tulee jatkuvasti, toisin kuin esimerkiksi eurooppalaisessa jalkapallossa.

Super Bowl 2022 väliaikashow taas laittoi megaluokantähdet lavalle muun muassa Snoop Doggin, Shakiran, Eminemin, Kendrick Lamarin ja muiden artistien muodossa.

NFL Super Bowl on megakolossaalinen urheilutapahtuma

Super Bowlista, sen katsojamäärästä sekä mediabisneksestä kertoo kenties parhaiten mainosajan hinnan nousu viime vuosikymmenillä. Vuonna 1967 Super Bowl mainos maksoi noin 35 tuhatta dollaria. Vuonna 2015 se oli noussut 4,5 miljoonaan dollariin, ja nykyisin se on siis 7 miljoonan luokkaa. Super Bowl on nykyisin lähestulkoon amerikkalainen kansallistapahtuma, jossa juhlistetaan Yhdysvaltojen kulttuuria, joka kiteytyy hyvin viihdyttävään urheilulajiin, sekä tietysti mainoksiin.

Vuonna 2022 (Super Bowl LVI) piti sisällään yhteensä 18 uutta mainostajaa, joka oli hivenen vähemmän verrattuna NFL Season 2021 Super Bowlin 21 uuteen mainostajaan verrattaessa. Tämä selittyy varmastikin yleisesti inflaatiosta ja epävakaista talouskuvioista maailmalla, mutta myös yksinkertaisesti Super Bowl mainostamisen nykypäivän kuluista.

Vuonna 2021 myös useita kryptovaluutan ympärille rakennettuja mainoksia oli huomattavasti enemmän, sillä tuolloisen Super Bowlin aikana kryptovaluutat voivat edelleen huomattavasti paremmin kuin nykyisin.

Super Bowlin katsojakunta on laajentunut myös ajan myötä, josta osakiitos kuuluu myös mainoksille. Nykyisin tutkimusten mukaan vajaa 40 % katsojista on esimerkiksi naisia, ja tämäkin on puolestaan muuttanut mainosten tarjontaa. Myös lukuisat eri ikäryhmät ja demografiat ovat edustettuina katsojakunnassa.

Nykyisin on myös normaalia näyttää mainos jo ennen itse Super Bowlia. 45 mainosta näytettiin etukäteen vuoden 2022 katalogista. Nykyisin voidaan jopa, uskomatonta kyllä, nähdä jopa ”trailereita” esimerkiksi YouTubesta tulevista mainoksista.

Super Bowl mainokset ovat myös nousseet kiistanalaisiksi useaan otteeseen läpi historian – siitäkin huolimatta että esimerkiksi viinan mainostaminen, sekä poliittiset mainokset ovat kiellettyjä. Näitä sääntöjä kuitenkin luonnollisesti kierretään parhaan mukaan, ja näin draamaa ja keskustelunaiheita syntyy lähes vuosittain.

NFL tulokset ovat kuitenkin meille täällä LV BETissä vieläkin tärkeämpiä, sillä keskitymme vedonlyöntiin.

NFL, Super Bowl ja LV BET

NFL Playoffsit huipentuvat joka vuosi Super Bowliin, ja vedonlyönninkin kannalta on kyseessä todella suuri tapaus globaalisti.

Me täällä LV BETillä olemme lähinnä kiinnostuneita NFL joukkueista, ja heidän keskinäisistä voimasuhteistaan, sillä tarjoamme parhaat marketit vedonlyöntiin amerikkalaisessa jalkapallossa, mukaan lukien tietysti Super Bowl. NFL joukkueet joita veikkaamme itse tässä vaiheessa 22/23 finaaliin ovat Buffalo Bills ja hiukan yllättäenkin – Philadelphia Eagles.

NFL Playoffseissa voi kutienkin tapahtua vaikka mitä, eikä kausi ole vielä aluillaankaan.

Jos haluat vedonlyöntiin mukaan, luo itsellesi ilmainen LV BET asiakastili!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *