Mikä yhdistää Ajax Amsterdamia, FC Barcelonaa ja FC Red Bull Salzburgia nykypäivän jalkapallossa? Nämä eurooppalaiset joukkueet tunnetaan erittäin kovista akatemioistaan, jotka puskevat ulos kovalla syötöllä huippulahjakkaita superlupauksia Euroopan ja maailman kovimpiin seuroihin. Seuraavassa artikkelissamme käymme lävitse tarkemmin, mistä moinen oikein johtuu, ja minkälaisista prospekteista oikeasti puhutaan?
LV BETin urheilublogi tarjoaa lisää erilaisia urheiluanalyysejä vedonlyöntivinkkelillä varustettuina. Itse vedot saat taas kiinnitettyä vedonlyöntisivustoltamme.
- Ajaxin akatemia: Maailman paras tähtitehdas?
- FCB:n La Masia on tuottanut kovimmat espanjalaistähdet
- FC Red Bull Salzburg: Uusi musta hevonen akatemiamaailmassa?
Ajax Academy – miten tästä on syntynyt timantinkova jalkapallokoulu?
Kun lähdetään tutkimaan Ajax Amsterdamin akatemiaa, voidaan luetella saman tien useita modernin jalkapallomaailman tähtiä. Matthijs de Ligt, joka on syntynyt vuonna 1999, kantaa nykyisin noin 75 miljoonan euron hintalappua. Maailmanluokan topparit ovat erittäin haluttua tavaraa nyt ja aina ennenkin, ja täten tämä 1,98 m pituinen kaveri mahtuisi käytännössä mihin tahansa joukkueeseen.
Nykyinen joukkue on Bayern Munchen, johon hän siirtyi Juventuksesta juuri hiljattain 22/23 kauden kesäikkunassa. Ennen Juventusta hän pelasi juuri Ajaxin junnuakatemiasysteemissä. Hän on todellinen johtaja puolustuksessa, joka ei juurikaan tee virheitä, ja kaiken muun lisäksi tekee myös maalejakin silloin tällöin, etenkin erikoistilanteista.
Frenkie de Jong, joka pelaa nykyisin FCB:ssä, eli Barcassa, on puolestaan hivenen vanhempaa vuosimallia (1997), joka tulee samasta akatemiasta. Keskikenttäpelaajan hintalappu on jossain 60–90 miljoonan euron paikkeilla. Ennen Barcelona-siirtoa, hän pelasi Ajaxissa sekä Willemissä. Toinen hyvin samankaltainen pelaaja on puolestaan 2002-syntyinen Ryan Gravenberch, joka pelaa Bayernissa keskikenttää.
Kuinka sitten esimerkiksi Newcastlen Sven Botman, ManU:n Donny van de Beek, Tottenhamin (ja nyt Ajaxin) Steven Bergwijn, tai itse tanskalaistaituri Christian Eriksen? Kaikki ovat samasta akatemiasta, ja listaa voisi jatkaa pitkäänkin. Ajax Amsterdam pelaajat ovat tunnetusti myyty aina kovalla hinnalla eteenpäin.
Legendoista voitaisiin mainita esimerkiksi nimiä kuten: Johan Cruyff, Marco van Basten, Rafael van der Vaart, Edgar Davids, Dennis Bergkamp, Clarence Seedorf ja useita muita.
Vuonna 2020 julkistetun listan mukaan, Ajaxin akatemia on tuottanut toisiksi eniten (nykyisin) aktiivisia jalkapalloilijoita maailmanhuippuliigoihin.
FC Barcelonan La Masia – yli 300 vuotta tähtimateriaalia?
Vuonna 1979 Barcelona käynnisti akatemiansa, joka kulkee nimellä ”La Masia”. Rakennus todellisuudessa rakennettiin jo noin 320 vuotta sitten, mutta 70-luvun lopulta saakka on sieltä tullut erittäin kovan luokan taitureita.
No kenestä muusta sitä aloitettaisiinkaan kuin itse Lionel Messistä? Hän liittyi vuonna 2001 Argentiinasta FC Barcelonaan. Akatemiassa ymmärrettiin hyvin nopeasti, että nyt on kyseessä kullanarvoinen pelaaja. Messi oli mieluusti pelannut Barcelonassa koko uransa loppuun asti, mutta hän joutui siirtymään PSG:hen katalanaisjoukkueen talousvaikeuksien vuoksi.
Mutta tähän eivät legendaariset nimet lopu. Etenkin legendaarisia espanjalaispelaajia on tullut juuri La Masian laitumilta: Xavi, Sergio Busquets, Andres Iniesta, Gerard Pique, Carles Puyol, Jordi Alba, Victor Valdes ja niin edelleen. Esimerkiksi Xavi liittyi Barcelonan akatemiaan jo 10-vuotiaana, kun taas Iniesta liittyi ryhmään 12-vuotiaana. Myös Manchester Cityn nykyisin legendaarinen valmentaja, Pep Guardiola, aloitti uransa La Masiassa 13-vuotiaana.
FC Barcelona pelaajat eivät lähde yhtä helpolla eteenpäin joukkueesta, sillä Barcelona on tunnetusti jo yksi maailman rikkaimpia joukkueita, eikä ole tarvetta myydä. Vasta nykypäivänä on joukkue joutunut talousvaikeuksien myötä joutunut myymään lahjakkuuksiaan eteenpäin.
La Masian vahvuus on ehdottomasti sen pitkä historia. Guardiola on itse sanonut, että pelaajat, jotka tulevat tästä akatemiasta ovat eri rotua verrattuna muihin pelaajiin, ja hyvin uniikkeja. Se on myös iso plussa pelata Barcelonan paidassa lapsesta saakka. Etenkin tekninen taito on erittäin läsnä, sekä kuuluisa syöttöpeli, josta jopa koko espanjan maajoukkuekin nykyisin tunnetaan. Myös Artetan Arsenal ja Guardiolan City pelaavat tällä kuuluisalla pelityylillä.
Red Bull Salzburgin akatemia nostaa päätään?
Red Bull Salzburg on vielä uudempi tuttavuus tässä mielessä, eikä Itävaltalaisjoukkuetta vielä toistaiseksi tunneta legendaarisena junnutuottajana eurokentillä aivan samalla tavoin, kuin aikaisemmin mainitut joukkueet.
Esimerkiksi kuitenkin pelaajat kuten Konrad Laimer, Domonik Szoboszlai, Luka Sucic ja Xaver Schlager ovat kaikki pelanneet kyseisen joukkueen akatemiassa. Akatemia löytyy Saalachspitzistä, ja akatemia-alue pitää sisällään sekä jalkapallo- että jääkiekkotilat. Esimerkiksi La Masiaan verrattuna tilat ovat huomattavasti modernimmat, mutta sitä samaa historiaa ei tietenkään vielä löydy tiloista. Kun pelaajat ovat kypsyneet, he siirtyvät Itävallan kakkosdivaariin, FC Lieferingin joukkueeseen pelaamaan ammattilaisjalkapalloa.
Salzburg Redbull voitti muun muassa 2016/17 UEFA Youth League -tittelin, ja tulevaisuus näyttää kirkkaalta. Pelaajia kehitetään uniikilla filosofialla: 51 % opettelua, 49 % urheilua. FC Liefering puolestaan päätyy usein sijoille 2–4 kakkosdivaarissa, joka on hyvä suoritus joukkueelta, jonka pääasiallinen tehtävä on kehittää junnuja, eikä kilpailla ensisijaisesti pokaaleista.
Kunnon harjoituslaitteistot, kentät ja mukavuudet saatiin vasta kun Red Bull päätti ostaa joukkueen vuonna 2005, ja täten joukkueesta on tullut todellinen haastaja eurokentillä, ja oman liigan ehdoton eliittijoukkue. Salzburg voittaa liigan käytännössä joka vuosi ylivoimaisella piste-erolla nykyisin, ja tämä kertoo paljon Red Bull Salzburgin rahatilanteesta verrattuna sarjan muihin joukkueisiin.