Christian Eriksen – jalkapallokenttien taistelijasielu

Christian Eriksen – jalkapallokenttien taistelijasielu

Christian Eriksen - a true fighter - football playerJalkapalloilija Christian Eriksen on jo ansainnut elävän legendan maineen. Läheltä piti, ettei Eriksen olisi enää keskuudessamme, mutta kuin ihmeen kaupalla hänet herätettiin käytännössä kuolleista henkiin kesken jalkapallon EM-karsintaottelun. Taistelijasielu ei antanut periksi ja Eriksenin ura jatkuu edelleen. Lue lisää Christian Eriksenin urasta ja muista myös tutustua LV BET blogin sivuston muuhun mielenkiintoiseen sisältöön!

  • Christian Eriksen aloitti ammattijalkapalloilijan uran nuorena – Jo varhain oli selvää, että Eriksenistä tulee ammattilaisjalkapalloilija.
  •  Kohtalon hetket EURO 2020 karsintaottelussa Tanska-Suomi – Eriksen kaatui elottomana kentälle 12.6.2021 pelatussa ottelussa.
  • Christian Eriksenin tulevaisuus – Taistelijasielu nousi sairaalavuoteelta ja jatkaa uraansa.

Christian Eriksen aloitti ammattijalkapalloilijan uran nuorena

Christian Eriksen syntyi 14 helmikuuta 1992 urheilulliseen perheeseen. Jalkapalloa hän alkoi ainakin jossain määrin harjoittelemaan jo ennen kolmivuotissyntymäpäiviään. Ammattilaisura alkoi vain kymmenen vuotta myöhemmin, kun Eriksen kolmetoistavuotiaana siirtyi tanskalaiseen ammattijalkapallojoukkueeseen, Odense Boldklub -joukkueen riveihin. Eriksenin lahjakkuus ja nopeasti kehittyvät taidot pantiin merkille. Valmentajat uumoilivat hänelle jo tuolloin menestyksekästä pelaajatulevaisuutta ja Christian Eriksen uutiset alkoivat levitä jalkapalloa seuraavien keskuudessa.

Viisitoistavuotiaana hän edusti maataan alle seitsemäntoistavuotiaiden maajoukkueessa ja valittiin Tanskan vuoden jalkapalloilijaksi. Kahdeksantoistavuotiaana, vuonna 2010, hän siirtyi miljoonasopimuksella pelaamaan Ajaxin seurajoukkueen riveissä. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja kasvatti tasaisesti taitojaan ja mainettaan, mikä tuotti tulosta. Muutaman vuosi eteenpäin ja Premier League joukkue Tottenham Hotspur osti hänet riveihinsä.

Tottenhamin paidassa Eriksenin ura kesti vuoteen 2020 asti, mikä jälkeen Inter Milan tarjosi hänelle 10 miljoonan euron vuotuista sopimusta, johon Eriksen tarttui. Eriksenin ura Inter Milanissa jäi lyhyeksi, sillä häntä ei enää otettu takaisin joukkueeseen pelaamaan EURO 2020 turnauksen jälkeen.

Kohtalon hetket EURO 2020 karsintaottelussa Tanska-Suomi

Tanska ja Suomi kohtasivat toisensa EURO 2020 turnauksen alkukierroksella Kööpenhaminan Parken stadionilla. Ensimmäistä maalitonta puoliaikaa oli pelattu 43 minuuttia, kun Tanskan Christian Eriksen otti vastaan sivurajaheiton ja käytännössä kaatui sen jälkeen suorin jaloin maahan. Hetken aikaa kukaan ei ymmärtänyt mitä oli tapahtunut. Eriksenin eloton ruumis nurmen pinnassa sai kuitenkin kenttäpelaajat ja päätuomarin nopeasti havahtumaan, että nyt on tapahtunut jotain vakavaa.

Kokenut puolustaja Simon Kjær on ensimmäinen, joka ymmärtää tilanteen ja ryntää Eriksenin luokse. Kjær asettaa Eriksenin sivumakuulle ja varmistaa hengitysteiden avoimuuden. Tällä nopealla teollaan Kjær lääkärien mukaan todennäköisesti pelasti Eriksenin hengen.

Hätääntyneet pelaajat Eriksenin ympärillä viittilöivät vimmatusta lääkintähenkilökuntaa saapumaan ja kentälle ryntäävätkin sekä joukkueen oma lääkäri että Parken stadionin päivystävä lääkäri. Lääkärikaksikko toteaa nopeasti, että tilanne on kriittinen. Defibrilaattori eli sydäniskuri otetaan nopeasti käyttöön. Sekä sydäniskurin että sydänhierontalaitteen avulla käytännössä kuollut Eriksen elvytetään takaisin henkiin hänen sydämen alkaessa jälleen toimia pysähdyksen jälkeen.

Sydämen käynnistymisen jälkeen elvytystoimenpiteet jatkuvat ja samalla Tanskan joukkue on ryhmittäytynyt tiukaksi ympyräksi Eriksenin ympärille suojellakseen hänen yksityisyyttään ja antamaan lääkintähenkilökunnalle työrauhan. Järkyttynyt stadionyleisö seuraa Eriksenin henkiinjäämistaistelua hiirenhiljaa, lukuun ottamatta kasvavaa joukkoa kyynelehtiviä jalkapallofaneja, jotka ovat ymmärtäneet Eriksenin olevan kuoleman rajamailla..

Kentän laidalla itkee myös Eriksenin puoliso, Sabrina Kvist Jensen. Tanskan maalivahti Kasper Schmeichel on jo lohduttamassa Sabrinaa ja Simon Kjær, joka on pariskunnan läheinen ystävä, rientää myös lohduttamaan Sabrinaa. Lopulta noin 20 minuutin kuluttua tapahtumien alkamisesta Eriksen nostetaan paareille ja hänet kuljetetaan jatkohoitoon sairaalaan. Tässä vaiheessa kukaan ei vielä tiennyt, onko hän hengissä ja jos on, niin missä kunnossa.

Noin puoli tuntia Eriksenin lähdön jälkeen stadionilla kuulutetaan, että Eriksen on hengissä ja hänen tilansa on vakaa. Myöhemmin tiedotetaan kaikkien yllätykseksi, että ottelua jatketaan puolen tunnin kuluttua siitä, mihin se jäi. Tanskan pelaajille oli annettu mahdollisuus joko jatkaa ottelua tai pelata se seuraavana aamupäivänä. Joukkueen nopea päätös oli jatkaa ottelua loppuun saakka samana iltana pelaajien sekavista tunnelmista huolimatta. Myöhemmin UEFA on saanut paljon kritiikkiä osakseen asetettuaan Tanskan joukkueen pelaajat tällaisen valinnan eteen ottelun siirtämisen sijasta.

Christian Eriksen toipui suhteellisen nopeasti ja pystyi jopa seuraamaan ottelun loppuhetket sairaalavuoteeltaan. Siinä vaiheessa Kjær oli jo omasta pyynnöstään poistunut kentältä henkisen tuskan käytyä liian raskaaksi. Suomi voitti lopulta ottelun 1-0, mutta se mistä tämä ottelu tullaan muistamaan, on Christian Eriksenin kohtalonhetket nurmen pinnassa.

Christian Eriksenin tulevaisuus

Eriksen poistui lopulta sairaalasta muutaman päivän jälkeen. Hänen sydämeensä oli asennettu kirurgisesti ICD-laite (engl. implantable cardioverter defibrillator) eli rytmihäiriötahdistin, joka pystyy estämään vaarallisen rytmihäiriön ja antamaan tarvittaessa sydämelle sen toiminnan aktivoivan sähköiskun. Eriksen kävi vielä vierailemassa joukkuetoverien luona ennen kuin Christian Eriksen, Sabrina Kvist Jensen ja heidän lapsensa vetäytyivät julkisuudelta toipumaan kokemastaan.

Sydämenpysähdyksestä toivuttuaan, Eriksen aloitti täyden kuntoutuksen selkeällä tavoitteella palata takaisin kentälle täysissä sielun ja ruumiin voimissa. Italian Serie A ei tahdistimella varustettua pelaajaa päästänyt kentälle, joten Eriksenin oli suunnattava katseensa muualle. Valioliigan Brentford FC palkkasi Eriksenin riveihinsä ja Brentford on hänen nykyinen seurajoukkueensa.

Jalkapalloiluun ja muuhun urheiluun liittyvistä dramaattisista tapahtumista voit lukea lisää blogistamme. Vedonlyöntisivusto LV BET tarjoaa myös runsaasti vetokohteita jalkapallon ja monen muun urheilun tiimoilta hyvillä kertoimilla. Käy tutkimassa kohdevalikoimaamme ja aseta vetosi oman suosikkisi puolesta!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *