Ikivihreä: Tuhoutumaton Iñaki Williams

Ikivihreä: Tuhoutumaton Iñaki Williams

Iñaki Williams footballer of Athletic BilbaoIñaki Williams on nimi, joka ei välttämättä ole monelle tuttu, ellei olla perehdytty Espanjan La Ligaan kunnolla. Kyseessä on Atheltic Bilbaon luotettava 27-vuotias laita- ja kärkihyökkääjä. Atheltic Bilbao ei kuulu Euroopan kärkinimiin, joten myös Williamsin nimi on jäänyt luonnollisesti suurempien varjoon.

LV BETin urheilublogista löydät paljon lisää jalkapalloaiheisia artikkeleita joihin uppoutua. Oli kyse sitten otteluennakoista, vetovinkeistä tai tämänkaltaisista pelaaja-artikkeleista, löydät blogistamme paljon mielenkiintoista luettavaa.

  • Ikivihreä Iñaki Williams: Historiaa ja taustaa
  • Inaki Williams: Pelaajaprofiili ja pelityyli Bilbaossa
  • Inaki Williamsin tulevaisuudensuunnitelmat

Athletic Bilbaon ikivihreä luottomies Iñaki Williams

Iñaki Williams syntyi Bilbaossa vuonna 1994 Ghanalaisille vanhemmille. Hän pelasi lapsuudessaan pääasiallisesti Pamplonan kylässä, noin 100 kilometrin päässä Bilbaosta. Hän aloitti kautena 2013-2014 Basconiassa (Bilbaon farmijoukkue).

Vuonna 2014 Bilbao Atheltic päätti ostaa Basconiasta vielä hyvin tuntemattoman laita- ja kärkihyökkääjän. Saman vuoden joulukuussa Williams pääsi debytoimaan La Ligassa Artis Adurizin loukkaantumisen myötä. Debyytti ei kuitenkaan ollut räjähdysmäinen missään nimessä – vaan ensimmäistä cup-maalia saatiin odotella vielä 2015-vuoden helmikuuhun saakka. Ensimmäinen La Liga maali taas syntyi toukokuussa 2015, ja tämän jälkeen paineet saatiin kunnolla harteilta, ja itseluottamus alkoi kasvamaan.

Hyvät otteet jatkuivat koko loppukauden vuonna 2015. Muun muassa Arsenal, Manchester City ja Arsenal olivat kiinnostuneita pelaajasta tammikuun siirtoikkunassa 2016. Iñaki Williams kuitenkin päätti jatkaa Bilbaon sopimusta vuoteen 2021 asti. Sopimus piti sisällään 50 miljoonan euron hintalapun. Tätä osto-optiota ei kuitenkaan mikään joukkue päättänyt käyttää, ja tammikuussa 2018 sopimusta jatkettiin taas – tällä kertaa vuoteen 2025 asti. Osto-optionkin hinta nostettiin 80 miljoonaan, ja näin Williamsin kohtalo käytännössä sinetöitiin.

Iñaki Williams on siis hyvin pitkälti yhden seuran mies. Espanjalainen viihtyy omassa maassaan, ja pelaaja on ansainnut paikallisfanien keskuudessa jo käytännössä legendastatuksen.

Iñaki Williams on pelannut muun muassa Espanjan U21-joukkueessa, sekä varamiehenä vuoden 2016 Espanjan miesten jalkapallojoukkueessa. Williams on itse sanonut aikaisemmin, ettei tule todennäköisesti pelaamaan Ghanan paidassa, sillä hän antaisi mieluimmin paikkansa jollekin, joka tuntee olevansa kulttuurillisesti pääasiallisesti ghanalainen. Hän on kutienkin myöhemmin perunut sanansa, ja on todennäköisesti valmis edustamaan Ghanaa tulevaisuudessa.

Iñaki Williams pelaajana: Profiili ja pelityyli

Athletico Bilbao on monen mielestä ylisuorittanut viime vuosina, ja kaikki perustuu joukkueen hyvin kehittyneenseen ytimeen. Ydin koostuu Iñaki Williamsin tasoisista lahjakkuuksista, ja täten Bilbao pystyy haastamaan Euroopan parhaitakin jalkapallojoukkueitta.

La Ligassa Iñaki Williams on pelannut 271 ottelua, joissa hän on paukuttanut 54 maalia, sekä kerännyt 39 maalisyöttöä. Myös Eurooppa-liigassa on Williams saanut aikaan tehoja: 7 maalia ja 4 syöttöä 26 ottelussa. Luvut eivät tietenkään ole missään Dusan Vlahovicin tasolla, mutta on otettava huomioon, että Atletico Bilbao ei todellakaan ole joukkue, joka pystyy dominoimaan jokaista vastustajaansa, varsinkaan eurokentillä. Iñaki Williamsin tärkeä ominaisuus onkin työmoraali kentällä, jota juuri tämän kaltaiset joukkueet tarvitsevat.

Williams pelaa pääasiallisesti kärkihyökkääjänä, taikka oikeassa laidassa, jossa hän tykkää leikata sisään kentän keskialueille, tehden ”varjojuoksuja” kärjen takana. Kova viimeistelykyky ja hyvä liikkuvuus pallon ulkopuolella ovat juurikin asioita, jotka sopivat Bilbaon suoraan, pidemmän pallon pelityyliin. Kyseessä on hyvin atleettinen pelaaja, joka tykkää haastaa pelaajia fyysisyydellään. Laidalta hän harvemmin keskittää palloa, vaan leikkaa lähemmäs keskialueita. 1,86 metrinen laituri onkin hyvin pitkä pelaaja laituriksi, etenkin Espanjan kentillä. Pituuden ja fyysisyyden ansiosta hän pystyy pelaamaan aivan yhtä hyvin myös yksinäisenä kärkenä. Tämä tekee pelaajasta hyvin moniulotteisen vaihtoehdon Bilbaossa.

Yhteenvetona Iñaki Williams on hyvin monipuolinen vaara hyökkäyksessä, jonka taso on juurikin Euroopan keskikastissa. Megatähdestä emme voi statistisesti puhua, mutta mikäli Bilbaon kanssa ikinä tulisi mitään ongelmia, löytyisi hän varmasti edelleen Euroopan kärkisarjoista. Esimerkiksi Englannissa tai Saksassa Williams sopisi hyvin joukkueeseen, joka pelaa pääasiallisesti hiukan puolustavammin. Williams on atleettinen, monipuolinen ja älykäs hyökkääjä, joka pystyy hidastamaan peliä fyysisyydellään, ja täten hän sopisi hyvin myös monen joukkueen supervaihtopelaajaksi.

Inaki Williamsin tulevaisuudensuunnitelmista

Usein kun pelaajaa povataan esimerkiksi Espanjan liigasta Englannin Valioliigakentille, on ensimmäinen kysymys: ”Riittääkö hänen fyysisyys?”. Iñaki Williamsin kohdalla vastaus olisi kyllä, sillä pituutta ja voimaa pelaajalta löytyy. Kyseessä ei ole tyypillinen espanjalainen tekninen hyrrä, vaan hyvin suoraviivainen, ”vanhan liiton” pelaaja.

Kun mietitään esimerkiksi Englannin Valioliigan joukkueita, mahtuisi Williams hyödylliseksi pelaajaksi useaan alemman kastin joukkueeseen. Varaakin monella olisi varmasti 27-vuotiaaseen pelaajaan. On kuitenkin epätodennäköistä, että Williams vaihtaisi maataan joukkueesta, jossa pelaaminen onnistuu, etenkin kun Bilbaon suunta on viime vuosina ollut hyvin positiivinen. Fanit rakastavat pelaajaa, ja hän on käytännössä kotikylän poikia. Iñaki Williams ennätyksetkin Bilbao-paidassa ovat vielä mahdollisia.

Bilbao tunnetaan myös joukkueena, joka ei todellakaan myy pelaajiaan alihintaan. Transfermarkt-sivusto on listannut pelaajan hinnaksi 25 miljoonaa euroa, joka on kenties piirun verran liikaa Burnleyn tasoiselle joukkueelle. Williams ei taas mahtuisi välttämättä esimerkiksi West Hamin avaukseen mitenkään, eivätkä West Ham tai Leicester tai Wolves olisi valmis maksamaan yli 20 miljoonaa hyödyllisestä vaihtopelaajasta. Inaki Williamsin sopimus tosiaan kestää vielä vuoteen 2025, eli hinnan pitää olla kohdallaan.

Mikäli Bilbao kuitenkin jää pois eurokentiltä tulevina vuosina useinkin, ja mikäli Williams vain kehittyy pelaajana, voidaan siirtoa kuitenkin pitää mahdollisena. Williamsilla on 27-vuotiaana vielä noin viisi vuotta aikaa huipulla, joten lähivuodet ovat tärkeimmät hänen loppu-uransa kannalta. Kenties hyvät näytöt Ghanan paidassa auttaisivat maailmanlaajuisempaan huomioon.

Lue lisää pelaaja-analyyseja, joukkueanalyyseja sekä vetovinkkejä LV BET –urheilublogista!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *