Champs Elysees – Tour de France pyöräilyn historiallinen maalialue

Champs Elysees – Tour de France pyöräilyn historiallinen maalialue

Tour de France cycling race racing cyclistsTour de France (TDF) eli Ranskan ympäriajo on maantiepyöräilyn suurin ja arvostetuin kilpailu. Pyöräily nousee Ranskan ympäriajon aikana maan ykköspuheenaiheeksi urheilun saralla ja viimeisen etapin maali Pariisin ikonisella Champs Elysees suoralla on nähnyt lukemattomien ammattipyöräilijöiden onnenhetkiä vuodesta 1975 alkaen. Lue aiheesta lisää alta ja muista tutustua myös LV BET vedonlyöntisivuston ammattipyöräilyn vedonlyöntitarjontaan. 

  • Miten Champs Elyseesin Riemukaari muodostui voiton symboliksi myös Ranskan ympäriajolle? – Tutustu Riemukaaren mielenkiintoiseen historiaan.
  • Tour de France – Etappi 21 ja Champs Elysees – Lue lisää Ranskan ympäriajon viimeisestä etapista ja kuuluisasta maalialueesta.
  • Tour de Francen maalialueen parhaat katsomopaikat – Vinkit hyviin katsomopaikan valintaan Ranskan ympäriajon maalialueella.

Miten Champs Elyseesin Riemukaari muodostui voiton symboliksi myös Ranskan ympäriajolle?

Champs Elysees on vajaan kahden kilometrin pituinen suora, jonka idänpuoleisessa päässä sijaitsee Place de Concorde -aukio ja läntisessä päässä puolestaan Charles de Gaulle -aukio. Keskellä Charles de Gaulle -aukiota seisoo ikoninen Arc de Triomphe -muistomerkki, joka Suomessa tunnetaan nimellä Riemukaari.

Riemukaaren historia ulottuu Napoleon menestyksekkäiden sotaretkien aikaan. Napoleon otti mallia Rooman keisarien sotapäälliköistä ja päätti rakennuttaa Riemukaaren vuonna 1806. Aikalaiset ottivat käskyn innolla vastaa, sillä antiikin Kreikan ja Rooman taide ja arkkitehtuuri oli tuolloin suuressa suosiossa.

Riemukaaren arkkitehtinä toimi Jean Chalgrin, joka suunnitteli Riemukaaren ulkopuolen koristeltavaksi Napoleonin sotaretkien taistelukuvauksilla ja sisäpuolelle tulisi sotasankarien nimikaiverruksia.

Itse rakennustyötä kestivät odotettua pidempään ja Napoleon ehdittiin syöstä vallasta ennen Riemukaaren valmistumista. Voiton symbolina tunnettu Riemukaari valmistui lopulta vuonna 1836 kuningas Ludvig XVIII saattaessa työt päätökseen. Siitä lähtien Riemukaaren luona ovat pitäneet voitonmarsseja sekä Saksan että Ranskan armeijat suurissa sodissa.

Hieman toisenlaista voitonmarssia edustaa Tour de Francen maalialue, jonka osana Riemukaari on ollut vuodesta 1975 lähtien. Ranskan ympäriajo oli ennen tätä päättynyt Pariisiin, mutta hieman syrjäisemmille alueille. Ranskan ympäriajojen statusta haluttiin nostaa ja tehdä siitä maailman paras pyöräkilpailu. Kilpailun maalialueeksi haluttiin jotain erityistä, jotain mikä symboloi TDF kilpailun suuruutta ja maalintulon saavutusta.

Pitkien neuvottelujen päätteeksi silloinen Pariisin pormestari Jacques Chirac myönsi luvan käyttää Champs Elysees katua ja Riemukaarta maalialueena. Riemukaari Pariisissa oli kunniakkaan ja rankan pyöräilykilpailun maalialueen symboliksi oivallinen valinta ja eikä kukaan ole sitä sittemmin kyseenalaistanut. Päinvastoin, Ranskan ympäriajojen maaliintulosta on tullut vuotuinen urheilun merkkitapahtuma Pariisissa.

Tour de France – Etappi 21 ja Champs Elysees

Champs Elysees etappi on Ranskan ympäriajon 21. etappi ja samalla koko kisan viimeinen osuus. Perinteisesti osuus ajetaan tasaisena ryhmänä ja voittaja selviää vasta viimeisessä sprintissä. Tour de france 2021 -kisan viimeisellä etapilla voittoon kiritti lopulta belgialainen Van Aaert Wout. TDF kokonaiskisan oli ennen viimeistä etappia varmistanut slovenialainen Pogačar Tadej, vaikka jäikin viimeisellä etapilla 72. sijalle.

Ennen viimeistä etappia pyöräilijöillä on takanaan noin 3 200 poljettua kilometriä 22 päivän aikana. Viimeisenä 23. Kisapäivänä ajetaan vielä 112 kilometriä ennen maaliviivan ylittämistä. Kisapäivät ovat joskus saaneet dramaattisia käänteitä ja vuosi 2021 muistetaan Tour de France Crash -nimen saaneesta jättikolarista heti ensimmäisellä etapilla. Iso kylttiä pitänyt katsoja kaatoi reunimmaisen pyöräilijän, mistä seurasi ketjureaktio muiden törmätessä kaatuneeseen pyöräilijään.

Viimeiselle etapille lähtevät pyöräilijät ovat perinteisesti tehneet herrasmiessopimuksen etapin alkuvaiheen osalta. Tämä tarkoittaa sitä, että viimeinen etapin alkupuolisko pyöräillään nautiskellen ja etapin voittaja selviää vasta jälkimmäisen puoliskon aikana tehtävien loppukirien myötä. Koko kisan voittaja on käytännössä aina jo selvillä ennen viimeistä etappia, joten kilpailijat keskittyvät toistensa kyttäämisen sijaan vitsailuun ja hurraavan yleisömeren keskuudessa polkemisesta nauttimiseen ennen viimeisten kymmenien kilometrien riuhtaisua ennen maalia.

Viimeisen etapin todellinen taistelu alkaa hieman ennen kuin pyöräilijät saapuvat Champs Elysees kadulle. Viimeinen osuus on parin kilometrin pituinen lenkki pääosin mukulakivistä koostuvalla leveällä kadulla. Lenkki kierretään kahdeksan kertaa ohittaen jokaisella kierroksella myös Riemukaaren. Leveä ja osittain mukulakivistä koostuva TDF maalialue Champs Elysees kadulla on teknisesti vaativa loppukiriosuus, jonka voittajaksi selviytyy parhaiten räjähtävää polkuvoimaa omaava pyöräilijä.

Tour de Francen maalialueen parhaat katsomopaikat

Pyöräilymaailman arvostetuimman kilpailun loppukiriosuus kerää joka vuosi valtavat katsojamäärät Champs Elysees kadun varsille. Katsojapaikat ovat pääosin ilmaisia, mutta innokkaiden pyöräilyfanien on syytä olla varhain liikkeellä hyvän katselupaikan saamiseksi. Lähistön julkinen liikenne on myös suljettu, joten aivan Champs Elysees kadun viereen ei esimerkiksi metrolla pääse. Luonnollisesti Champs Elysees kadun ylityspaikkoja ei ole, joten päätä ajoissa kummalle puolelle katua aiot suunnata.

Hyviä katselupaikkoja löytyy esimerkiksi Jardin des Tuileries -puiston kulmalta Place de Concorde -aukion vierestä. Täältä on paremmat näkymä pyöräilijöihin kuin Champs Elysees kadun toisessa päässä olevan Riemukaaren luona. Eväitä on syytä varata mukaan ja tapahtuman hengen mukaisesti Lindt Champs Elysees suklaat ja samppanja ovat perinteisiä eväitä Tour de France katsomossa.

Monet muut sijainnit, kuten koko Champs Elysees kadun reunat, tarjoavat heikommat mahdollisuudet pyöräilijöiden näkemiseen ja vetävät pyöräilyturisteja runsaasti vaikeuttaen kisatapahtumien näkemistä. Valitsemastasi paikasta riippumatta, tärkeintä on kuitenkin antautua tunnelmaan ja kannustaa rankan urakan tehneitä pyöräilijöitä!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *