Mestarien liigan historian parhaat maalintekijät

Mestarien liigan historian parhaat maalintekijät

Champions League all-time top scorersMestarien liiga on eurooppalaisen jalkapallon, ja täten koko maailman, arvostetuin seuratason pokaali. Sitä on järjestetty jo vuodesta 1955 alkaen, tosin formaatti on muuttunut vuosien varrella, ja etenkin vuodesta 1992 lähtien. Jos pidit lukemastasi, löydät lisää samankaltaisia tekstejä liittyen jalkapalloiluun ja urheiluun yleisesti – aina tietysti vedonlyöntivinkkeli mielessä.

Voit odottaa seuraavanalaisia puheenaiheita artikkelistamme:

  • Mestarien liigaa vuodesta 1955 – tosin ajat ovat muuttuneet
  • Modernit jalkapalloilijat dominoivat listaa, miksi?
  • Ketkä ovat tulevaisuuden mestarien liiga -jalkapallo maalintekijät?

Jalkapallon mestarien liigan lyhyt historia ja formaatti nykypäivänä

Jalkapallon mestarien liiga, eli UEFA Champions League on tunnettu seuratason turnaus, joka pelataan viikonloppujen liigaotteluiden välissä, nykyisin pääasiallisesti tiistaisin ja keskiviikkoisin. Mestarien liiga järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1955, tosin tuolloin se kantoi nimeä European Champion Clubs’ Cup (tai European Cup).

Kyseessä oli tuolloin suora eliminointiturnaus ilman nykypäivän lohkovaiheita, ja vain liigojen mestarijoukkueet osallistuivat paikalle. Tämä on yksi syy siihen, miksi modernit jalkapalloilijat dominoivat listaa maaleillaan, sillä mestarien liiga otteluohjelma on huomattavasti suurempi tänä päivänä. Nykyinen UEFA Champions League on kantanut nimeään vuodesta 1992 lähtien, ja sen formaatti moderniin verrattuna on pysynyt suhteellisen samana kaudesta 1997–98 saakka.

Nimittäin tuosta kaudesta lähtien yhdestä maasta on päästetty enemmänkin kuin vain yksi joukkue turnaukseen. Esimerkiksi nykypäivänä Englannin valioliigan neljä parasta joukkuetta pääsevät mestarien liigan otteluohjelmaan mukaan. Sama pätee muihin Euroopan huippuliigoihin (Serie A, La Liga, Ligue 1, Bundesliga)

Varsinainen lohkovaihe taas esiteltiin turnaukseen vuonna 1991.

Laskut aloitetaan kuitenkin listallamme virallisesti vuodesta 1955 lähtien. Ennen kuin katsomaan yksilöitä, voidaan katsella maalikuninkuuksia maittain.

Portugali on voittanut eniten mestarien liigan maalikuninkuuksia (13) kautta historian. Kuten moni saattaa arvatakin, on Cristiano Ronaldolla tietysti paljon tekemistä tämän tilaston kanssa, mutta osa näistä kantaa aina 60-luvulle saakka, nimittäin ”Black Panther” eli Eusebio oli tuolloin huippuvireessä. Portugalin jälkeen tasoissa ovat Länsi-Saksa ja Argentiina. Länsi-Saksalle vaikuttaja oli legendaarinen Gerd Muller, ja taas Argentiinalle pääasiallisesti Lionel Messi. Maittain Ranska on neljäntenä seitsemällä maalikuninkuudella, ja Hollanti sekä Brasilia jakavat vitospaikan kuudella.

Jalkapallon mestarien liigan yksittäiset pelaajat nykyään ja kautta historian

Kuten siis sanottua, formaatin muutos on tuonut runsaasti pelejä lisää mestarien liigaan, ja tästä syystä modernit jalkapalloilijat dominoivat maalintekolistoja. Toinen syy on toki myös se, että urheilutiede on kehittynyt huomattavasti, ja pelaajien elämäntyylit ovat huomattavasti terveellisempiä verrattuna 50 tai 60-lukuihin. Urat kestävät yleisesti pidempään nykypäivänä, ja pelaajat pysyvät terveempinä.

Cristiano Ronaldo on kaikkien aikojen kovin maalipyssy mestarien liigassa 140 maalillaan. Mestarien liigan debyytti tuli kautena 2003, jolloin Ronaldo siirtyi myös Sportingista Manchester Unitediin.

Ensimmäistä maalikuninkuutta hän sai kuitenkin odottaa 2007 vuoden mestarien liigaan saakka, jolloin Manchester United voitti itse asiassa koko turnauksen. Ronaldon 140:stä maalista suurin osa (105) kuitenkin on tehty Real Madridin paidassa, joukkue, johon hän siirtyi kaudella 2009.

Ronaldon historiallista paikkaa jahtaa tietenkin Lionel Messi, joka puolestaan teki debyyttinsä kaksi vuotta Ronaldon jälkeen, vuonna 2005. Messi on tehnyt yhteensä 125 maalia, ja keskimääräisesti hivenen enemmän kuin Ronaldo ottelua kohden. Messi on tunnetusti pääasiallisesti yhden joukkueen mies: 120 maalia näistä on tehty Barcelonan paidassa. PSG:ssä homma ei ole sujunut tavalla, jota Messi kenties toivoisi kuroakseen Ronaldon paikan tilastoissa.

Kolmannella paikalla ovat Robert Lewandowski ja Karim Benzema, jotka nykyisin myös pelaavat verivihollisten paidoissa; Barcelona ja Real Madrid. Benzema on pääasiallisesti Real Madridin miehiä ollut jo pidempäänkin, kun taas Lewandowski on paukutellut maalinsa pääasiallisesti Bayernin paidassa… ainakin toistaiseksi. Molemmat ovat tehneet 86 maalia, joskin puolalaisella on huomattavasti parempi keskimääräinen maalisaldo (0,81 vs 0,61 maalia per ottelu). Benzema menee tosin näillä näkymin Lewandowskin ohi, sillä mestarien liiga 2021 -kaudellakin hän teki 15 maalia.

Sijalta viisi löytyy taas ensimmäinen kirjoitushetkellä ei-aktiivinen pelaaja, nimittäin Espanjan legenda Raul, joka niin ikään on paukutellut Real Madridissa (sekä 5 maalia Schalkessa) mestarien liigamaaleja yhteensä 71 vuosina 1995–2011. Raulin jälkeen maalimäärät putoavatkin alemmaksi.

ManU-legenda (joka myös teki maaleja Realissa ja PSV:ssä) Ruud van Nistelrooy teki yhteensä 56 maalia. Hänen todellinen huippunsa oli lyhyempi kuin esimerkiksi Robert Lewandowskin kohdalla, mutta hänen keskimääräinen maalitahti (0,77) on silti lähellä historian parhaita.

Se olikin Bayern Munchenin legenda Gerd Muller, jolla on keskimääräisesti kovin maalitilasto mestarien liigassa. Muller pelasi 35 mestarienliigaottelua vuosina 1969–1977 ja teki yhteensä 34 maalia, mikä on aivan järkyttävän kova tilasto. Lähelle pääsee myös unkarilegenda Ferenc Puskas, joka puolestaan teki noin kymmenen vuotta aikaisemmin 36 maalia 41 otteluun.

List of UEFA Champions League top scorers

Tulevat maalikuninkaat ja suomalaiset kautta historian?

Suomen maalintekijät mestarien liigassa voidaan kiteyttää yhteen nimeen. Kuningas Jari Litmanen teki mestarienliigaurallaan 18 ottelussa 23 maalia. Näistä joukkue voitti 13, pelasi yhden tasan ja hävisi 4. Voittomaaleja näistä maaleista oli 8. Kaudella 1994–95 Litmanen teki 6 maalia Ajaxin paidassa, ja joukkue voitti tuolloin kuuluisan pokaalin. Seuraavalla kaudella 1995–96 taas ”Litti” pääsi historiankirjoihin ainoana suomalaisena joka on voittanut maalikuninkuuden. 9 maalia oli hieno saldo kymmenessä ottelussa.

Ketkä voisivat olla tulevaisuuden maalitykit mestarien liigassa? Mielestämme kova veikkaus tähän on norjalainen 21-vuotias Erling Haaland. Mikäli hänen Manchester City legendansa sujuu kuten moni uskoo ja toivoo sen sujuvan, tulee hän vielä rikkomaan ennätyksiä.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *