Okok, amiért télen lesz a 2022 es labdarúgó világbajnokság

fight for the ball on the fieldA 2022-es Fifa labdarúgó világbajnokság avagy a World Cup 2022 különleges időpontban kerül majd lebonyolításra. A torna 2022. november 21-én kezdődik majd Katarban és december 18-án már győztest is fognak hirdetni. A 2022 Qatar World Cup lesz az első olyan labdarúgó világbajnokság, amely teljes egészében egy arab országban kerül majd megrendezésre, de az országban uralkodó klíma miatt a FIFA több egyedi döntést is kénytelen volt meghozni. Ezek egyike az, hogy rövidebb idő alatt fogják lebonyolítani a tornát, mint általában, így a Qatar 2022 mindössze 28 nap alatt eljut az első meccstől a döntőig.

Emellett ez lesz az első olyan labdarúgó világbajnokság is, amelyet teljes egészében egy arab országban rendeznek majd  és egyben a második olyan lesz majd, amelyet az ázsiai kontinensen bonyolítanak le. De a legfontosabb változás, ami nagyon szokatlan lesz majd a magyar nézők és fogadók számára is, a tény, hogy a hihetetlen hőség miatt ezúttal nem májusban-júniusban vagy júliusban rendezik meg a tornát, hanem a magyar télben, tehát november végétől december végéig mennek majd a meccsek. Ha kíváncsiak vagyunk ennek pontos okaira és még olvasnánk egyéb érdekességeket is, akkor azt javasoljuk mindenkinek, hogy böngéssze az LV BET sportfogadási blogját, ahol számtalan hasonló érdekességet és fogadási tippeket is találhatunk majd. A következőkről lesz majd szó:

  • A Qatar 2022 megrendezésének körülményeit
  • A Qatar 2022 és más világbajnokságok különlegességeit
  • A Qatar 2022 megrendezésének fogadásra gyakorolt hatásairól

A 2022 es labdarúgó világbajnokság az első lesz, amit télen bonyolítanak

Ahogy tehát írtunk is róla a bevezetőben, a 2022 es labdarúgó világbajnokság az első olyan lesz, amelyet a téli időszakban bonyolítanak a magyarországi időjárást figyelembe véve. Ez az utolsó olyan világbajnokság is, amelyen még 32 csapat indulhat majd, 2026-ban már a FIFA világranglista csapatai közül 48-nak lesz esélye megmérettetni magát.  Egyébként a Qatar 2022 szervezőbizottsága tudta, hogy az ország klímája nagyon meghatározó lesz, ezért már a pályázatban jelezték, hogy a magyar klíma szerinti télen kerül majd megrendezésre a világbajnokság.

Az elején egyébként nagyon sok ellenzője volt az ötletnek, de aztán a FIFA még 2014-ben és 2015-ben is végrehajtott megvalósíthatósági tanulmányokat az országban és arra a következtetésre jutott, hogy egyszerűen nem lehet júniusban-júliusban itt tornát bonyolítani. Még a körülményekhez hozzászokott helyi labdarúgók is tudhatják ezt, hiszen a katari labdarúgó bajnokság is általában szeptemberben kezdődik és áprilisig tart. Áprilisban egyébként már akár 33 Celsius fok is lehet a meccseken. De nézzük csak meg, hogy mi mindennel fognak majd szembesülni a labdarúgó válogatottak a Qatar 2022 során!

A 2022-es labdarúgó világbajnokság lebonyolításának körülményei és más világbajnokságok érdekességei

A Qatar 2022 szervezőcsapata a már a pályázatában igyekezett tehát orvosolni az aggályokat a meleg és a páratartalom miatt, így nem csak az időpont lesz majd egyedi, de az összes stadion, amelyben a labdarúgó világbajnokság mérkőzései lebonyolításra kerülnek majd, fókuszált klímatizálással rendelkezik majd. Erre pedig óriási szükség van, hiszen Katarban és specifikusan a dohai régióban télen átlagosan 21-25 Celsius fok van csak, miközben a régió nyári időszakában akár 37-40 Celsius is lehet. A statisztikák szerint, ha akkor rendezték volna a 2022 es labdarúgó világbajnokság küzdelmeit, mint általában, akkor a játékosoknak átlagosan 35 Celsius fokos hőmérsékletben kellett volna játszaniuk.

Katart végül a FIFA Ausztrália, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok ellenében választotta ki még 2010-ben. Nagyon sokan kritizálták a döntést többféle okból, de most már biztos, hogy 2022. novemberében elindul a labda Katarban. Mindenesetre a World Cup 2022 katari rendezésének támogatói szerint ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy az arab államok és a Nyugat között további kapcsolódási pontokat hozzanak létre. Érdekesség lesz egyébként a 2026-os labdarúgó világbajnokság vonatkozásában is, hiszen azt már három ország fogja együttesen megrendezni – Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok.

Fogadások a 2022 es labdarúgó világbajnokság eseményeire az LV BET-nél

Az biztos, hogy a 2022 labdarúgó világbajnokság rengeteg szempontból lesz különleges, a rendezés időpontja pedig nagyon jó hír a fogadók számára is, hiszen ha a normál megrendezési ütemtervet tartották volna, akkor biztosan más esélyek szerint lehetett volna fogadni a világbajnokság mérkőzéseire. Hiszen egy kemény szezon után a 35 Celsius fokban játszani nem lett volna egyszerű, ráadásul olyan válogatottak előnnyel indulhattak volna, amelyek hozzá vannak szokva a komolyabb melegekhez már csak hazai pályájuk miatt is.

Átlagos hőmérséklet Katarban Celsius fokban
Január 25
Február 20
Március 21
Április 22
Május 33
Június 35
Július 36
Augusztus 37
Szeptember 33
Október 31
November 24
December 21

Természetesen mivel az egyik legnézettebb és legismertebb sporteseményről van szó, számtalan különleges fogadási esemény elérhető a világbajnokságokhoz az LV BET oldalán, így nem csak a győztesekre vagy éppen a gólok számára fogadhatunk, de akár arra is, hogy hány tizenegyes, szöglet vagy éppen büntetőlap lesz egy-egy mérkőzésen! Érdemes tehát rendszeresen ellátogatni a fogadóiroda oldalára a legjobb ajánlatokért!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *