A francia Ligue 1 2021/22 szezonjának részletes összefoglalója

A francia Ligue 1 2021/22 szezonjának részletes összefoglalója

Serie A - summary of the season in the Italian league 2021/2022A labdarúgó francia bajnokság legmagasabb osztályának, a Ligue 1 bajnokságának 2021-2022-es szezonja a 84. szezonja volt a francia ligának. A küzdelem 2021. augusztus hatodikán kezdődött és 2022. május 21-én fejeződött be. Ahogy előzetesen már lehetett sejteni, a francia labdarúgó bajnokság győztese a Paris Saint-Germain csapata lett, amely 2022. április 23-án, a Lens elleni 1-1-es döntetlennel már be tudta biztosítani bajnoki címét és első helyét a Ligue 1 tabella élén. Ettől függetlenül azonban a francia bajnokság eredmények között most is volt bőven meglepetés és érdekesség, ezeket fogjuk a következőkben megnézni.

Hiszen a 20 csapat 380 mérkőzést játszott a szezon során, amely meccsek számtalan nagyszerű fogadási lehetőséget hoztak magukkal, de voltak váratlan eredmények és a kiesés elleni harc is elég régen volt annyira izgalmas, mint most. De kíváncsiak vagyunk arra, hogy mi lett a Ligue 1 végeredménye és hogy nézett ki a Ligue 1 tabella a szezon végén? Azt javasoljuk mindenkinek, hogy olvassa tovább az LV BET sportfogadási blogját, ahol a számtalan különféle jó tanács és fogadási tipp mellett az összes topliga előző szezonjának összefoglalása is elolvasható. A következőkben tehát lesz szó részletesen:

  • A francia bajnokság eredményeiről, mérkőzéseiről
  • A kieső csapatokról és egy-két érdekességről
  • Elemezni fogjuk behatóbban azt is, hogy milyen más rekordok jellemzik ezt a szezont

A francia Ligue 1 2021/22 szezonjának végeredménye

A francia labdarúgó bajnokságban a szokásoknak megfelelően 20 csapat indult a 2021/22-es szezonban is. Más topligákkal ellentétben a Bajnokok Ligája csoportkörébe csak az első két helyezett került be közvetlenül, a harmadik helyen álló csapatnak selejtezőt kell ezért játszania. A negyedik helyezett csapat az Európa Ligában indulhat, míg az ötödik helyezett a Konferencia Liga résztvevői közé került. A Nantes csapata csak a 9. lett a bajnokságban, de mivel ők nyerték meg a francia kupát, így ők is indulhatnak az Európa Ligában. Az utolsó két helyezett csapat a Ligue 2-be esett ki, míg a 18. helyen álló csapatnak kellett kiesési osztályozót játszania.

Az első helyen a bajnokságban 38 meccsen szerzett 86 pontjával és 15 pont előnnyel a második helyezett előtt a Paris Saint-Germain csapata zárt, nem túl nagy meglepetést okozva ezzel. A második helyért sokáig folyt kemény küzdelem, de végül a Marseille csapata ért oda a fix Bajnokok Ligája csoportkört érő helyre. A harmadik helyen a Monaco csapata zárt, a negyedik a Rennes gárdája lett, míg a sokáig sokkal jobb helyen álló Nice lett az ötödik. De mi történt az alsóházban, ahol még a szezon lezárása után is komoly izgalmak következtek? A következőkben kiderül!

A francia Ligue 1 2021/22 szezonjának kiesői

A Troyes és a Clermont volt a szezon elején a feljutó csapat a Ligue 2-ből, így minden szem rájuk vetült, mint a legnagyobb esélyesek a kiesésre. Ezzel szemben végül bravúrosan mindkét csapat megmenekült a szezon végén a kieséstől (nem sokon múlott, tegyük hozzá), viszont nagymúltú gárdáknak nem sikerült ezt elkerülni. A Bordeaux és a Metz szörnyű teljesítményt nyújtva, egyaránt 31-31 ponttal, öt pont hátránnyal a bentmaradást érő helyektől, kiesett a másodosztályba. Sőt, közben kiderült, hogy a Bordeaux súlyos anyagi gondokkal küzd, úgyhogy őket a francia szövetség még mélyebbre rangsorolta. 

A kiesési osztályozót érő helyre a Saint-Étienne csapata került oda 32 ponttal, tehát nekik sem múlott sokon az egyenes kiesés. Viszont a kiesési osztályozón két 1-1-es mérkőzés után tizenegyesekkel alulmaradtak a másodosztályú Auxerre csapatával szemben, így a Saint-Étienne is távozott az első ligából hosszú évek után.

Egyéb érdekességek

A francia Ligue 1 legnagyobb hazai győzelme a Rennes nevéhez fűződik, nem is egyszer, hanem kétszer. A PSG-t is legyőző Rennes ugyanis 6-0-ra nyert a Clermont és a Bordeaux ellen, de érdekesség, hogy ez a csapat hozta a legnagyobb idegenbeli győzelmet is, amikor 5-0-ra nyert idegenben a Saint-Étienne ellen. A leghosszabb győzelmi sorozat a ligában nem a PSG, hanem a Monaco nevéhez fűződik, amely 9 meccset tudott megnyerni egyhuzamban. A Lorient csapatának pedig 15 meccsen keresztül nem sikerült nyernie, bár szerencsére döntetlenek azok voltak azért közben, nem úgy, mint a Saint-Étienne esetében, amely 9 meccset bukott el sorozatban.

A bajnokság gólkirálya a végül a Párizsban maradó Kylian Mbappé lett, aki 28 gólt szerzett a 38 meccsen, megelőzve ezzel Ben Yeddert, aki a Monaco színeiben rúgott 25 gólt. Érdekesség, hogy a bajnokságban volt egy játékos, aki háromszor is kapott piros lapot, a Nice színeiben játszó brazil Dante személyében. De kíváncsiak vagyunk még hasonló írásokra? Akkor azt javasoljuk, hogy kövesse mindenki az LV BET sportfogadási blogját és oldalát, ahol számtalan nagyszerű fogadási lehetőség mellett rengeteg érdekesség is olvasható!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *