ICF Canoe Sprint World Championships

ICF Canoe Sprint World Championships

2022 ICF CANOE SPRINT WORLD CHAMPIONSHIPSJokavuotinen ICF Canoe Sprint World Championships eli ratamelonnan maailmanmestaruuskilpailu, on tärkein arvokilpailu (olympialaisten lisäksi) koko kisakalenterissa. Vuonna 2022 se järjestetään Halifaxissa, Kanadassa. 3–7 elokuuta 2022. Yli tuhat kilpailijaa 70 eri maasta ottavat toisistaan mittaa sekä miesten että naistenkin puolella, mutta sprintti on kaiken huipentuma.

Jos pidät lukemastasi, löydät lisää vedonlyöntianalyysejä tulevista urheilutapahtumista LVBET-urheilublogistamme!

  • ICF kanoottien sprintin maailmanmestaruuskilpailut
  • ICF kanoottisprintin maailmanmestaruuskilpailut: Ennakkosuosikkeja
  • Vedot ICF Canoe Sprint World Championships -kilpailuun suoraan LVBETiltä

ICF kanoottien sprintin maailmanmestaruuskilpailut

Ratamelonnan MM-tasolla käydään kilpailut kajakilla ja kanadalaiskanootilla. Kisaluokkia on yhteensä kolme: yhden, kahden tai neljän henkilön luokat. Itse kisamatkat ovat muuttuneet hiukan vuosien varrella, mutta nykyisin kilpaillaan 200, 500, 1000 sekä 5000 metrin kilpailut. Myös 4 x 200 m viestikilpailu melotaan kisoissa. Jos olet vielä uusi lajin seuraaja, on hyvä tietää, että jos esimerkiksi kisa listataan formaatissa MC-2 500 m, tarkoittaa tämä sitä, että kaksi mieskilpailijaa ovat kanootissa, ja he kilpailevat 500 metrin matkalla. Esimerkiksi taas WK1 tarkoittaisi yhden naiskilpailijan kilpailua, joka käydään puolestaan kajakilla.

Ensimmäinen virallinen melontaan liittyvä ICF-kilpailu järjestettiin Ruotsissa vuonna 1938, eli juuret tälläkin urheilulajilla kantavat hyvin kauas. Itse maailmanmestaruuskilpailut järjestetään jokaisena vuonna, jolloin ei ole olympiavuosi. Tästä syystä siis esimerkiksi vuonna 2024 ei järjestetä kisoja. Vuonna 2020 taas Saksaan suunniteltu kilpailu peruttiin pandemian vuoksi.

Suomessakin kilpailu on järjestetty kaksi kertaa Tampereella vuosina 1973 ja 1983. Kanoottien sprintissä eniten mitaleja historiallisesti on voittanut ylivoimaisesti Unkari, ja toisena on Saksa mitalitaulukossa. Suomeenkin on tullut yhteensä 13 mitalia, joista 7 on kultamitaleja.

Tänä vuonna itse kilpailu käydään 3–7. elokuuta Kanadassa, Banook-järvellä Halifaxissa. Kilpailun teemaan kuuluu arvostus mantereen alkuasukkaita kohtaan, joille myös melonta eri muodoissaan on ollut historiallisesti tärkeä elinehto.

ICF-kanoottisprintin maailmanmestaruuskilpailut: Ennakkosuosikkeja

Miesten puolella voidaan lähteä katsomaan ensimmäiseksi maailmanranking-listaa, josta saadaan paras kuva lähtöasetelmista. Mikä tekee tästä kuitenkin monimutkaista, on tietysti se, että matkoja on eri pituisia. Tietyt kilpailijat erikoistuvat usein noin kahteen matkaan, mutta on myös pidettävä mielessä, että joukkuetasollakin käydään kovaa kilpailua yksittäisten mitalien lisäksi.

Esimerkiksi saksalainen Conrad-Robin Scheibner löytää itsensä 500 metrin kanootin listasijoitukselta 2, kun taas 1000 metrin listalta löytyy hän (jaetulta) sijalta viisi. Berliiniläismies on kuitenkin erittäin kova nimi, kun lähdetään miettimään voittajasuosikkeja molemmilla matkoilla. Scheibner kilpailee usein myös C-4 sarjassa (eli neljän miehen kanoottisarjassa). Suurin henkilökohtainen menestys on kuitenkin kiteytettävissä esimerkiksi vuoden 2021 Kööpenhaminan maailmanmestaruuskisoihin, jolloin kaveri nappasi kultaa sekä 500/1000 metrin kilpailuissa.

Molemmilla matkoilla on kuitenkin maailmanlistan kärkisijalla lajin kuubalaistähti, vasta 21-vuotias Jose Ramon Pelier. Jos siis miesten kanoottisprintissä on yksi nimi joka kannattaa pitää mielessä vielä vuosiksikin, on se tämä. Käytännössä nimi tuli esiin vuonna 2019, jolloin hän voitti miesten 1000 metrin maailmancupin kilpailun Puolassa. Tämän jälkeen jälki on ollut kuumaa: Menestystä tuli myös 2020 Tokion kesäolympialaisissa, ja vuonna 2021 tuli jälleen Venäjällä maailmancupin ykkössijoitus.

Kuinka sitten esimerkiksi 29-vuotias tsekkiläislegenda Martin Fuksa tulee taistelemaan Halifaxissa? Mitaleja tällä miehellä on maailmanmestaruustasolla jo 10 kappaletta (ja 15 Euroopan tasolla). Hidastumisen merkkejä ei vieläkään ole havaittavissa, ja esimerkiksi 2021 Puolassa tuli jälleen tuplakultamitali 500/1000 metrin kilpailuissa.

Näiden kolmen miehen lisäksi on vielä useita muita laatunimiä, jotka tulevat haastamaan mitalipaikoista.

Naisten puolella ei olekaan 1000 metrin kanoottisprinttiä, vaan tärkeimmät matkat käydään 200 ja 500 metrin mitoilla. Kuuban kultainen sukupolvi tulee tässäkin kohtaa esille vahvasti: Yarisleidis Cirilo on vasta 20-vuotias kanoottisprintteri, joka löytää itsensä 200 metrin ensimmäiseltä rankingsijoitukselta, vaikkei kultamitalia ole vielä tullutkaan maailmanmestaruuskisoissa. Hän yltää myös 5000-metrin kakkossijalle.

31-vuotias chileläinen Maria Mailliard on taas ehdoton legenda lajissa. Mitaleja on tullut 500 ja 5000 metrin kisoissa jos vuodesta 2013 lähtien. Nykyisin hän löytääkin itsensä rankinglistan ykkössijoitukselta molempien matkojen saralla.

Naisten 500-metrin puolella on taas kärkikolmikko täynnä eri nimiä. Esimerkiksi yllä mainittu Cirilo ei kilpaile lainkaan tässä sarjassa, kun taas Mailliard löytyy sijalta neljä. Ukrainan Liudmyla Luzan on ehdottomasti 500-metrin spesialisti, vaikka pronssia tuli toki myös 200 metrin matkalla viimeksi Tokion olympialaisista 2020. 500 metrillä Luzan kilpailee yksinään, tuplissa sekä neljän kanooteissa: Menestys on yhtä kovaa sarjasta riippumatta tällä matkalla.

Joukkuetasolla miesten puolella kovat joukkueet tällä hetkellä ovat: Ukraina, Kuuba, Saksa, Puola, Unkari ja Italia. Naisten joukkuetasolla taas nähdään paljon samoja maita huipputasolla: Ukraina, Unkari, Puola, Kuuba, Saksa, Espanja ja Chile ovat hyviä lähtökohtia kun aletaan tutustumaan lajiin.

Vedot ICF Canoe Sprint World Championships -kilpailuun suoraan LVBETiltä

LVBET tarjoaa kohteita kanoottisprintterin faneille hyvin kilpailukykyisillä kertoimilla. Suosittelemme ehdottomasti tarkastelemaan nimiä, joita olemme maininneet yllä, kun lähdetään miettimään voittajasuosikkia. Rankinglistan lisäksi on hyvä tutkailla etenkin 2021 Kööpenhaminan kisoja, sekä Tokion 2020 olympialaisia. Etenkin olympialaiset ovat aina uskomattoman tärkeät kisat melontamaailmassa.

Tulemme myös jatkossa päivittelemään LVBET-urheilublogissamme tärkeistä kanoottisprintin tapahtumista, sekä melontakilpailuista yleensä. Melonta on kaiken kaikkiaan hyvin monipuolinen laji, jossa huippuatleettiset urheilijat taistelevat voitoista.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *