United Kingdom Speedway Grand Prix Cardiff

United Kingdom Speedway Grand Prix Cardiff

FIM Speedway GP of Great Britain - CardiffBrittiensaarten Walesin suurimmassa kaupungissa, Cardiffissa, ollaan ajeltu Speedway-karkeloita jo vuodesta 2001, ja tänä vuonna se ajetaan 13. elokuuta. Speedway ei välttämättä ole monelle suomalaiselle vielä tässä vaiheessa kovin tuttu laji, joten käymme myös hiukan yleisesti läpi tätä huikeaa urheilulajia – pitäen mielessä vedonlyöntivinkkelin.

Mikäli pidit lukemastasi, löydät lisää samankaltaisia artikkeleita LVBET-urheilublogistamme!

  • FIM Adrian Flux British Speedway GP: Historiaa ja lajista yleisesti
  • FIM Speedway SGP 2022: Cardiff vedonlyöntianalyysi
  • Vedot Speedway GP Cardiff kilpailuun suoraan LVBETiltä

FIM Adrian Flux British Speedway Grand Prix

Speedway on yksinkertaisuudessaan moottoripyöräkilpailu, jossa ajetaan soikon muotoisilla hiekkaradoilla kierroksia. Lajin oikea viihdearvo tulee kuitenkin siitä, ettei kilpailijoiden pyörissä ole lainkaan jarruja tai vaihteita. Kaarteissa siis pyörät laitetaan sivuluisuun, jotta vauhtia saadaan alaspäin – mikäli sellaiseen on edes tarvetta. Speedwayssä laitetaan myös laidat radan ympärille turvallisuuden vuoksi. Lopputuloksena lajin rata muistuttaa hivenen NASCAR-kilpailua (tai kenties ravirataa), joskin asfaltin sijaan pöllytetään kunnolla hiekkaa, ja luonnollisesti suorat ovat huomattavasti lyhyempiä. Tämä onkin penkkiurheilijan kannalta parempi, sillä koko rata nähdään helpommin kerralla katsomosta.

Speedwayssä ajetaan Formula 1:sen tapaan Grand Prix formaatissa mestaruudesta läpi kauden. Lajin aikaisempi, yksittäisen finaalikisan ajaminen korvattiin GP:llä vuonna 1995. Ensimmäinen Grand Prix mestaruus meni tanskalaiselle lajin legendalle, Hans Nielsenille. Tanskasta puheen ollen, on Speedway melkoisen suosittu esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa ja Puolassa (sekä muutenkin Keski-Euroopassa), muttei jostain syystä ole koskaan kunnolla lyönyt läpi suomen moottoriurheilufanien keskuudessa. Etenkin pohjoismaissa ajellaan myös lajin arktista variaatiota, jääspeedwaytä. Tampereen Ratinan stadionilla ajettiin jopa virallinen Speedway kalenteriin kuuluva Grand Prix vuosina 2014-2015, jonka jälkeen toiminta vain loppui mitä ilmeisimmin taloudellisista syistä.

Todellisuudessa Speedwayn juuret kantavat aina vähintään jopa 1936 vuoteen saakka, ja sen ensimmäinen virallinen Speedway maailmanmestaruus meni sinä vuonna Australian Lione van Praagille.

Moni voi ihmetellä, miksi tätä kyseistä ajoa kutsutaan brittien GP:ksi, eikä yksinkertaisesti esimerkiksi Walesin/Cardiffin Grand Prix -kilpailuksi. Syy tähän on se, että kilpailu teki debyyttinsä vuonna 1995 Lontoossa, jonka jälkeen 1997 pidettiin yksi kilpailu Bradfordissa. Vuodet 1998, 1999 sekä 2000 ajettiin taas Coventryn kaupungissa, kunnes vihdoin vuotena 2001 päädyttiin Cardiffin Millennium Stadiumiin.

Vuonna 2022 FIM Speedway kisakalenteriin kuuluu yhteensä 12 Grand Prix kilpailua, sekä tietysti EM- ja MM-kisat. SGP 2022 lähtee käyntiin Kroatiassa 30. huhtikuussa, ja päättyy lopulta Australiaan 5. marraskuuta. Cardiffin osakilpailu on seitsemäs, eli se sijoittuu juuri SGP2022-kalenterin keskivaiheeseen (13. elokuuta 2022).

Kaiken kaikkiaan Speedway on erittäin viihdyttävä laji, mitä tulee sen seurantaan, joskin sitä ei olla koskaan markkinoitu kunnolla pärjätäkseen F1:selle tai rallille.

FIM Speedway SGP 2022: Cardiff vedonlyöntianalyysiä

Tekstin kirjoitushetkellä ei olla vielä ihan päästy viidenteen GP-osakilpailuun (Puolassa). Luonnollisesti myös Togliattin GP (Venäjällä), joka normaalisti olisi kuudentena ennen Cardiffia, on peruttu tältä erää. Tässä vaiheessa voimme siis perustaa vedonlyöntianalyysit neljännen ensimmäisen GP-kilpailun perusteella, sekä tietysti katsastella historiaa yleisesti Cardiffin radalla.

Tällä hetkellä puolalaisilta löytyy kaksoisjohto Speedwayssä. Bartosz Zmarzlik aloitti vahvasti sijoittumalla heti kroatiassa ensimmäiselle paikalle, ja on pitänyt edelleen paalupaikasta kiinni pistemäärällä 62. Toisena löytyy Maciej Janowski, joka symbolisesti taas aloitti kroatiassa sijoittumalla toiseksi, ja löytää itsensä edelleen toiselta paikalta 51 pisteellään.

Melkoinen ero siis jo löytyy ensimmäisen ja toisen väliltä: 11 pistettä tässä vaiheessa on kova tulos Zmarzlikilta. Kyseinen kilpailija onkin ennakkosuosikki GP-mestaruuteen: Zmarzlik on aloittanut 68 GP:tä, ja voittanut niistä 16 kertaa (33 palkintopallisijoitusta).

Kolmantena kolkuttelee lajin nykyhetken vakuuttavin tanskalaiskilpailija Leon Madsen, joka on yhden pisteen päässä kakkossijasta, eli lähellä ollaan kaatamassa puolalaisdominanssia.

Neljäs sija löytyy ruotsalaislegendalta, Fredrik Lindgreniltä, ja taas brittien niin ikään nelinkertainen maailmanmestari, Tai Woffinden löytyy vitossijalta.

Speedwayssä useat kilpailijat ovat lähes 30-vuotiaita, tai vanhempiakin. Samat kilpailijat ovat taistelleet toisiaan vastaan vuodesta toiseen. Toisin kuin esimerkiksi F1:sessä, ei Speedwayssä tehdä oteta kilpailijoita talleihin sponsorisyistä, vaan meriitti ja rakkaus lajiin ovat päättävät tekijät.

Kenties kuitenkin paras tapa alkaa miettimään Cardiffin tulevaa voittajaa, on katsoa kyseisen radan kisahistoriaa. Vuonna 2019 voitto meni juurikin Tanskan Leon Madsenille, ja hänelle saataisiin varmasti hiukan kovemmat kertoimet kuin puolalaiskaksikkoon. Vuonna 2018 voitto meni Zmarzlikille, kun taas vuonna 2017 voiton nappasi kaima Maciej Janowski.

Kilpailijoita koko Speedway GP:stä löytyy 19 kappaletta, joista todellisuudessa ainakin 10 pystyy voittamaan kilpailun hyvänä päivänään, joka tekee toki vedonlyömisestä mielenkiintoista. Esimerkiksi GP-taulukon sijalta 11 löytyvä australialainen Max Fricke voitti toisen kilpailun Varsovassa, vaikkei muuta kisamenestystä ole juurikaan tullut tällä kaudella.

Vedot Speedway GP Cardiff 2022 kisaan suoraan LVBETiltä

LVBET tarjoaa erittäin kilpailukykyiset kertoimet ja ajankohtaiset kohteet Cardiffiin, sekä muihin SGP 2022 kilpailuihin.

Löydät myös lisää urheilu- ja vedonlyöntianalyysiä meidän urheilublogistamme, jossa yritämme rakentaa analyysiä vetojen helpottamiseen.

Lähtisimme itse veikkaamaan Leon Madsenia taikka puolan kaksikkoa, mutta Speedwayssä tapahtuu aina yllätyksiä, ja kovia kilpailijoita löytyy useita. Myös Fredrik Lindgren, Tai Woffinden, Martin Vaculik taikka viime kisan voittaja, Patryk Dudek ovat mielenkiintoisia vetoja.

25 heinäkuuta järjestettävä Gorzowin GP kertoo myös paljon tulevasta, kun lähdetään Cardiffiin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *