Volleyball Nations League – Lentopallo

Volleyball Nations League – lentopallo

Maailman parhaat maajoukkueet kohtaavat jälleen lentopallossa, kun kesällä starttaa Volleyball Nations League. Ensimmäisen kierroksen otteluita pelataan kahdessa lohkossa 6. kesäkuuta alkaen. Volleyball Nations League pitää sisällään aina 12 maailman parasta maata sekä 4 haastajan rooliin valittua joukkuetta.

Lohkoa 1 isännöi aina kova lentopallon mahtimaa Brasilia. Samassa lohkossa Brasilian kanssa kamppailevat Australia, Iran, Japani, Hollanti, Tunisia, Slovenia ja USA. Tässä lohkossa piti pelata myös Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjän maajoukkue, mutta Ukrainaan tapahtuneen hyökkäyksen johdosta Venäjä on suljettu FIVB:n kansainvälisen lentopalloilun ulkopuolelle toistaiseksi. Näin ollen Nations League (VNL) pelataan ilman olympiahopeaa Tokiossa voittanutta Venäjän joukkuetta. Venäjän paikan ansaitsi rankingin perusteella Tunisia.

Lohko 2 on kenties vielä ensimmäistäkin kovempi. Lentopallo saa kyytiä, kun kentällä nähdään Argentiina, Bulgaria, Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Puola ja Serbia. Jo tämän lohkon haastajapuolen joukkueet Bulgaria ja Kanada ovat täyttä timanttia. Kun sekaan lyödään hallitseva maailmanmestari Puola ja hallitseva mlympiavoittaja Ranska, voi pelin tason taata olevan korkealla. VNL-lohkoa 2 isännöi ensimmäisellä viikolla Kanada.

Lentopallo: säännöt

Lentopallo pelinä on suurimmalle osalle tuttu, mutta käydään kuitenkin läpi muutamia perusasioita. Lentopalloa pelataan kahdella 81 neliön kenttäpuoliskolla, joita erottaa 243 cm korkeudessa verkko. Joukkueesta on kerrallaan kentällä 6 pelaajaa ja tavoitteena on toimittaa pallo vastustajan kenttään ja kimmottaa se vastustajan pelaajien kautta rajojen ulkopuolelle. Joukkueet voivat käyttää tähän kolme kosketusta, ja pallo on pidettävä ilmassa koko ajan. Sama pelaaja ei voi koskea palloon kahta kertaa peräkkäin.

Lentopallossa on aloituskokoonpanossa kerrallaan 7 pelaajaa, joiden roolit ovat useimmiten seuraavat: 1 passari, 1 hakkuri, 2 yleispelaajaa, 2 keskitorjujaa ja 1 libero. Liberon tunnistaa erivärisestä paidasta ja siitä, että hän pelaa vain takakentällä. Mitä korkeammalla tasolla lentopalloa pelataan, sitä fyysisempää peli on. Volleyball Nations League tarjoilee lentopalloa maailman huipulta, joten kovimpien pelaajien hyökkäykset lähtevät jopa 350 cm korkeudesta ja palloa syötetään yli 120 km/h nopeudella.

Ennakkoasetelmat – Nations League (VNL)

Venäjän poissaolo avaa taistelua kärjessä entisestään. Koko Nations Leaguen voittajaksi suurimpia suosikkeja ovat varmasti Puola, Brasilia, Ranska ja Italia. Katsotaan seuraavaksi muutamia faktoja kustakin suosikkijoukkueesta.

Puola

Puola on hallitseva maailmanmestari ja loistava lentopallojoukkue. Sen laitapelaajat hakkuri Bartosz Kurek ja Wilfredo Leon ovat pelipaikoillaan kenties maailman parhaita. Joukkueesta ei löydy heikkoa lenkkiä silloin, kun se pelaa parhaimmalla miehistöllään.

Brasilia

Brasilia on ylivoimaisten vuosiensa jälkeen tehnyt onnistunutta nuorennusleikkausta ja joukkue on aina vaarallinen. Kokenut passari Bruno Rezende saa rinnalleen kovia hyökkääjiä. Brasilia on aina tunnettu taitavasta pelistään eikä uusi sukupolvi häviä vanhoille legendoille pätkääkään.

Ranska

Ranska on hallitseva olympiavoittaja ja yksi suosikeista aina, kun se turnaukseen mukaan lähtee. Yksi joukkueen suurimmista tähdistä on Venäjällä ammatikseen lentopalloa pelaava Ervin Ngapeth. Hän on paitsi äärettömän hyvä yleispelaaja ja tehokas hyökkääjä, myös todella viihdyttävä pelaaja seurattavaksi. Moni ei uskonut Ranskan mahdollisuuksiin Tokiossa, mutta joukkue hiljensi epäilijät yksi kerrallaan.

Italia

Italian lentopallomaajoukkue on myös Brasilian tapaan kokenut luonnollista sukupolvenvaihdosta viime aikoina. Tuliset hyökkääjät Juantorena ja Ivan Zaitsev ovat saaneet tehdä tilaa mm. vasta 20-vuotiaalle hakkurille Alessandro Michielettolle. Passarina häärii 25-vuotias Simone Giannelli. Italia on hallitseva Euroopan mestari ja aina valmis haastamaan kenet tahansa.

Nations League, LV Bet ja vedonlyönti

Kansainvälisestä lentopallosta vetoa lyödessä on erittäin tärkeää olla tietoinen joukkueiden kokoonpanoista. Ei ole aivan itsestään selvää, että kaikki huippujoukkueet lähtevät Nations Leaguen otteluruuhkaan parhailla pelaajillaan. Jos edellä mainittuja supertähtiä jätetään esimerkiksi vieraspeleistä pois, on vaikkapa Italian ylivoima haastajiin verrattuna käytännössä menetetty. Jos lyöt vetoa ottelun lopputuloksesta, odota tietoja kokoonpanoista. Jos lyöt vetoja siitä, kuka voittaa koko Volleyball Nations Leaguen, pidä silmällä FIVB:n sivuja ja jokaisen joukkueen virallista rosteria kesän alussa.

Suosituin tapa lyödä vetoa on ehdottomasti koko turnauksen voittajaveto. Suosikkeja on nostettu esiin jo aiemmin. Ottelukohtaiseen vedonlyöntiin LV BET tarjoaa hyviä kohteita esimerkiksi erätasoituksella. Näin saadaan luotua jännitystä myös sellaisiin otteluihin, jotka eivät ole ennakkoon niin tasaisia.

Nations League käynnistyy 7. kesäkuuta kahdessa 8 joukkueen lohkossa. Lohkot sotketaan aina täyden peliviikon jälkeen uudestaan, ja viikkoja on yhteensä kolme. Jokaisella viikolla pelataan 30 ottelua, joten laadukasta lentopalloviihdettä riittää koko kesäksi! Nations League -finaalit pelataan heinäkuun 20. alkaen suorina pudotuspeleinä. Finaaleissa nähdään kesän 8 parasta joukkuetta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *