2022 Ranskan ympäriajo – 2022 Tour de France

2022 Ranskan ympäriajo – 2022 Tour de France

Maantiepyöräilyn legendaarinen Ranskan ympäriajo eli Tour de France (TdF) polkaistaan käyntiin heinäkuun 1. päivänä 2022 Tanskan Kööpenhaminasta. Pyöräily on Tanskassa erittäin suosittua, ja TdF-startti sekä ensimmäisten etappien järjestäminen otettiin Tanskassa vastaan suurella kunnioituksella. Katso 2022 Tour de France vedonlyöntikohteet LV BET vedonlyöntisivustolta.

  • Ranskan ympäriajon taustatietoa – tutustu kilpailun perustietoihin
  • Tour de France 2022 vedonlyönti – parhaat vedonlyöntivinkit
  • Tour de France draamaa – lue mielenkiintoisista tapahtumista Ranskan ympäriajoissa
  • Vedonlyönti Ranskan ympäriajo 2022 tutustu parhaisiin vedonlyöntikertoimiin

Ranskan ympäriajon taustatietoa

Nimestään huolimatta Ranskan ympäriajon etappeja on poljettu jo pitkään useissa eri Euroopan valtioissa. Startti järjestetään nyt ensimmäisen kerran kisojen historiassa Tanskassa. Muita vuoden 2022 TdF-kisaisäntämaita ovat Tanskan ohella Belgia ja Sveitsi sekä tietysti Ranska.

Tanskassa poljetaan kolme etappia, yhteensä 384 kilometriä kolmen päivän aikana. Tanskan tasamaaston jälkeen pidetään välipäivä ja siirrytään polkemaan pääasiassa mäki- ja vuoristoetappeja Ranskan, Belgian ja Sveitsin alueille. Ranskan ympäriajon 2022 perustietoja:

  • Kilpailun kesto: 24 päivää sisältäen 21 kisapäivää ja 3 lepopäivää
  • Lyhyin kisaetappi: 13 km – starttipäivä
  • Pisin kisaetappi: 220 km – 7. heinäkuuta Belgian Binchestä Ranskan Lowryyn
  • Kilpailun maalialue: Pariisin Champs-Élysées – Riemukaari, 24. heinäkuuta

Tour de France on pyöräilymaailman ylivoimaisesti arvostetuin kisa, johon mahtuu joka vuosi runsaasti vaihtelua kärkitaistossa ja draamaa kisapäivien kulussa. Kokonaiskilpailun voittaja selviää aina varmuudella vasta sitten, kun kaikki pyöräilijät ovat ylittäneet maaliviivan.

Tour de France 2022 vedonlyönti

Tärkein vedonlyöntikohde Ranskan ympäriajossa on luonnollisesti koko kisan voittajan veikkaaminen. Kokonaiskilpailun voittajan ohella Ranskan ympäriajon aikana pyöräilijöitä palkitaan myös useissa muissa kategorioissa, joita saatetaan myös tarjota vedonlyöntikohteiksi. Näitä ovat esimerkiksi sprintti- ja mäkiosuuksien nopeimmat kilpailijat sekä pistelaskun voittaja. Pistelaskukategorian voi voittaa mahdollisimman tasaisella suorituksella kaikilla etapeilla, vaikka tulos ei kokonaiskisan voittoon riittäisikään. Alle 25-vuotiaille kilpailijoille on myös oma kategoria, jossa palkitaan parhaiten kokonaiskilpailussa menestynyt nuori pyöräilijä.

Usein vedonlyöntimahdollisuuksia tarjotaan myös eri etappien voittajien sekä joukkueiden paremmuusjärjestyksen osalta. Pyöräily Tour de France –kisassa on yksilösuorituksen ohella myös vahvasti joukkuelaji, jossa tehokkaan ja toimivan pyöräilytallin huollolla on suuri merkitys. Vahvoja ehdokasnimiä joukkuekisan voittoon ovat esimerkiksi UAE Team Emirates ja Jumbo-Visma.

Vuosien 2020 ja 2021 kokonaiskilpailujen voiton on vienyt slovenialainen Tadej Pogačar. Hän nousi kotimaassaan lähes kansallisankarin asemaan voitettuaan ensimmäisenä slovenialaisena Ranskan ympäriajojen kokonaiskisan vain 21-vuotiaana. Hänen maanmiehensä Primož Roglič jäi vain 59 sekunnin päähän varmistaen niin ikään historiallisen kaksoisvoiton Slovenialle vuoden 2020 kisassa. Sekä Pogačar että Roglič janoavat vuoden 2022 voittoa ja ovat ennakkosuosikkien asemassa.

Slovenialaisten kannoilla voittajasuosikiksi on noussut tanskalainen Jonas Vingegaard, joka otti kaikkien yllätykseksi kokonaissarjan hopeasijan Tour de France 2021kisassa. Vuoden 2019 Tour de France -voittaja, kolumbialainen Egan Bernal on myös yksi tämän vuoden voittajaveikkauksen suosikeista, mutta tammikuussa harjoituslenkillä koettu vakava kolari linja-auton kylkeen aiheutti ikävän katkon Bernalin harjoituksiin. Yksitoista murtunutta kylkiluuta ja joukko muita vammoja ei ole kuitenkaan tätä voitonnälkäistä pyöräilijää lannistanut. Kuukausi onnettomuuden jälkeen Bernal tuli takaisin julkisuuteen ja ilmoitti jälleen harjoittelevansa täysillä kauden kisoja varten.

Muita varteenotettavia nimiä vuoden 2022 TdF-kisan palkintopallille ovat esimerkiksi viime vuoden kokonaiskisan neljänneksi kivunnut Ben O’Connor Australiasta ja viime vuoden kisan kolmanneksi sijoittunut Richard Carapaz Ecuadorista.

Tour de France –draamaa

Kolareilta ja onnettomuuksilta ei ole vältytty Tour de France –kisojen aikana. Yksi historian pahimmista kolareista tapahtui Tour de France 2021 –kisassa Luoteis-Ranskassa. Järkyttävä tapahtuma tunnetaan yksinkertaisesti nimellä Tour de France Crash. Brestistä Landernauhun suuntautuneella etapilla katsojan suurikokoinen kyltti osui saksalaiseen pyöräilijään, Tony Martiniin, kaataen hänet maahan. Hänen kannoillaan polkeneet useat kymmenet pyöräilijät osuivat puolestaan Martiniin ja kaatuivat aiheuttaen suuren kolarisuman. Useat kilpailijat saivat luunmurtumia ja muita vakavia vammoja joutuen keskeyttämään kisan.

Surullisenkuuluisa on myös Tour de Francea riivannut dopingin käyttö ennen koko skandaalin julkituloa. Hurijmmissa silminnäkijätarinoissa kerrotaan pyöräilijöiden vielä 1990-luvulla piikittäneen dopingaineita kisan aikana saatuaan huoltoautolta tiedon, että etapin jälkeen kilpailija ei joudu testeihin. Tuolloin toimintatapana oli valita satunnaisesti pyöräilijöitä testeihin ja ilmoittaa huoltojoukoille testattavat urheilijat kisan aikana. Tour de Francen suurin voittajanimi Lance Armstrong paljastui yhdeksi dopingaineiden suurkuluttajaksi, ja menetti lopulta kaikki seitsemän TdF-voittoaan. Armstrongin tapaus on urheilumaailman suurimpia dopingskandaaleja.

Hämmentävän kummallisia ovat myös historialliset kuvat Tour de Francen alkuvuosilta 1900-luvun alusta. Oli täysin tavallista, että keuhkoja ”avattiin” tupakoimalla ennen mäkiosuuksia ja energiajuomana nautittiin ranskalaista samppanjaa pitkin kisapäivää. Nykyään ajat ovat toiset ja dopingskandaaleistakin on opittu, joten vastaavia ei enää nähdä Tour de Francella.

Vedonlyönti Ranskan ympäriajo 2022

LVBETin sivustolla voit lukea lisää Ranskan ympäriajosta sekä lyödä vetoa lopputuloksista. Pysy ajan tasalla Ranskan ympäriajoon liittyvissä uutisissa ja vedonlyöntitapahtumissa käymällä netin parhaan vedonvälittäjän sivustolla LV BET.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *