Kuinka lyödä vetoa: UFC

Kuinka lyödä vetoa: UFC

UFC Betting Odds & Lines - How to BetKirjoitamme usein tapahtuma- tai turnauskohtaisia artikkeleita täällä LV BETin urheilublogissamme. Toisinaan, kuten tämän artikkelin kohdalla, kerromme myös yleisvinkkejä liittyen tiettyyn urheilulajiin. UFC on MMA:n suurin organisaattori, ja se pitää sisällään paljon dataa ja statistiikkaa, jonka kautta saamme yliotteen vedonlyömiseen. Seuraavaksi kerromme muutamat asiat joilla päästä alkuun kun lähdetään lyömään vetoa UFC:n parissa.

Jos pidit lukemastasi, löydät lisää hyödyllisiä työkaluja LV BETin urheilublogista!

  • Matemaattiset faktat ja hyödyllinen metriikka UFC-otteluissa
  • Lisää vedonlyöntivinkkejä UFC/MMA-tapahtumiin
  • Vedot MMA ja UFC-otteluihin suoraan LV BETiltä

Matemaattiset faktat UFC-vedonlyönnissä

Verkosta löytyy hyödyllisiä sivustoja, jotka keräävät dataa UFC-ottelijoista. Yksi näistä on esimerkiksi UFCstats.com. Sivustolta voimme esimerkiksi nähdä kuinka monta lyöntiä tai potkua (strikes) ottelija yrittää keskimääräisesti, ja mikä tärkeämpää, kuinka moni näistä prosentuaalisesti menee perille asti. Esimerkiksi raskaansarjan otteluissa tappelijat usein luottavat iskutaitoihinsa. Tässä vaiheessa, jos löydettäisiin kaksi hyvin tasaväkistä taistelijaa, voitaisiin lähteä vertaamaan heidän iskuprosenttejaan.

Lyönnit ja potkut eivät tietenkään ole ainoa tapa otella UFC:ssä, ja tässä vaiheessa tulevat esiin eri ottelutyylit, ja kuinka asiaa voidaan miettiä ikään kuin kivi, paperi ja sakset -tyyppisenä ideana, mutta lisäulottuvuuksilla. Sanotaan vaikka että brassijujutsun mustavyö ottelee tyypillistä, vanhan liiton nyrkkeilijää vastaan. Tässä kohtaa pitää analysoida useita asioita, kuten miten ottelun nyrkkeilijä on historiallisesti pärjännyt BJJ-ottelijoita vastaan, ja mitkä ovat maahanvientiprosentit.

Jokaisella ottelijalla on omat vahvuudet ja heikkoudet, ja tästä syystä UFC-rankingissa paremmin sijoittuva ei välttämättä ole edes ennakkosuosikki otteluun. Vaikka listasijan yhdeksäs voitti pari kuukautta sitten ottelunsa UFC-rankingin kolmosta vastaan, ei se tarkoita sitä automaattisesti, että sama ottelija voittaisi ottelijan sijalta 11.

Otetaan sama virheajattelu esimerkiksi muusta urheilusta: Vaikka Tottenham voittaisikin Manchester Cityn liigaottelussaan, ei se tarkoita sitä, että Tottenham myös voittaisi kaikki joukkueet, jotka City kaatoi mestarien liigassa. Tällaisesta A, B, C pyramidiajattelusta on siis päästävä irti myös UFC-vedonlyönnissä.

Usein yksinkertaisesti ennakkosuosikki voittaa, ja tämä pätee toki jokaiseen urheilulajiin. Mietitään vaikka tilanne, jossa UFC-taistelukortti pitää sisällään 13 ottelua yhteensä illassa. Jos näissä kaikissa löisimme vetoa suosikin puolesta (eli ottelijan, jolla on pienemmät kertoimet), voittaisimme keskimääräisesti ja statistisesti näistä noin 8. Vedonlyönnissä ihmiset usein hakevat mieluusti sitä yllättäjävetoa, mutta MMA-otteluissa yllättäjä ei yksinkertaisesti voita, kun katsotaan todennäköisyyksiä.

Asia joka taas on uniikki UFC:ssä, ovat sijaisuustappelijat. Jos UFC-taisteluilta pitää sisällään 12-13 ottelua, näistä pareista usein ainakin yksi tulee perumaan ottelunsa esimerkiksi harjoitusten myötä muodostuvan loukkaantumisen vuoksi. Tällöin kehään heitetään sijaisuusottelija, jolla harvemmin on läheskään samalla tavalla aikaa valmistautua otteluun. Historiallisesti, sijaisottelijat voittavat vain noin 40 % otteluistaan, joten näitä vastaan on hyvä lähteä lyömään vetoa matemaattisesti.

Mielenkiintoinen metriikka löytyy myös kun lähdetään vertaamaan ikäeroja. Usein urheilussa, etenkin joukkueurheilussa, on kokemuksella suuri vaikutus pitkän ottelun psykologiseen paineenhallintaan. UFC:ssä luotetaan enemmän räjähdysmäiseen voimaan ja nopeuteen. Statistisesti ikäeron kasvaessa, nuorempi voittaa aina todennäköisemmin ottelun.

Lisää vedonlyöntivinkkejä UFC/MMA-tapahtumiin

Pienetkin asiat vaikuttavat huomattavasti UFC-ottelijoiden suorituskykyihin. Esimerkiksi kun ottelija vaihtaa paikalliskylänsä harjoitussalista huomattavasti ammattimaisempaan ja suurempaan harjoitusympäristöön, voi tällä olla massiivinen vaikutus ottelijan tuleviin suoritteisiin. UFC:ssä on paljon legendaarisia valmentajia ja harjoitussaleja, ja tieto näistä, ja tieto ottelijoiden harjoitusympäristöistä auttaa huomattavasti.

On myös hyvä pitää mielessä, että UFC-record on aina erillinen, ja huomattavasti vakuuttavampi metriikka, kuin yleisotteluhistoria. Tällä hetkellä esimerkiksi miesten raskaassa sarjassa ottelee paljon hypetetty Sergei Pavlovich. Jos katsotaan hänen koko virallista MMA-otteluhistoriaa, löydetään hyvin vakuuttava tulos 15–1. Mikä kuitenkin tärkeämpää, teki ottelija UFC-debyyttinsä vasta vuonna 2018, ja hänen UFC-tulos on tällä hetkellä 3–1. Käytännössä hänen hyvin vakuuttava 12–0 tulos tuli aikaisemmista otteluistaan ympäri venäjää. Paheksumatta muita sarjoja, hyppy UFC-otteluihin on verrattavissa suomalaisen jääkiekkoilijan Jesse Puljujärven loikkaa NHL-kentille; homma ei aina välttämättä lähde kulkemaan ihan samalla tavalla isommissa liigoissa.

Raskaastasarjasta puheen ollen, tämä on vaikein painoluokka vedonlyömisen kannalta, ja pitää sisällään riskejä. Kun ottelijat nimittäin painavat yli 100 kiloa, yksikin puhdas isku voi lopettaa ottelun. Volatiliteettiä löytyy siis eri tavalla, kun lähdetään katsomaan raskaansarjan ottelijoiden otteluhistoriaa. Täällä harvoin tulee vastaan 24–3 tyyppistä recordia, mitä taas voidaan nähdä kevyemmissä painoluokissa useastikin.

UFC/MMAotteluihin vedonlyönti on siitä niin hienoa, että eri muuttujia löytyy lähes niin paljon kuin vain halutaan ajatella. Miten ottelija voi psykologisella/mentaalisella tasolla otteluun lähtiessä? Ottelut lyödään lukkoon jo hyvissä ajoin, ja taistelijoilla on aikaa käydä psykologista sodan käyntiä hyvin pitkään. Täten eri tiedotustilanteiden ja pressitilaisuuksienkin seuraaminen voi olla elintärkeää vetojen optimoimiseen. Pienetkin asiat kuten kehonkielen lukeminen voi auttaa huomattavasti vedonlyönnissä, niin hassulta kuin se ehkä kuulostaakin.  

Vedot MMA-otteluihin suoraan LV BETiltä

Nyt kun ollaan saatu hyviä indikaattoreita mieleen, voidaan lähteä aloittamaan UFC-vedonlyönti, joka kuuluu ehdottomasti koko vedonlyöntimaailman eliittilajeihin. Pointti on vain se, että jos oikeasti lähdetään lyömään vetoa pidemmällä juoksulla etenkin UFC:ssä (ja halutaan oikeasti rikastua), on hyvä miettiä vedonlyöntiä laajemmin kuin vain luottaa omaan mutuun.

LV BETin vedonlyöntiportaali tarjoaa vetokohteita useisiin UFC-tapahtumiin, sekä myös muihin Mixed Martial Arts -tapahtumiin ympäri maailmaa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *