Az El Clasico több, mint egy mérkőzés

Az El Clasico több, mint egy mérkőzés

El Clásico: The greatest game on Earth?Az El Clasico névvel illetnek minden olyan mérkőzést, amelyen a spanyol labdarúgó-bajnokság, a La Liga két ősi riválisa, az FC Barcelona és a Real Madrid találkozik. Korábban ez a megnevezés csak a LaLiga sorozatában vívott meccseikre hivatkozott, viszont most már minden Real Madrid Barcelona mérkőzés egy El Clasico, függetlenül attól, hogy nemzetközi kupában vagy a spanyol kupában zajlik. Nem csak a LaLiga meccsek között, de a világ labdarúgó mérkőzéseit is figyelembe véve az egyik legnagyobb klubmérkőzés, amit játszanak minden évben. Ez a Real Barca meccs mindig is ismert volt intenzitásáról, hangulatáról, rengeteg extra gólörömöt és eseményt láthattunk már ezeken.

A rivalizálás a klubok között nem csak azért van, mert a LaLiga tabella általában ezzel a két csapattal kezdődik és ez a két csapat a legerősebb Spanyolországban. A Barcelona – Real Madrid azért is ekkora rangadó, mert Madrid és Barcelona a két legnagyobb spanyol város. Ráadásul sokak szerint politikailag is komoly szembenállás van közöttük. Hiszen Madrid mindig is a spanyol egység fő bázisának számított, míg Barcelonában a katalán nacionalizmus az irányadó. A két csapat emellett a világ legértékesebb labdarúgó klubjai közé is tartozik, nem csoda, hogy a spanyol bajnokság tabella első 1-2 helyén általában ők szoktak végezni.

Még azok is egyébként, akik nem annyira vannak oda a fociért, a La Liga eredmények között legalább ezt az egyet figyelik és ismerik, sőt a La Liga meccsek között ennek van a legnagyobb nézettsége szinte minden egyes szezonban, kupasorozatban. De kíváncsiak vagyunk még többre? Azt javasoljuk mindenkinek, hogy kövesse az LV BET sportfogadási blogját, ahol számtalan egyéb érdekesség mellett az aktuális Real és Barcelona meccsekre fogadási tippek is elérhetőek. A következőkben lesz tehát szó:

  • A két csapat közötti derbi bemutatásáról
  • Az El Clasico érdekességeiről
  • Megnézzük, hogy még milyen egyéb tudnivalók vannak a meccs vonatkozásában

Az El Clasico mérkőzés bemutatása

A La Liga menetrend alapján minden szezonban legalább kettő El Clasico megrendezésre kerül és még jóval a La Liga meccsek megkezdése előtt sok millió szurkoló jelöli be a naptárban, amikor ezt a találkozót lejátsszák először a szezonban. Az El Clasico eredmények egyébként azt mutatják, hogy egymás ellen valamennyire a Real Madridnak megy jobban. A királyi gárda 100 győzelmet szerzett a téttel bíró egymás elleni mérkőzéseiken, a Barcelona 97 alkalommal nyert és volt még 52 döntetlen is. Ha csak a barátságos, bemutató meccseket nézzük, akkor a Barca 20 alkalommal nyert azokon, míg a Real Madrid csak négyszer. Összességében nézve tehát a Barcelona nyert többször El Clasico mérkőzést, 117 alkalommal, míg a Real 104-szer diadalmaskodott.

Érdekesség, hogy az Athletic Bilbao csapatával együtt a Real Madrid és a Barcelona azok a csapatok, amelyek sosem estek még ki a La Ligából, tehát a La Liga 2 tabelláján még sosem láthattuk a nevüket. A La Liga góllövőlista vonatkozásában is érdemes megemlíteni, hogy a legtöbb szezonban ezen két csapat valamelyike adta a gólkirályt is, de egy gólszerzőjük biztosan a legjobbak között volt.

Érdekességek az El Clasico mérkőzésével kapcsolatban

Az El Clasico mérkőzése kifejezetten sok érdekességgel bír az elmúlt évtizedek során. Arról már a bevezetőben ejtettünk szót, hogy milyen népszerű meccsről van szó, az El Clasico 2022 közvetítés is a legnézettebb sportesemények között volt a 2022-es évben és ez sokáig így is marad majd. De voltak igen komoly szembenállások is a szurkolók és a klubok között, többször például játékosok miatt. Még az ötvenes években Di Stéfano volt az, akinek leigazolása miatt még a FIFA is igyekezett közbenjárni a klubok között és végül az argentin a Real Madridot segítette rengeteg sikerhez.

De ott volt a legendás szembenállás Luis Figo miatt, aki a Barcelonában lett igazán nagy sztár, de sok millió Barca rajongó árulásnak érezte azt, amikor a focista átigazolt a Real Madridba. Legendás jelenetek zajlottak az első barcelonai meccsein Madrid mezben, hiszen volt, amikor például levágott disznófejet dobtak mellé a gyepre.

Fontosabb és érdekesebb tudnivalók az El Clasico meccséről

Az El Clasico nem csak azokat a meccseket jelenti, amelyeket a felek a La Liga sorozatában játszanak. Ha csak a La Liga sorozatát nézzük, akkor 76 Real siker mellett volt 73 Barcelona győzelem. De például a Copa del Rey sorozatában is találkoztak már 35 alkalommal, ezen meccsekből 15 alkalommal tudott nyerni a Barca, 12 alkalommal a Real és a többi találkozó zárult döntetlennel. De jelezve a két csapat erejét, 15 alkalommal már a spanyol Szuperkupában is megmérkőztek egymással.

Sőt, a Bajnokok Ligájában is volt 8 meccsük egymással, ezek közül 3 alkalommal a Real nyert, kétszer volt Barcelona siker. Ha pedig tetszett ez a cikk, akkor azt javasoljuk, hogy keresd fel az LV BET sportfogadási blogját, ahol számtalan hasonló érdekes cikket olvashatsz még!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *