Douglas Costa – Profi karrier

Douglas Costa – Profi karrier

Debütálás a profiknál és első gól

Douglas Costa 1990. szeptember 14-én született és futball karrierjét már mindössze 11 évesen elkezdte, amikor megkereste a Gremio de Porto Alegre, az egyik legnagyobb csapat Brazília déli részén. Edzőit meggyőzte határtalan erejével, Costa gyorsan lépegetett feljebb az akadémia rangsorában, s remek elismerést szerzett rendkívüli képességei miatt.

2008 október 10-én bemutatkozott  a Gremio első csapatában, a brazil bajnokságban a Botafogo ellen. Costa sok biztatót mutatott a szurkolóknak a 2-1-es győzelemmel záruló mérkőzésen, beleértve szerzett gólját.

Siker a Shakhtar Donetsk csapatánál

Miután aláírta 5 éves, 6 millió eurót érő szerződését a Shakhtar Donetsk csapatánál, Douglas Costa máris beilleszkedett új alakulatába. Nem kellett sokáig várnia, hogy egyből a középpontban legyen. Az Európa Ligában, a Fulham elleni debütálása után és a Metalist Kharkiv elleni, 2-1-es győzelem során szerzett első gólját követően, Douglas Costa gyorsan beverekedte magát az ukrán óriás kezdőcsapatába.

Shakhtar Donetsk-os karrierje során, Douglas Costa 202 mérkőzésen szerepelt, amelyeken 38 gólt és 40 gólpasszt jegyzett. Ezalatt a hihetetlen sikeres időszak alatt, Costa-val a Shakhtar 5 egymás követő ukrán Premier League címet, 3 ukrán kupát és három ukrán szuperkupát nyert.

Első trófea

Douglas Costa első fél szezonja a Shakhtar Donetsk-nél már meghozta számára a sikert. 15 mérkőzésen 5 gólt és 2 gólpasszt ért el és a Shakhtar – dominálva a ligában – megszerezte ötödik bajnoki címét, 77 ponttal.

Csatlakozik a Bayern München-hez – Két Bundesliga bajnoki cím és gól a német kupa döntőben

Elhatározva, hogy megteszi a következő lépést karrierjében, Douglas Costa csatlakozott a német óriás Bayern München-hez, 2015. július 1-jén, 30 millió eurós átigazolási díjért cserébe.

Costa azonnal, már első mérkőzésén beilleszkedett. A brazil megmutatta tehetségét a bajor szurkolóknak egy Arjen Robben-nek adott remek gólpasszal.

Douglas Costa lenyűgözte Pep Guardiola-t, remek játékérzékével, sebességével, helyezkedési képzettségével, így Costa első szezonjában 43-szor szerepelt a csapatban, 7 gólt és 14 gólpasszt jegyezve.

A Bayern Münchennél eltöltött első két szezonja után, Douglas Costa két Bundesliga bajnoki címet szerzett és mindig emlékezni fognak a nagyon fontos győzelmet érő büntetőjére a német kupa döntőjében, a Borussia Dortmund ellen.

Szerződés a Juventus-szal – Három Serie A bajnoki cím, egy-egy olasz kupa és olasz szuperkupa cím

Az új kihívás jegyében Douglas Costa csatlakozott az uralkodó olasz bajnok Juventus csapatához 2017. július 12-én. Habár korábban egy 6 millió eurós, egyéves kölcsön szerződést írtak alá, 2018. július 1-jén már végleges kontraktust kötöttek a felek, egy további 40 millió eurós díjért – ezzel az egyik legdrágább brazil játékossá téve Costa-t.

Bizonyítva, hogy az átigazolási díj minden penny-jét megérte, Douglas Costa dinamizmust és friss támadó erőt vitt a játékba. Kreativitásával és magabiztos teljesítményével a 11-es mezben, Costa megnyerte a Gobbi (Juventus szurkolók) szívét.

Karrierje szinte legjobb három éve alatt, Costa a Juventusban összesen három Serie A, egy olasz kupa és egy olasz szuperkupa címet nyert, ezzel csatlakozva azon játékosokhoz, akik három különböző országban szereztek bajnoki címet.

Nemzetközi debütálás és első gól a brazil válogatottban

Douglas Costa-t először 2014 novemberében hívták be a nemzeti csapatba és Brazília nemzeti csapatában Törökország ellen debütált, Isztambulban.

A 2015-ös Copa America 23-fős keretben ott volt, és Costa meg is szerezte első Seleção gólját Brazília nyitómérkőzésén Peru ellen, ahol csereként állt be és győztes gólt szerzett a hosszabbításban.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *