VAR video assistant referee az angol bajnokságban

VAR video assistant referee az angol bajnokságban

VAR - Video Assistant Referee in English Premier LeagueA VAR video assistant referee videóbíróként vált ismertté Magyarországon, de a Premier League, azaz az elsőosztályú angol labdarúgó-bajnokság világában már elég régóta jelen van. Mielőtt bevezették a VAR-t a 2019/2020-as szezonban, az angol foci legmagasabb osztályában a helyes döntések aránya a bírók részéről 82%-os volt. A VAR bevezetése után konkrét Premier League eredmények kimenetelét befolyásoló döntésekben is segíteni tudott a videóbíró, így a helyes döntések aránya felment 94%-ra. A 2019/2020-as szezonban több mint 2400 esetnél használták a videóbírót a Premier League menetrend szerinti összes fordulóban, és ezen döntések közül végül 109 került megváltoztatásra a videóbíró segítségével. Ez meccsenként 3,5 megváltoztatott döntést jelent.

A Premier League klubjai egyöntetűen döntötték el, hogy bevezessék a videóbírót 2019/2020-tól és igazából azóta is nagyon pozitív a megítélése. Sokan úgy gondolják, hogy a VAR az egy eszköz, pedig valójában ugyanolyan bíró, mint aki a meccsen van jelen. Annyi különbséggel, hogy a VAR egy nyugat-londoni irodában ül egy VAR asszisztens és egy üzemeltető társaságában. A VAR pontosan ugyanúgy követi a Premier League meccseket, mint a normál bíró, viszont kizárólag komoly döntéseknél lép be. Például egy leshelyzet nem igényli a VAR közbelépését. Aki még többre kíváncsi a VAR kapcsán, annak azt javasoljuk, hogy kövesse az LV BET sportfogadási blogját, ahol számtalan fogadási tipp mellett a VAR-ról is bőven lesz írás. A következőkben még megmutatjuk:

  • A VAR működését
  • A VAR használatának mechanizmusát
  • Néhány érdekességet a VAR angliai használatáról

A VAR Video Assistant Referee működése

A VAR tehát folyamatosan nézi a mérkőzést képernyőkön keresztül – és ez igaz a Premier League összes meccsére. Kizárólag egyértelmű hibák vagy sorsdöntő helyzetek esetén fog beavatkozni: góloknál, tizenegyeseknél, piroslapos helyzeteknél és téves játékos beazonosításnál. Az olyan döntéseknél, mint egy les vagy hogy egy játékossal hol történt a szabálytalanság, a VAR nem fog belépni. Ha ilyen esetben a videóbíró hibát észlel, akkor csak akkor fog közbelépni, ha fontos fordulatot hozna a hibás döntés.

Egyébként a meccsek sebességének és menetének megtartása érdekében a videóbíró kizárólag tényleg sorsdöntő helyzeteknél léphet be, és ahogy láthattuk is a Premier League eddigi működése során, ez tényleg nem sokszor történik meg. Két módon is beléphet a döntéshozatalba a VAR – egyrészt maga a bíró is kérheti a beavatkozást, másrészt a VAR is jelezheti közvetlenül a bírónak, ha súlyos hibát követett el. És bármely esetben a bíró megállítja a játékot a következő játékmegállásnál és megvárja a döntés megszületését. Ezután a VAR mindenféle szögből átnézi a közvetítést, majd akár képkockára kilassítva elemzi a történteket. Ezután pedig ajánlást tesz a bírónak.

A VAR használatának mechanizmusa

VAR - Video Assistant Referee in English Premier LeagueFontos megemlíteni, hogy a VAR nem fog felülvizsgálni olyan döntést, mint amikor valaki szögletet kapott a másik fél szabadrúgása helyett és a szögletből gól születik. Ez azért van így, mert az angol foci legmagasabb osztályában a VAR csak a konkrét labdabirtoklást fogja vizsgálni, amelyből gól születik, jelen esetben tehát a szögletet. A VAR beavatkozását kizárólag a játékvezető kérheti a mérkőzésen, így a játékosok vagy edzők nem kérhetnek ilyet. Sőt, a Premier League-ben sárga lapot kap az a játékos vagy edző, aki VAR jelet mutogat egy partjelzőnek vagy játékvezetőnek.

Fontos tudni, hogy a Premier League minden stadionjában a pálya szélén van egy monitor, amelyen keresztül a játékvezető maga is felülvizsgálhat helyzeteket. Ha a VAR javasol valamit a játékvezetőnek és ezt a játékvezető is elfogadhatónak találja, akkor meghozhatja úgy a döntését, hogy maga nem is nézi meg a felvételt. A 2020/2021-es szezontól kezdődően egyébként a Premier League klubok úgy döntöttek, hogy még gyakrabban kell használnia a bíróknak a monitort a pálya mellett. Főleg három esetben, góloknál, piroslapoknál és tizenegyesrúgásoknál. Viszont a sárgalapok esetén teljesen szubjektív a döntés, a VAR maga dönthet arról, hogy be kell-e avatkoznia, mert olyan befolyásoló hiba történt.

Érdekességek a VAR angliai használatáról

Sokan azért nem kedvelik a Premier League-ben sem a VAR-t, mert úgy gondolják, hogy nagyon sokáig megszakítja a játék menetét. Valójában az elmúlt szezonokban ez már bőven 1 perc alatt volt, tehát a videóbíró beavatkozása kevesebb, mint 60 másodperc alatt lezajlott. Az is fontos tudnivaló, hogy a VAR nem fog korlátlanul közbelépni, mindössze nagyon rövid időablak áll a rendelkezésére, hogy közbelépjen, ha a bíró nem vett észre valamit. Ha a labda játékban van, akkor ez az időszak a következő játékmegállásig tart. Ha a játék éppen áll, akkor a következő játékmegállásig van ideje.

Ha valamilyen komoly hibán a VAR és a bíró is átsiklik, még akkor is van mód büntetés kiszabására, de akkor már az angol labdarúgó szövetség normál folyamata szerint megy a dolog. Tetszett ez cikk? Ha igen, akkor bátran kövessük az LV BET sportfogadási blogját, ahol folyamatosan nagyszerű cikkek olvashatóak a fogadási tanácsok mellett.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *