A Super Bowl egy igazi reklámozási csoda

A Super Bowl egy igazi reklámozási csoda

Super Bowl halftime showAz amerika profi fociliga, az NFL legfontosabb mérkőzése minden szezonban az NFL döntő, azaz a Super Bowl. Minden évben sok millióan nézik ezt a mindent eldöntő mérkőzést és így természetesen a mérkőzés alatti reklámok nézettsége is megnőtt – ezzel párhuzamosan pedig egyre többet és többet kellett fizetni a reklámhelyekért. Messze a legértékesebbnek a Super Bowl Halftime Show reklámai számítanak, főleg, mivel ez most már egy kulturális jelenség lett, sokan csak azért nézik a legjobb NFL csapatok meccsét, hogy a reklámokat láthassa. Ezek a pár másodperces slotok olykor sok millió dollárba kerülnek, kifejezetten minőségiek és a legnagyobb sztárok szerepelnek bennük. Gondoljunk bele, a Super Bowl 2022 meccsét átlagosan 112 millió ember nézte, de mégis, a Super Bowl 2022 eredmények helyett a legtöbben a félidei reklámokról és a Snoop Dogg valamint Dr. Dre nevével fémjelzett félidei műsorról emlékeznek rá.

Az NFL ütemezése szerint a következő szezon döntője mindig a következő év februárjában kerül megrendezésre és bár az NFL tervezet elég alapos, sokkal korábban még nem lehet tudni, hogy kik reklámozhatnak a döntőben. Maga a Super Bowl egyébként az egész szezonban vívott NFL meccsek és NFL eredmények alapján érhető el, tehát be kell jutni az alapszakaszból az NFL playoff sorozatába, onnan pedig el kell érni a döntő meccset is. A döntő közeledtével egyébként az NFL hírek között rengeteg szól már a fellépőkről a félidőben és a reklámokról, vannak tényleg olyanok, akik ezek miatt nézik csak. De ha többet akarunk megtudni a meccsről és a reklámokról, akkor olvassuk tovább az LV BET sportfogadási blogját, ahol számtalan érdekesség mellett még fogadási tippeket is találhatunk. A következőkben még lesz tehát szó:

  • A Super Bowl reklámainak történetéről
  • Érdekességekről az NFL döntő félidei műsorával kapcsolatban
  • A reklámok legjobbjairól

A Super Bowl reklámainak története

A Super Bowl mérkőzések általában az Egyesült Államok legnézettebb televíziós műsorai közé tartoznak. 2015-ben 114 millió ember nézte a meccset, ami egy megdöbbentő szám. Ha a legnézettebb amerikai televíziós műsorokat, akkor a legjobb húszba nagy ritkán kerül be csak más, mint Super Bowl. Ennek eredményeként reklámozni a Super Bowl alatt mindig is vonzó volt a reklámozók számára, akik fel akarták hívni a figyelmet a termékeikre. A 2000-es években már annyira népszerűek lettek a reklámok az NFL döntő alatt, hogy külön műsort is kialakítottak róluk, amelyekben értékelték őket és egyben megszavazhatták a legjobbakat.

A legtöbb néző már csak a reklámok miatt nézi a döntőt, 2010-ben a Nielsen jelentette, hogy a nézők 51%-a jobban élvezi a reklámokat, mint a játékot magát. A nézők fele vásárolt valamit csak azért, mert látta egy Super Bowl reklámban. A reklámozók egy ideje ráadásul már nem csak a televízióban adják le a spotjukat, de például a döntővel párhuzamosan a nagy videómegosztókon is megjelennek a reklámok. A nézettségeket és a népszerűséget figyelembe véve pedig a reklámok ára is az egekbe emelkedtek.

Érdekességek a Super Bowl reklámairól és a félidei műsorról

1967-ben egy harminc másodperces reklám a Super Bowl alatt 67 ezer dollárba került. Ezzel szemben például 2011-ben már 58 különböző reklámhelyet értékesített az akkori sugárzó, az NBC és ezzel 75 millió dollár bevételre tett szert, a legdrágább reklámhelyért közel 6 millió dollárt kellett kifizetni. Nagyjából tehát egy 30 másodperces reklám 1967-hez képest már akár 5 millió dollárba is kerülhet. A televíziós csatornák közben azon dolgoznak, hogy még több reklámhelyet alakítsanak ki a mérkőzés közben, ráadásul a csatornák elkezdték más sportesemények közvetítésével is összevonni a Super Bowl hirdetéseket.

Ami érdekesség még, hogy a kutatások azt mutatják, hogy ugyan megemelkednek az értékesítési számok a reklámoknak köszönhetően, viszont az ár növekedése miatt eljutottunk néhány éve abba a szakaszba, hogy nem mindig éri már meg a reklámozás és sokszor nem jön vissza annyi haszon, mint amennyibe a reklám került. Ettől függetlenül még mindig népszerű reklámhelyekről van szó, amelyek ráadásul igazi műalkotások.

A Super Bowl reklámok legjobbjainak bemutatása

A Super Bowl reklámok között volt néhány igazán komoly az elmúlt évtizedekben, olyan amelyekre azóta is sokan emlékeznek, legalábbis az Egyesült Államokban. Gondoltuk volna, hogy például a Master Lock még lakatokat is reklámozott a kezdeti időkben? Nagyon gyakori reklámozó volt a Super Bowl mérkőzések alatt a Coca Cola, amely nem csak termékek népszerűsítésére, de bizonyos kampányokra is felhasználta a reklámok helyeit. A Budweiser sörgyártó is az egyik leggyakoribb vendég az NFL döntő során, hiszen hosszútávú megállapodásokat is kötött már reklámhelyekre.

Rengeteg reklámozó volt a Super Bowl alatt az elmúlt évtizedekben, a Doritostól kezdve a GoDaddyn át a kriptovalutákig. Nem fogjuk most bemutatni az összeset, de akit érdekel, az böngéssze az LV BET sportfogadási blogját, ahol még számtalan érdekességet bemutatunk az NFL döntő mérkőzéséről.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *