Az ATP Davis Cup bemutatása

Az ATP Davis Cup bemutatása

Davis Cup – The World Cup of TennisAki szereti a teniszt, az biztosan tudja, hogy az ATP tennis a férfiak teniszvilágának szervezete, ez szervezi a mérkőzéseket, ő határozza meg az ATP ranglista azaz az ATP ranking állását és segít lebonyolítani a legjobb meccseknek helyt adó ATP Tour sorozatát is minden évben. Az ATP szorosan együtt működik az International Tennis Federation (ITF) szervezetével, amely egyébként a legnagyobb Grand Slamek lebonyolítása mellett a Davis Cup lebonyolításáért is felel. A Davis Cup igazából egy csapatesemény, az országok legjobb teniszezői csapnak össze csapatként egymással egy kieséses lebonyolítási rendszerben. Sokan a tenisz világbajnokságának is nevezik, amelyet 1900 óta rendeznek meg és azóta már 135 ország vett részt a küzdelmeiben.

A Davis Cup Magyarország vonatkozásában is ismert és népszerű, bár Fucsovics Davis Cup szereplése is kellett ehhez, hiszen a legjobb magyar férfi teniszező sokat tett azért, hogy többet figyeljenek oda a magyar csapat teljesítményére. A Davis Cup eredmények közül a legutóbbi a Davis Cup 2021, amelyet egyébként Oroszország nyert meg Horvátországgal szemben. A legtöbb címet egyébként az Egyesült Államok szerezte, ők 30-nál is többször tudták megnyerni a legnagyobb csapateseményt teniszben. De kíváncsiak vagyunk még további érdekességekre? Azt javasoljuk mindenkinek, hogy kövesse az LV BET sportfogadási blogját, ahol még számtalan érdekességet megmutatunk a Davis Cup vonatkozásában. A következőkben lesz tehát még szó:

  • A Davis Cup történetéről
  • A World Groupról és a beosztásról
  • A legjobb eredményekről és rekordokról

A Davis Cup története

A Davis Cup története 1900-ban kezdődött, amikor az amerikai és brit játékosok összecsaptak egyymással, hogy eldöntsék melyikük országa a legjobb. A lebonyolítás elég sokat változott az évek során, de a lényeg, hogy a 18 legjobb ország a World Group nevet viselő csoportban szerepel és évente verseng a Davis Cupért. Ez azt is jelenti, hogy azon országok, akik nincsenek a World Groupban, nem szerezhetnek kupagyőzelmet, ők csak a feljutásért küzdenek. Alapvetően a World Group alatt három regionális beosztás van, az amerikai zóna, az európai/afrikai zóna és az ázsiai zóna. Mindhárom regionális zónában aztán további beosztások szerint küzdenek a csapatok egymással.

A World Groupban egy négykörös kieséses tornát bonyolítanak, ahol a csapatokat az ITF rangsorolja az előző évi eredmények figyelembevételével. Az előző bajnok és a második helyezett mindig a legmagasabban kiemelt csapatok. Az első kör vesztesei a World Groupból playoffba kerülnek, ahol a régiós zónák legjobbjaival játszanak és eldöntik, hogy jövőre ki maradjon vagy kerüljön a World Groupba. A régiós zónákon belül a csapatok számától függően vannak még osztályok, így például Ázsiában van még egy negyedik liga is. A lebonyolítása egy meccsnek egyéni meccsekből áll, ezek győzelmei határozzák meg a csapat pontjainak a számát.

Az ATP Davis Cup World Groupról bővebben

A fentebb részletezett lebonyolítási mód szerint alakul ki minden évben a World Group mezőnye, amelyben általában 18 csapat szerepel, bár az elmúlt időszakban ez már csk 16 lett. Ezen csapatok között ott van az Egyesült Államok, Hollandia, Spanyolország, Olaszország, Németország, Franciaország, Ausztrália és még néhány további válogatott. A World Group lebonyolítása eléggé hasonló egy másik sportesemény nagy tornájához, hiszen a 16 csapat négy négycsapatos csoportban kezdi meg a küzdelmet és játszanak egymással egy meccset. A csoportokból aztán az első két helyezett jut a legjobb 8 közé.

Általában az ITF igyekszik egy helyen lebonyolítani az összes mérkőzést, de például a 2022-es Davis Cup World Group négy helyszínen bonyolította a meccseket, a csoportbeosztásnak megfelelően. A kieséses szakasz végén kerül majd megkoronázásra a Davis Cup legjobb csapata, amely szakasz egyébként 4-5 nap alatt szokott lebonyolításra kerülni. Mivel ilyen régi versenysorozatról van szó, születtek itt már igazán meglepő eredmények is, ezek közül most megmutatunk néhányat!

A legjobb Davis Cup eredmények és rekordok

A Davis Cup történetének legsikeresebb csapata kétségtelenül az Egyesült Államok, amely 32 alkalommal nyerte meg a tornát, megelőzve a 28 győzelmet begyűjtő Ausztráliát. A többi győztes győzelmeinek a száma messze lemarad ezektől a számoktól, a harmadik legtöbbször nyerő franciáknak is mindössze 10 sikere van. Érdekessége a történetnek, hogy egyszer még Svájc, Argentína és a Dél-afrikai Köztársaság is tudott Davis Cupot nyerni.

A legtöbbször a World Groupban szintén az amerikai csapat szerepelt, megelőzve a cseheket, franciákat és németeket, de még a magyar Davis Cup csapat is szerepelt a legjobbak között három alkalommal. A legtöbb győzelmet is az amerikai teniszezők szerezték, ők 60-nál is többet tudtak nyerni. Különleges érdekesség, hogy a legidősebb és legfiatalabb játékost is San Marino adta a Davis Cupra, egy 13 éves és egy 66 éves teniszező is pályára lépett a sorozatban a színeikben. Volt egyébként egy olyan játékos, India színeiben, aki 30 éven keresztül szerepelt Davis Cup mérkőzéseken. De ha további érdekességekre vagy kíváncsi, azt javasoljuk, hogy folytasd az LV BET sportfogadási blogjának böngészését!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *