A Tour de France Champs Elysees befutója

A Tour de France Champs Elysees befutója

Tour de France cycling race racing cyclistsAz országúti kerékpározás világának egyértelműen egyik legnagyobb, ha nem legnagyobb versenye a Tour de France (TDF). A verseny utolsó szakasza 1975 minden évben a Paris Champs Elysees befutója, amely Párizs városának emblematikus utcáján ér véget. Mivel ez az utolsó szakasza a világ legnépszerűbb országúti kerékpárversenyének, ezért ezt a szakaszt megnyerni mindig igazi dicsőség. A Tour de France route utolsó szakasza mindig Párizs külső kerületeiben rajtol. Az első kilométereken még csendes gurul csak a mezőny, ilyenkor mindenki nevet és ünnepel egy kicsit.

Ekkor már a sárga trikóban kerékpározó végső győztest nem nagyon támadja senki, ekkor szokott ő is egy pohár pezsgővel pózolni a fotósoknak. A Tour de France 2021 győztese Tadej Pogačar is pontosan így tett a tavalyi évben és ő már tényleg nem is nagyon vetette észre magát a mezőnyben a TDF 2021 záró futamában. A következőkben részletesen megmutatjuk a Champs Elysees útján végigszáguldó szakaszt!

A Tour de France Champs Elysees záró szakasz bemutatása

Ahogy a bevezetőben már esett róla szó a Tour de France route záró szakasza már 1975 óta minden évben a Champs Elysees ikonikus útján halad végig. Ezen a szakaszon ugye a sárga trikóst már nem nagyon támadják, ahogy ezt láthattuk a TDF 2021 során is, viszont a többiek még nagyon mozgolódnak. A békés első kilométerek után a végén pörögnek fel nagyon az események, amikor a Champs Elysees útján 6-10 kört tekernek még a bringások. Ilyenkor aki még érez erőt magában, megkísérel elszakadni a mezőnytől és így megszerezni a nagy győzelmet, de erre egyébiránt nem nagyon volt példa. 1979 óta háromszor tudtak szökevények nyerni befutót a Champs Elysees – ettől függetlenül mindig sok a próbálkozó.

Ennek megfelelően általában mezőnyhajrá van ezen a szakaszon és valamelyik nagy sprinter szokott nyerni, előfordult már olyan is, hogy ezen a szakaszon szerzett valaki annyi pontot, hogy megfordítsa a sprinterek összetett állását. Ami különösen érdekessé teszi a verseny ezen szakaszát, hogy macskakővel borított az út jelentős része, ami okozott már kellemetlen meglepetéseket a versenyzőknek a múltban. És ha fogadási szempontból akarjuk nézni ezt a szakaszt, akkor hangsúlyozni kell, hogy 1987-ben Jeff Pierce és 2005-ben Alexander Vinokourov volt képes szökevényként befutót nyerni itt az elmúlt 30 évben. Nem érdemes ilyen szempontból fogadásokat kötni tehát.

A Tour de France Champs Elysees befutó különlegességei

Bár nem sűrűn fordul elő, hogy az utolsó szakasz eldönti a végső pozíciókat is, volt már ilyenre példa elég sokszor. 2003-ban például a zöld trikóért folytatott harcban Baden Cooke és Robbie McEwen az utolsó pillanatig harcban voltak, és mivel Cooke lett a második a befutónál, McEwen pedig a harmadik, így két pont különbséggel Cooke gyűjtötte be a zöld trikót. Ugyanígy, 2001-ben Stuart O’Grady a verseny jelentős részében vezette a legjobb sprinterek versenyét, de Erik Zabel az utolsó pillanatban maga mögé tudta utasítani. De a valaha volt egyik legkülönlegesebb pillanat 1991-ben történt, amikor a sprinterek versenyének első helyén álló és így a zöld trikóra leginkább esélyes Abdoujaparov a Champs Elysees befutó utolsó méterein hatalmas bukott.

A bringás el is vesztette rövid időre az eszméletét, de mikor magához tért, csapattársai besegítették a célba, hogy így biztosítsák be számára a zöld trikót. A Tour de France 2021 versenyében egyébként a legendás utolsó szakaszt Wout van Aert húzta be, korábban pedig Sam Bennett, Caleb Ewan és Alexander Kristoff diadalmaskodott. Két alkalommal a Tour de France történetében az is előfordult, hogy a végső győztes személye dőlt el az utolsó szakaszon, de erre mostanában már nem nagyon van példa, tekintve, hogy a csapatok általában ilyenkor már békét kötnek, főleg azért is, mert olyan nagy különbség van általában a sárga trikós és az üldözői között.

A Tour de France Champs Elysees szakaszának fontossága és népszerűsége

A TDF történetében az egyik leghíresebb Champs Elysees szakasz 1989-ben volt, amikor a máig egyetlen időfutamot rendezték ezen az utolsó futamon. Laurent Fignon még vezetett a szakasz előtt 50 másodperccel, de aztán a 24 kilométeres időmérőn 58 másodperccel kikapott Greg LeMondtól és így LeMond nyerte meg a Tour de France versenyét összetettben. Ezenkívül még egyszer, még 1979-ben fordult elő az, hogy a végső győztes személye is az utolsó szakaszon dőlt el.

A Tour de France népszerűsége a mai napig töretlen és a Champs Elysees szakasza az egyik legnépszerűbb látványosság a rajongók számára. De a Tour nagyszerű arra is, hogy fogadjunk rá, főleg az utolsó szakasz tükrében leginkább a sprinterek között érdemes nézelődnie annak, aki meg akarja tippelni, hogy ki nyer. Ha tetszett a különleges szakaszról szóló bemutató, akkor bátran böngésszük tovább az LV BET sportfogadási blogját, hogy hasonló írásokat és fogadási tippeket olvashassunk!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *