A labdarúgás történetének legnagyobb tehetséggyárai

A labdarúgás történetének legnagyobb tehetséggyárai

Football Talent FactoriesA labdarúgás világában sok ezer akadémia létezik, amelyek folyamatos képzik és kutatják fel  legjobb fiatalokat. Közülük azonban csak néhány szerzett magának komoly hírnevet. Ilyen a La Masia Barcelona, amely az FC Barcelona égisze alatt ontja magából a tehetségeket. A Red Bull által támogatott Red Bull Salzburg is egy ilyen, ezt főleg azóta tudhatjuk, amióta a magyar Szoboszlai Dominik igazán magasra emelkedett a labdarúgás világában. És végül említsük meg az Ajax Amsterdam csapatát is, hiszen az Ajax Academy kifejezetten ismert a fiatal tehetségek tömegéről. Ahogy látható, a legjobb labdarúgó akadémiák Európában találhatóak, de azért például Brazíliából is kerülnek ki bőven tehetségek.

De most hogy láthattuk melyek a legnépszerűbb akadémiák a labdarúgás világában, nézzük meg már azt is, hogy miért van ez így. Hiszen nem csak 1-2 sztár kerül ki ezekről a helyekről, de ahogy például az Ajax esetén is láthattuk, az akadémiát 1900-ban alapították azóta pedig az Ajax Amsterdam training stratégiája világhírű lett. Olyan nevek kerültek ki innen, mint Frank Rijkaard, Patrick Kluivert, Matthijs de Ligt vagy éppen Frenkie de Jong. Ráadásul az Ajax FC nem csak a jó körülmények miatt és a sztárjai miatt lett ismert, de azért is, mert igazán egyedi modellt dolgoztak ki fiataljaik tréningelésére és képzésére. Ha kíváncsiak vagyunk többre, kövessük az LV BET sportfogadási blogját és ezt a cikket, hiszen sok érdekességet tudhatunk még meg majd a legjobb akadémiák működéséről.  Lesz még szó majd:

  • Az Ajax akadémiája mellett a La Masia és a Red Bull Salzburg akadémiájáról
  • Elemezzük a Red Bull Salzburg programját
  • Megmutatunk még néhány érdekességet és tényt róluk

A legfrissebb foci hírek FC Barcelona és tehetségei kapcsán

Az Ajax Academy ugye ismert lett az ún. TIPS modell kapcsán, amelyben a játékosok technikáját, pályán való látását, sebességét és személyiségét is csiszolják. Minden egyes játékos pályafutását gondosan nyomonkövetik, így rendelkeznek egy ún. Ajax-útlevéllel, ami pontosan bemutatja fejlődési ütemüket. Az egyik olyan akadémia az Ajax tehetséggyára, amely már a klubtól függetlenül is nevet szerzett magának. Van még ilyen, például az FCB akadémiája, azaz az FC Barcelona játékosok egyik fő képzési központja. Innen került ki például Lionel Messi, Andres Iniesta, Xavi és Puyol is, akik mind a világ legtehetségesebb játékosai közé tartoznak.

Itt nemcsak hihetetlenül technikás játékosokat nevelnek, de a La Masia Barcelona a játékosok fegyelmezett életmódjára is igyekszik odafigyelni. Pontosan ezt láthattuk Lionel Messi esetén is, aki hiába lett sokszoros Aranylabda-győztes, mégis megmaradt egyszerű és tisztelettudó játékosnak. És mindig jönnek újabbak, a legújabb szupersztár Pedri, aki ismét kifejezetten technikás játékos. Persze ennyi tehetség neveléséhez komoly munka is kell, az FCB akadémiáján is rengeteg megfigyelő utazik szerte a világban, hogy felfedezzék a fiatal tehetségeket ismeretlenebb klubok hátsó pályáin. Pontosan ezt teszik a Red Bull Salzburgnál is. Megmutatjuk, hogy ott milyen munka folyik.

A Red Bull Salzburg utánpótlási programja

A Red Bull Salzburg akadémiája már elég régóta foglalkozik fiatal tehetségekkel, de csak azóta lettek igazán kiemelt fókuszban, amióta a Red Bull Salzburg transfermarkt értéke kifejezetten megugrott egy-két tehetségnek köszönhetően. Itt van mindjárt példaként a mi fiunk, Szoboszlai Dominik, aki most már a Bundesliga egyik szupersztárja a Salzburgból indulva. A Red Bull akadémiája 12 ezer négyzetméteren terül el, és hét országból 200 labdarúgóval foglalkozik itt 120 dolgozó. 2014-ben hozták létre az akadémiát, de már villámgyorsan elkezdtek jönni az eredmények, 2017-ben már az UEFA Fiatalok Ligájának győztese lett az U19-es csapat.

Egy évvel később pedig már az Európa Liga elődöntőjébe jutott a nagycsapat úgy, hogy hat akadémiai játékos volt a keretben. Nagy hangsúlyt fektetnek itt az állóképességre, a cél az, hogy robbanékony, gyors játékosokat neveljenek, akik képesek rövid idő alatt nagy gyors sprinteket kivágni, majd mindenféle gond nélkül passzolni.  Különleges technológia segítségével 360 fokban elemzik a játékosok minden mozdulatát és rendkívül modern erőnléti központban dolgoznak azon, hogy mindenki bírja a végéig a 90 percnyi hajtást. Rengeteg adatelemzés zajlik azért, hogy mindenkit ott és úgy erősítsenek, ahogy szükséges.

Érdekességek és konkluzió

A legjobb tehetségkutató és képző akadémiák nélkül nem lenne olyan a labdarúgás mostani világa, mint amilyen. Ezek a képző központok a világ legnagyobb tehetségeit hozták el nekünk, hiszen itt már sok esetben egyedi edzéstervvel dolgoznak a fiatal tehetségekkel. Ezen akadémiák közül kiemelkedik a Red Bull Salzburg, a barcelonai La Masia és az Ajax Academy. Mindegyik egyedi a maga módján, de ami a legjobb bennünk, hogy a képzéseik segítségével azoknak a játékosoknak is lehetőséget teremtenek a naggyá válásra, akik alapvetően nem születtek csoda labdarúgónak. Mert nem mindenki jön akadémiákról, de azért nagyon sok topjátékos ilyen helyekről került ki. Ha még érdekelnek hírek a labdarúgás és az akadémiák világából, akkor javasoljuk az LV BET sportfogadási blogjának további követését!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *