JASON MCATEER – KARRIER

JASON MCATEER – KARRIER

Csatlakozzon hozzánk ebben a részben, ahol közelebbről megismerhetjük Jason McAteer-t, az LV BET legújabb egyesült királyságbeli és írországi brand nagykövetét.

Debütálás profiként a Bolton Wanderers csapatában

A Bolton Wanderers kínálta Jason McAteer első profi szerződését, a játékos ekkor 20 éves volt. A Marine tartalék csapatában kiváló játék után felhívta magára a figyelmet, leendő alkalmazói előtt és a Bolton 500 fontot – és egy nagy zsák futball-labdát – adott a középpályás játékjogáért.

McAteer profi bemutatkozása egy egyoldalú második ligás mérkőzésen jött el, amikor a Bolton Wanderers a Burnley-vel játszott 1992. november 28-án, a Burnden Parkban. A 4-0-ás győzelemmel akkor már örökre emlékezetessé vált a debütálás és a középpályás tehetség abban a szezonban további 20 mérkőzésen szerepelt.

Wembley és előrelépés

Jason McAteer harmadik profi szezonja biztosan a legemlékezetesebb a Bolton mezében.

McAteer jelentős szerepet vállalt a Bolton Ligakupa elődöntő mérkőzésén a Swindon Town ellen. Miután az első mérkőzést elvesztették 2-1-es arányban, egygólos hátrányban várták a második találkozót és McAteer tökéletes pozícióban találta magát, mikor Alan Thompson a kapufát találta el és a labda a kapu előtt a lábához esett. Paatelainen és McGinlay következő gólja aztán végülis elégnek bizonyultak a Trotters csapatának és a Bolton ezzel bejutott a 1994-95-ös Ligakupa döntőjébe.

Habár elvesztették a döntőt a Liverpool ellen 2-1-re a Wembley-ben, Jason McAteer jól játszott és megteremtette a mérkőzés legnagyobb helyzeteit. Az első félidőben remek löbbölő passzal hozta helyzetbe David Lee-t a kapunál, amely túljutott David James kapuson is, de végül a középpályás mellé lőtte a labdát.

A Wembley-ben történt csalódás után a fiatal írnek sokáig nem kellett szomorkodnia, és mindössze egy hónap után újra a híres stadionban játszhatott a Division One rájátszás döntőjében.

Ez a bizonyos rájátszás döntő a Reading ellen mindig is emlékezetes lesz, ahol a Bolton 2-0-ás hátrányban volt, de a 86. percben egyenlítettek. Mindkét csapat szerette volna elkerülni a büntetőpárbajt, és az alakulatok sokat nem foglalkozva a védekezéssel, három gólt is szereztek a hosszabbításban.

A Bolton végül 4-3-ra megnyerte a mérkőzést és felkerült a Premiership-be.

Liverpool

Az 1994-95-ös Ligakupában mutatott nagyszerű teljesítményének köszönhetően, a Liverpool egy 4.5 millió fontos ajánlatot tett a középpályásért. McAteer abba a csapatba igazolt, amelynek gyerekkora óta szurkolt és összesen 136 alkalommal szerepelhetett a vörösöknél, 6 gólt vállalva a 4 éves periódus alatt.

Csakúgy, mint korábbi csapatában, McAteer bemutatkozása a Liverpoolnál is remekre sikeredett, ahol a csapatban egy meggyőző, 3-0-ás győzelem részese lehetett a Blackburn Rovers ellen az Anfield-en, 1995. szeptember 16-án. Az Anfield-en töltött évek alatt, Jason McAteer nagymértékben javította megítélését, és nagyon hasznos játékosnak bizonyult. Az ír, ha éppen nem volt sok dolga a középpályán, szeretett hátul védekezni a jobb oldalon.

Liverpooli időszaka alatt visszatérhetett a Wembley-be is az 1996-os FA kupa döntőben. Sajnos, ezúttal nem ünnepelhetett McAteer, mert a Manchester United és Eric Cantona 1-0-ás győzelmet aratott felettük.

Blackburn Rovers & Sunderland

McAteer aláírt a Blackburn Rovers csapatához 1999. január 27-én. A csapatnak ekkor nem sikerült elkerülnie a kiesést, ugyanakkor McAteer-nek ezután komoly szerepe volt a klub 2001-es visszajutásában, a blackburn-i második szezonjában.

A következő szezonban, 2001 októberében, Jason McAteer a Sunderland csapatába igazolt, 1 millió eurós díjért cserébe. 53 alkalommal szerepelt a Black Cats csapatában és összesen ötször volt eredményes, ráadásul szerepelt a Sunderland-ben a rájátszás elődöntőben a Crystal Palace ellen, 2004 májusában.

Tranmere Rovers

Karrierje végéhez közeledve, McAteer csatlakozott a Tranmere Rovers csapatához, remélve, hogy a hátralévő aktív éveit a szülővárosi klubjában töltheti. McAteer lett a csapatkapitány és csapatát a League One rájátszás elődöntőbe is vezette.

Nemzetközi karrier

1994 és 2004 között Jason McAteer összesen 52 alkalommal képviselte Írországot. A debütálása 1994-ben volt egy 0-0-ás barátságos mérkőzésen Oroszország ellen, a Lansdowne Road-on.

Jack Charlton menedzser meghívására csatlakozott az 1994-es világbajnoksági kerethez, először csereként lépett pályára a híres, Olaszország elleni 1-0-ra megnyert mérkőzésen, június 18-án.

McAteer egy fontos láncszeme volt Írország 2002-es világbajnokságon résztvevő alakulatának, és a Hollandia elleni selejtezőben el is döntette a mérkőzést csapatának a középpályás (1-0), 2001 szeptemberében.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *