A tenisz történetének leggyorsabb ütései

A tenisz történetének leggyorsabb ütései

tennis player performing service during the matchA tenisz meccsek során akár sorsdöntő is lehet az, hogy az egyik teniszező mennyire jól szervál, hány ászt ad és azok milyen erősek. A tenisz eredmények vagy éppen a tenisz hírek kapcsán szinte mindig megemlítésre kerül, hogy melyik fél hány ászt és milyen erős ászokat ütött. Azért az általánosságban elmondható, hogy az ATP és a WTA világában az ATP ranking azaz ranglista és a WTA ranglista legjobbjai a legjobb ászütőknek is számítanak egyben, hiszen tényleg meccseket lehet eldönteni jó pár nagyszerűen megütött ásszal. A legjobb ászokat már hosszú ideje folyamatosan figyelik és rögzítik.

Természetesen fontos tudni, hogy vannak hivatalos és nem hivatalos rekordok is, hiszen van olyan teniszpont, amely elvileg nagyon gyors ásszal született, de olyan versenyen, ahol a radar, amit a méréshez használnak, nem hitelesített. Ennek tükrében pedig a szövetség nem ismeri el hivatalos rekordként. Kíváncsi rá, hogy melyik a valaha volt leggyorsabb ász a tenisz történetében? Olvassa tovább az LV BET sportfogadási blogját, ahol számtalan fogadási tipp és érdekesség mellett még ez is kiderül!

A leggyorsabb szerviz ász ütések a tenisz világában

Nagyon sok különféle legendás történet létezik arról, hogy melyik teniszező milyen nagy ászt ütött karrierje során. Vannak meg nem erősítettek is, például az 1932-es wimbledoni női döntőből van egy kifejezetten erős ütésről feljegyzés, de értelemszerűen akkor radar még nem létezett. És sok hasonló bejelentés és feljegyzés van az elmúlt 100 év teniszmeccseiről, de még az sem biztos, hogy a radar elégséges egy eredmény hitelesítéséhez. Hiszen például Sam Groth még 2012-ben Dél-Koreában egy ATP versenyen ütött 263 kilométer per órás szervát, viszont hiába mérték ATP radarral a segítséget, a szövetség nem fogadta el hivatalos rekordként.

Alapvetően akkor beszélhetünk feljegyzett rekordkísérletről, ha a férfiak esetén 230 kilométer per óránál gyorsabb a szerva, a nőknél pedig 200 kilométer per óránál gyorsabb az adott ütés. A rekordok listájára pedig mindenki csak egyetlen rekorddal kerülhet fel, a valaha volt legjobb ütésével, azaz hiába ütött számtalanszor 230 kilométer per óra felett, az csak egyetlen rekord lesz majd. De nézzük is a legjobb és leggyorsabb szerva rekordját!

Melyek a leggyorsabb szervák a tenisz történetében?

A hivatalos rekordok szerint az ATP világában a valaha volt leggyorsabb, szövetség által is elismert szervát az amerikai John Isner ütötte még 2016-ban. A rekord 253 kilométer per óra, amit a 2016-os Davis Kupa első körében ütött az egykor még az ATP ranking szerint 8. helyezettnek is számító teniszező. Mögötte a második leggyorsabb szerva rekordját 2011-ből egy horvát teniszező, Ivo Karlovic tartja, aki 251 kilométer per órával szervált. A nagy sztárok közül Andy Roddick fért be egyedül a legjobb 10-be, neki volt egy 249 kilométer per órás szervája is.

A nők esetén még kevesebb versenyen mérik a szervák sebességét, így értelemszerűen nehéz megmondani, hogy mi a leggyorsabb ütés, csak az mondható meg, hogy a WTA Tour versenyein ki ütötte a leggyorsabbat. Mert ugyan 2018-ban egy magyar versenyen Georgina García Pérez ütött ugyan egy 220 kilométer per órás szervát, de ezt a WTA nem hitelesítette. Így jelenleg a női világrekord a leggyorsabb szerva tekintetében a német Sabine Lisicki nevéhez köthető –  még 2014-ben a Stanford Classicon ütött egy 210.8 kilométer per órás hihetetlenül erejű szervát. A legjobbak és a legendák közül a két Williams-testvér is ott a listán elég előkelő helyen, de alapvetően elmondható, hogy a női rekordok többsége már jó pár évvel ezelőtt született.

A legjobb szervák és leggyorsabb ütések és a tenisz fogadása az LV BET-nél

Összességében elmondható, hogy minden olyan eredményt figyelembe véve, amikor volt hivatalos mérése a szervák sebességének, a bevezetőben is említett Sam Groth tartja minden idők leggyorsabb szervájának rekordját. Mert bár nem ismeri el az ATP rekordként,  ő ütött egy 263 kilométer per órás szervát és ezzel ő az egyetlen, aki átlépte valaha a 260 kilométer per órás sebesség határát. A második helyen a nem hivatalos és hivatalos rekordokat is figyelve, Albano Olivetti áll, akinek volt egy 257.5 kilométer per órás szervája még 2012-ben egy kisebb tornán. A szervák sebessége alapvetően meghatározó egy meccs szempontjából, így például a fogadásokat is befolyásolja.

Mert hiszen a nagyon gyors szervákat nehéz visszaadni, viszont kevesen tudnak sokáig fenntartani egy ilyen erős teljesítményt és ebben azért jóval nagyobb hibalehetőség is megbújik. Így a nagy tornák fogadásakor az LV BET sportfogadási platformján sem nagyon szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani annak, hogy ki és milyen erős szervákat ütött pályafutása során. De kíváncsiak vagyunk még hasonló érdekességekre és tenisz fogadási tanácsokra? Azt javasoljuk mindenkinek, hogy kövessen az LV BET sportfogadási oldalát és blogját, ahol számtalan tenisz fogadási esemény és tipp mellett a mostanihoz hasonló különlegességek és érdekességek is elérhetőek.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *