Az F1 pit stop stratégia fontossága

Az F1 pit stop stratégia fontossága

f1 car in the machine parkA Formula 1 világában napjainkban már a stratégia vált a legfontosabb tényezővé a versenyek során. A legjobb csapatok között annyira kiélezett lett már a verseny, hogy egyetlen csapatdöntés is befolyásolhatja a végeredményt és már rég nem a pilóták egymaguk döntik el a dobogó sorsát, hanem a csapatstratégia határozza meg, hogy ki nyerhet és ki nem. A Forma 1 világában különösen fontos a pit stop, azaz a boxutcába történő kiállás és ennek menetrendje. Hiszen az F1 hírek is mutatják hétről-hétre, hogy egy rossz gumiválasztás, egy rossz időben történt kiállás konkrétan egy első hely sorsába is kerülhet.

Korábban egyébként nem csak a gumik lecserélése miatt kellett kiállniuk a boxutcába a Forma 1 pilótáknak, de azért is, hogy újratankoljanak, hiszen egy komoly F1 stratégia volt az is, hogy kevés üzemanyaggal tudtak gyorsabb köröket elérni a versenyzők. Végül ezt aztán betiltották, de az izgalmak biztosítása érdekében minden csapatnak most is ki kell legalább egyszer állni a boxutcába egy gumicserére. És bár a Forma 1 versenynaptár minden évben nagyon hosszú, a kerékcserék meghatározóak a végső világbajnoki cím szempontjából is. De kíváncsiak vagyunk a legjobb pit stop stratégiákra? Azt javasoljuk, hogy olvassa mindenki az LV BET sportfogadási blogját, ahol számtalan fogadási tipp mellett ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is választ kaphat. Amiről tehát még szó lesz most itt:

  • Bemutatjuk a Forma 1 pit stop folyamatát
  • Megmutatjuk a legjobb pit stop stratégiákat
  • Végigfutjuk az LV BET sportfogadási oldal Forma 1 kínálatát a pit stop stratégia tükrében

A Forma 1 Pit stop stratégia létjogosultsága

Az F1 2021 szezonja a 72. Forma-1-es szezon volt, amelyen húsz versenyző küzdött a világbajnoki címért és végül Max Verstappen nyerte meg a bajnokságot. Amiért külön érdemes kiemelni ezt a szezont, az a tény, hogy több verseny során is a Pit stop stratégia határozta meg azt, hogy ki nyerte meg a futamot a végén. A pit stop stratégiát általában komoly kutatások és adatelemzések után rakják össze a csapat vezetői. Olyan változókat kell a stratégia meghatározása során figyelembe venni, mint a safety car megjelenésének esélyei vagy éppen a boxutcába befelé és kifelé tartó út hossza időben. Ezután kell még hozzávenni az autóra vonatkozó paramétereket is, és így nagyjából összeállhat valamiféle stratégia.

Ezután jönnek a futamok hétvégéin a szabadedzések, amikor szabadon lehet tesztelni az autókat és természetesen a különféle gumikat. Persze itt azért a csapatok mindig igyekeznek megtudni információkat a riválisokról is. A gumi kopását nem csak a gumi típusa és hőmérséklete befolyásolja, de az autó súlya is, ezt is figyelembe kell venni a gumi kopásának meghatározásakor. Ez akkor fontos, ha gyorsan kell reagálni futam közben, hogy elhalasztható-e egy-két körrel a kiállás. Aztán még fontos tényező az időjárás, a levegő és a pálya hőmérséklete, szóval látható, hogy a tökéletes pit stop stratégiát nem is olyan egyszerű összeállítani. De nézzünk is néhány hasznos pit stop stratégia érdekességet!

Forma 1 pit stop stratégia különlegességek

A Forma 1 Pit stop stratégia vonatkozásában nem mehetünk el szó nélkül a különleges eredmények mellett sem. A leghosszabb kiállás avagy a longest pit stop in F1 rekordja Valtteri Bottas nevéhez fűződik, aki a 2021-es Monacói Grand Prix során 43 óra 15 percet töltött el a boxutcában a kiállása után. Ez 2595 percnél is több valamivel és a Mercedes F1-es csapata tartja. Igazából ez nagyon sok idő, tehát Bottas nem is tudott értékelhető eredményt elérni a futamon. Ennyi időt vett ugyanis igénybe, hogy valamilyen módon leszedjék a jobboldali első kereket Bottas autójáról.

A valaha volt leggyorsabb pit stop, azaz boxutca kiállás elvileg Max Verstappen és a Red Bull nevéhez kötődik. A 2019-es Brazil Nagydíj során a holland pilóta a 21. körben állt ki a boxutcába és a Red Bull csapata mindössze 1.82 másodperc alatt cserélte ki az autó négy kerekét, aminél gyorsabbat nem is nagyon lehet elképzelni. De azért 2 másodperc alatt elég sűrűn hajtottak végre már kerékcseréket, szóval villámgyors csapatokról van szó.

A pit stop stratégia hatása a fogadásokra az LV BET-nél

A Forma 1 egy rendkívül népszerű autósport, így ennek megfelelően rengetegen fogadnak is rá. Aki tapasztalt F1 fogadó, az tudja, hogy a pit stop stratégia mennyire befolyásolhatja azt, hogy ki nyer meg egy futamot, így érdemes a korábbi futamok stratégiáit is figyelembe venni, amikor fogadást kötünk egy futam győztesére. Plusz az olyan nagy online sportfogadási oldalaknál, mint az LV BET, fogadhatunk például arra is, hogy bejön-e egy adott futam során a safety car a pályára, hiszen ez azért ismételten jelentős befolyással lehet arra, hogy milyen pit stop stratégiát kell alkalmaznia a csapatoknak és ki nyerhet a végén emiatt. Böngésszük tehát tovább az LV BET oldalát, hogy megtaláljuk a legjobb fogadásokat és a legnagyszerűbb érdekességeket!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *