Rafael Nadal és Roger Federer örök párharca

Rafael Nadal és Roger Federer örök párharca

Rafael Nadal and Roger Federer - Record holders of the Grand SlamA férfi tenisz világának két igazán kiemelkedő és újkori történetének meghatározó alakja Rafael Nadal és Roger Federer. Ők ketten nem csak kiemelkedő tenisz eredmények létrehozói voltak és uralták a tenisz ranglista legjobb helyeit, de definiálták azt is, ahogy most gondolunk a férfi tenisz világára. Ráadásul mindketten a mai napig kifejezetten nagy szurkolótáborral bírnak, még Magyarországon is, gondoljunk például a Roger Federer index fórum népszerűségére vagy a Rafael Nadal rajongói klubra. Mindkét teniszező állt már az ATP ranking azaz a tenisz világranglista élén is, és Novak Djovokiccsal kiegészülve a tenisz hírek úgy hivatkoznak rájuk, mint a nagy hármas.

A két játékos egymás elleni harca a modern tenisz egyik legnagyobb rivalizálása, amelyben Nadal áll jobban. Eddig 40 alkalommal találkoztak egymással, ezen meccsekből 24-et Nadal nyert meg, 16 alkalommal tudott Federer diadalmaskodni. A WTA és az ATP világában mindig is nagy kérdés volt, hogy ki az újkori tenisz legnagyobb versenyzője, a férfiaknál a gyűjtött teniszpont száma vagy a szerviz ász száma nem nagyon segít ebben a döntésben, ahogy a Grand Slam sikerek száma sem. Hiszen Nadal 22 nagy torna győzelmét szerezte meg eddig, Djokovic 21-et, míg Federer 20 tornán diadalmaskodott. De Nadal és Federer még sok más rekordot is felállított eddigi karrierje során. A következőkben megmutatjuk:

  • Roger Federer és Nadal nagyszerű eredményeit
  • A két teniszező által felállított érdekes rekordokat
  • Federer és Nadal párharcának különleges pontjait

Roger Federer és Rafael Nadal nagyszerű eredményei

Amikor nagy eredményekről beszélünk általában, akkor a tenisz vonatkozásában a Grand Slam sikerek mellett ide értjük az ATP döntőket, az ATP Masters 1000 tornákat és az olimpiai aranyérmeket is. Ennek tekintetében Rafael Nadal áll egy kicsit jobban, hiszen ő 59 nagy címet tudott begyűjteni. 22 Grand Slam siker mellett 36 ATP Masters 1000 győzelem fűződik a nevéhez, és még Pekingben 2008-ban olimpiai aranyat is tudott nyerni.  Ezzel szemben Roger Federer 54 nagy címet szerzett, amelyből 20 volt Grand Slam siker, 6 ATP Finals győzelem és 28 ATP Masters 1000 trófea.

De vizsgálhatjuk közelebbről is az eredményeket, hiszen a 20 Grand Slam sikeréből 6 alkalommal nyert Ausztráliában Federer, nyolc alkalommal Wimbledonban, ötször a US Openen, viszont csak egyetlen egyszer nyert a Roland Garroson. Nadal viszont pont a francia openen tudott tarolni, hiszen a 22 Grand Slam győzelméből 14 sikert a francia versenyen szerzett, Ausztráliában és Wimbledonban kétszer tudott diadalmaskodni, a US Opent pedig négy alkalommal nyerte meg. Érdekesség, hogy mindketten egyszer tudtak olimpiai bajnoki címet szerezni egyesben és egyszer tudtak párosban is olimpiai bajnokságot ünnepelni. Viszont van néhány olyan rekord is, amelyben Federert valószínűleg Nadal már soha nem fogja tudni megszorítani. Meg is mutatjuk most ezeket!

Rafael Nadal és Roger Federer rekordjai és további sikerei

Van néhány olyan rekord, amelyben Nadal valószínűleg semmilyen módon nem fogja tudni majd megközelíteni Roger Federert. Federer ugyanis eddig közel 370 Grand Slam meccset nyert meg, míg Nadal mindössze 305-öt. És mivel Nadal karrierje is közeledik a végéhez, szinte kizárt, hogy utolérje a svájcit. Hiszen csak a kontextus miatt: egy Grand Slamen mind a hét meccsét meg kellene nyernie Nadalnak ahhoz 9 különböző Grand Slamen, hogy utolérje Federert. Ez eléggé valószerűtlen. Federer emellett az egyetlen olyan teniszező, aki 100-nál is több egyéni győzelmet szerzett, Nadalnak alig több mint 90 sikere van.

A győzelmi arányaik azonban nagyon közel állnak egymáshoz. Roger Federer az összes teniszmeccsének több mint 82%-át nyerte meg eddig, ami valamivel több mint 1500 meccs tekintetében nagyon szép számnak is nevezhető. Nadal győzelmi aránya már 83%-ot is meghaladja, bár ő jelentősen kevesebb meccset is játszott, mint a svájci. Viszont a különböző borítások tekintetében is van különbség a felek között, salakon Nadal a meccsei 92%-át megnyerte, míg Federer esetén ez az arány mindössze 76% körül mozog. És még fokozhatjuk az érdekességeket, néhány apró rekord bemutatásával a következő szekcióban!

Roger Federer és Rafael Nadal párharcának további érdekességei

A két rekordbeállító legenda rivalizálásában vannak komoly egymás elleni eredmények is. Eddig ugye 40 meccset játszottak egymással, ebből Nadal 24-et nyert meg, míg Federer 16-ot. Ebből döntőben 14-szer Nadal nyert, míg Federer 10 alkalommal. A 40 meccsből 20 keményborításon zajlott, 16 salakon és négy füvön. Nadal 14-2 arányban vezet Federerrel szemben salakon, keményborításon 8-6 ez a szám, viszont Federer sokkal jobb füvön és fedett keményborítású pályán is.

14 nagy tornán csaptak eddig össze, Nadal tízszer nyert ezekből a meccseikből, Federer mindössze csak négyszer. A francia openen hatszor találkoztak, mind a hat alkalommal a spanyol nyert. Federer viszont Wimbledonban 3-1 arányban áll Nadallal szemben, Ausztráliában viszont Nadal vezet 3-1-re. US Openen korábban még nem találkoztak egymással, remélhetőleg ez sem marad ki majd a tenisz egyik legnagyobb rivalizálásából.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *